logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Huawei P30 Pro - awaria dolnego mikrofonu mimo wymiany części i aktualizacji systemu

ursus_81 15 Wrz 2023 20:38 2922 7
REKLAMA
  • #1 20734858
    ursus_81
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Proszę o poradę, pacjent to Huawei P30 Pro.
    W telefonie nie działa dolny mikrofon. Kupiłem nowy,
    oryginalny wraz z całą płytką i gniazdem na karty SIM. Po wymianie bez zmian, wciąż nie działa. Telefon zaktualizowany i przywrócony do ustawień fabrycznych.
    Co może jeszcze odpowiadać za ten problem, co można spróbować samemu sprawdzić lub wymienić?
    PS.
    Nie wiem, czy to ma jakiś związek, ale po każdym grzebaniu w telefonie przestaje mi działać czytnik linii papilarnych, tj. w ogóle nawet się nie podświetla. Zwykle po około dwóch dniach od złożenia telefonu czytnik zaczyna działać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20738357
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    fpc na plcie do przelutu wymiany standard
  • #5 20771796
    ursus_81
    Poziom 10  
    Przeczytałem przytoczone tematy i spróbowałem coś podziałać samemu. Opiszę, jakie były efekty, może ktoś mi coś jeszcze podpowie na podstawie tego przypadku.
    Jak wspomniałem na początku, wymieniłem całe gniazdo SIM i bez zmian.
    Potem wymieniłem taśmę ze złączem USB i mikrofon zaczął działać, ale definitywnie przestał działać czytnik linii papilarnych, tzn. podświetla się, ale nie udaje się dokonać odczytu.
    W między czasie wymieniłem taśmę od czytnika linii papilarnych - bez zmian.
    Z ciekawości założyłem stare gniazdo na karty SIM i przestał działać mikrofon ale zaczął działać czytnik linii...
    Niestety po około miesiącu mikrofon znów nie działa.
    Chciałbym podpytać, czy wymiana całej płyty głównej mogłaby rozwiązać problem oraz czy można ufać kupowanym na allegro częściom sprzedawanym jako oryginalne. Nie kupuję najtańszych, ale czy to są faktycznie oryginały nie wiem. Ewentualnie czy ktoś zna jakichś sprawdzonych sprzedawców tych części?
  • REKLAMA
  • #6 20771834
    misiekelk
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Kup org komplet plytka plus tasma usb i musi smigac.Ale czesto padaja fpc na płycie glownej najlepij zdjac i poogladac lub poprostu wymienic.
  • REKLAMA
  • #8 20804328
    ursus_81
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Obejrzałem gniazda na płycie głównej pod mikroskopem, są całkowicie ok. Kupiłem więc ponownie całe gniazdo SIM z mikrofonem i wszystko działa. Tak jak poprzednio, tak i teraz sprzedawca twierdził, że część jest nowa i oryginalna. Cena była wyższa, więc może miało to wpływ na jakość części, bo wizualnie niczym się nie różni od poprzedniego zakupu.
    Problem jak widać dotyczy jakości samych części i nie zdziwiłbym się, jakby większość.z nich pochodziło z demontażu a są sprzedawane jako nowe...
    PS.
    Odnośnie samego telefonu, bo zaskoczyły mnie opinie o licznych awariach i wadach. Swój mam 3 lata, po dwóch latach miałem defekt ekranu. Wymianiłem na oryginalny, ale telefon po tej naprawie przestał być już wodoszczelny (wcześniej robiłem na luzie zdjęcia pod wodą) i utopiłem go dwukrotnie, sporo wody było w środku ale za każdym razem ożył. Zaliczonych upadków to nawet nie zliczę, non stop gdzieś mi spada, wypada. I oprócz tego ekranu to była druga usterka, którą udało się rozwiązać (telefon dodam ładowany non stop na szybkiej, oryginalnej ładowarce). O samym super działaniu i ekstra fotkach już nie wspomnę... No ja złego słowa nie powiem... 🙂

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dolnym mikrofonem w telefonie Huawei P30 Pro, który nie działał pomimo wymiany części i aktualizacji systemu. Po wymianie gniazda SIM i taśmy USB mikrofon zaczął działać, ale przestał działać czytnik linii papilarnych. Po dalszych próbach, w tym wymianie taśmy od czytnika, problem z mikrofonem powrócił. Ostatecznie, po dokładnym sprawdzeniu gniazd na płycie głównej, użytkownik zakupił nowe gniazdo SIM z mikrofonem, co rozwiązało problem. Dyskusja wskazuje na problemy z jakością części zamiennych, które mogą pochodzić z demontażu. Użytkownik podkreślił również, że jego telefon miał inne usterki, ale ogólnie był zadowolony z jego trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA