logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] 75 - Samsung QN91A vs. TCL C835: porównanie, odległości, kąty, oświetlenie, dla 3 osób

boruurob 24 Lip 2022 11:12 2574 2
REKLAMA
  • #1 20114209
    boruurob
    Poziom 12  
    Ocena: 97
    Jak w temacie zastanawiam się, który telewizor lepiej kupić. Oba w podobnej cenie.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Tu jest różnie. Kanapa jest w odległości 4,3m a fotel na którym podczas oglądania też ktoś siedzi jest w okolicy 2,7m. Co więcej jeżeli oglądam mecz to przesuwam fotel bliżej nawet do 2m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3os.
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Siedząc na fotelu i przysuwając fotel na 2m kąt odchylenia od środka ma około 25stopni. Przy 2,7m wychodzi jakieś 15stopni. Kanapa ustawiona jest na wprost. Czasem Oglądamy coś ze stołu jadalnego i tu jest jakieś 60stopni - ale tu wystarczy obraz "aby było w miarę" - ze stołu nie oglądamy filmów czy meczów.
    5. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno z lewej strony w kierunku południowym, Drzwi tarasowe na ścianie z telewizorem tuż po prawej stronie telewizora
    6. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, filmy, wiadomości (33-33-33)
    7. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? dzień 30% (głównie sport i wiadomości), wieczory 70% (głównie filmy + sport)

Czy są jakies zasadnicze różnice między tymi dwoma telewizorami ?
  • REKLAMA
  • #2 20114823
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Jeżeli to QLED to matrycę powinien mieć od Samsunga, i będzie na systemie Android. W porównaniu do samsunga będziesz miał więcej aplikacji, lecz TV może się wolniej przez to włączać, szczególnie pierwsze włącznie, lecz pilot będzie rozumiał polskie komendy głosowe, czego Samsung nie ma do dzisiaj, tylko po angielsku.
    Ale: Umożliwiają one dostarczenie poziomu odwzorowania kolorów, szczegółowości i głębi, które są niezrównane przez żaden inny telewizor LED lub OLED. (Opis TCLa z Media Expert)
    No sorry, ale żaden LED bo QLED tez jest LEDem nie dorówna OLEDowi w jakości obrazu. Może będzie jaśniejszy, może nie będzie odbić od matrycy jak w błyszczącej matrycy OLED-a, ale w odwzorowaniu kolorów nie uwierzę.
    Ogólnie jestem zwolennikiem LG i ich systemu z pilotem Magic, a z racji tego że nie lubię Samsunga, ze ich system Smart jak bym uderzył w TCL, bo na pewno da więcej za te same pieniądze. Ma technologię miniled ale stref podświetlania tylko 128 (chyba, że ma więcej, ale musiałby i tak mieć ich mnóstwo), więc jest prawdopodobieństwo, że z dobrej czerni szybko zrezygnujesz wyłączając tą funckję, bo będą Cię irytować widoczne duchy na czarnym tle.
    SONY też sprzedaje OLEDy z matrycą od LG, ale potrafi jeszcze więcej z niej wyciągnąć, więc myślę, że TCL będzie lepszy jakościowo, ale zawsze lepiej porównać je obydwa w sklepie.
  • #3 20175458
    boruurob
    Poziom 12  
    Ocena: 97
    Przetestowałem oba telewizory. Zostawiłem Samsunga.
    Głównie zależało mi na obrazie pod kątem oglądania sportu.
    Samsung łatwiej ustawić pod transmisje sportowe i na optymalnym ustawieniu nie ma tak znacząćych różnic między różnymi transmisjami z różnych aren sportowych.
    Jest bardzo duża różnica na korzyść Samsunga w kwestii oglądania pod kątem. Samsunga mozna oglądac z bardzo dużęgo kąta, podczas gdy TCL jest tu bardzo słaby.
    Nie zauważyłem znaczących różnic w kwestii oglądania filmów.
    Dodatkowe zalety Samsunga:
    - smart pilot, który jest bardzo intuicyjny, mały i do tego telewizor odrazu łączy się z dekoderem i można wieloma funkcjami sterować bez pilota od dekodera. Przy włączaniu i wyłączaniu telewizora również włącza się i wyłącza dekoder.
    Dwa minusy Samsunga w porównaniu do TCL
    - na ekranie widać tak jakby efekt mora od wpadającego z boku (nie bezpośrednio na ekran) światła - czasem to przeszkadza przy ciemnych scenach w dzień oraz od lapmy.
    - TCL ma dużo lepsze audio.
REKLAMA