logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy problem z mikrofonem w telefonie HUAWEI P30 to wina aktualizacji do EMIU 12?

wilkw 21 Lip 2022 00:00 15609 13
REKLAMA
  • #1 20109925
    wilkw
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam!
    Mam taki dziwny problem, podczas rozmowy telefonicznej drugi rozmówca co chwilę nie słyszy mnie na około sekundy, może mniej. Zauważyłem, że nie działał również drugi mikrofon gdyż przełączyłem na głośnomówiący i wtedy rozmówca nie słyszał nic. Wyłączyłem telefon i po włączeniu ten drugi mikrofon już działa, natomiast ten pierwszy (na dole telefonu czyli rozmówny dalej jakby szwankował, gdyż rozmówca mówi, że są przerwy i nie słychać pojedynczych wyrazów. Nie wiem czy to przypadek ale problemy zaczęły się po aktualizacji do EMIU 12. Czy jest to problem oprogramowania czy mikrofon do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 20110251
    nieumiemwkomputeryha
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    wpadł ci telefon kiedyś do wody? myśle że masz słaby zasięg. spróbuj sprawdzić czy działa na dyktafonie
  • #3 20111592
    wilkw
    Poziom 15  
    Na dyktafonie działa i to super.
    Testowałem na apce MyHuawei i pokazuje, że górny mikrofon jest uszkodzony.
    Można wymienić sam mikrofon, czy jest zintegrowany z płytą główną?
    Ale gdy nagrywam video to jest dzwięk, więc nie rozumiem o co chodzi.
    Nie słychać mnie jak chcę rozmawiać przez głośnik więc uszkodzony górny mikrofon.
    Czy jest on zamontowany na płycie głównej, czy na złączu?
  • #4 20113184
    nieumiemwkomputeryha
    Poziom 8  
    górny mikrofon jest na płycie głównej, musiał by pan pójść do profesjonalnego sklepu elektronicznego
  • REKLAMA
  • #5 20113617
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 749
    Proszę wpierw przywrócić do ustawień fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #6 20117905
    wilkw
    Poziom 15  
    winmap napisał:
    Proszę wpierw przywrócić do ustawień fabrycznych.

nie sądzę żeby pomogło ale spróbuję
  • #7 20119772
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    mikrofon na górze jest od aparatu, dyktafonu, komunikatory itp... Dolny jest od rozmów. Jeżeli jesteś pewien że ze softem, zasięgiem, kartą sim wszystko ok, to podmień na początek płytkę dolna z mikrofonem i będziesz miał odpowiedź. Jeżeli nie czujesz się na siłach, w P30 łatwo zbić tylną klapkę przy demontażu, to zanieś do serwisu i Ci wycenią naprawę.
  • #8 20130739
    wilkw
    Poziom 15  
    Wymieniłem, dolny mikrofon i bez zmian, dalej jest problem.
    Ten mikrofon dolny działa tak dziwnie bo przez chwilę słychać normalnie a za kilka sekund przerywa tak jakby rozmawiać przez internet i brakuje przpustowaści łącza .
    Testowałem też na głośniku rozmawiać i jest ok ale czasami jak przełączę na głośnik to mikrofon w ogóle nie działa. Telefon nie był zalany bo go rozbierałem.

Reset fabryczny też nie pomógł.
    Natomiast aplikacja myHuawei pokazuje, że uszkodzony jest górny mikrofon.
    Może one współpracują podczas rozmowy i ten górny zakłóca ten dolny?
    Niestety górny jest na płycie głównej.
  • #9 20130750
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1293
    Mozliwe, ze to podobny problem co z P30 Pro, gdzie zlacze, zarowno to na dolnej plytce, jak i to na plycie glownej lapie luzy i raz laczy, a raz nie. Dodatkowo do sprawdzenia gniazda na tasmie.
  • #10 20132767
    wilkw
    Poziom 15  
    Ale o którym dokładnie złączu mówisz?
    Rozłożyć telefon i pospinać wszystkie złącza jeszcze raz?
  • #11 20132795
    blahfff
    Poziom 42  
    O zlaczu tasmy, ktora laczy dol z gora, tym na plycie glownej. I nie pospinac tylko obrzejrzec pod mikroskopem, sprawdzic czy nie ma luzow, i poprawiac luty/przetluwac/wymienic. Dodatkowo, sprawdzic oba gniazda na samej tasmie bo moze tutaj jest problem.
  • #12 20218714
    boszua
    Poziom 11  
    Witam, mam identyczny problem, mimo że mikrofon górny działa dobrze, od niedawna w sumie zaczęli wszyscy narzekać, że mnie nie słychać albo raz głośniej raz jakby z oddali za chwilę przez sekunde mnie urywa i nic nie słychać, widzę, że to nie tylko ja mam taki problem, może rzeczywiście po aktualizacji coś zepsuli, po za tym problemem z mikrofonem wszystko działa dobrze, z moich testów wynikło iż na głośnomówiącym działa wszystko dobrze, wtedy górny mikrofon jest używany, na słuchawce bluetooth też działa dobrze, tylko podczas normalnej rozmowy, tez zmieniłem dolną płytę na drugą oryginalną i to nic nie dało, jest to bardzo irytujący problem bo nie można normalnie korzystać z telefonu, najchętniej zmieniłbym oprogramowaniem na starsze żeby to sprawdzić ale chyba nie da się wgrać starszego w prosty sposób..
  • REKLAMA
  • #13 20218976
    blahfff
    Poziom 42  
    Tak jak pisalem wczesniej, to nie jest kwestia oprogramowania a gniazda na plycie glownej, tasmie i ew polaczeni miedzy plytami. Standardowy problem w tych modelach.
  • #14 20221853
    wilkw
    Poziom 15  
    Mi udało się kupić telefon ze sprawną płytą główną za 150 zł.
    Wymieniłem tylko płytę główną i wszystko działa, także trudno na 100% stwierdzić co jest przyczyną tej usterki z mikrofonem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z mikrofonem w telefonie HUAWEI P30, które pojawiły się po aktualizacji do EMUI 12. Problemy obejmują przerywanie dźwięku podczas rozmów, złą jakość dźwięku oraz uszkodzenie górnego mikrofonu, który jest zintegrowany z płytą główną. Testy na dyktafonie wykazują, że mikrofon działa poprawnie, co sugeruje, że problem może być związany z oprogramowaniem lub połączeniami na płycie głównej. Wymiana dolnego mikrofonu nie przyniosła poprawy, a użytkownicy sugerują sprawdzenie złączy oraz ewentualną wymianę płyty głównej. Wiele osób zauważa, że problemy z mikrofonem są powszechne w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA