logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TCL 50C809 czy TCL 55C805 przy oglądaniu z odległości 220 cm

rafmik 24 Lis 2023 23:50 4026 12
REKLAMA
  • #1 20831781
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Hej

Jaki TV wybrać przy oglądaniu z odległości 220 cm (odległość w linii ekran-> linia oczu)?
    Wybrałem wstępnie dwa modele:
    TCL 50C809 czy TCL 55C805

Oba to chyba te same TV, różnią się tylko wielkością matrycy 50/55 cali.
    Zależy mi, żeby TV miał już MiniLED i jak najwięcej stref podświetlania.
    Budżet d ok 3,5K
  • REKLAMA
  • #2 20831789
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1127
    Ja odradzam markę "TCL".
  • #3 20831826
    rafmik
    Poziom 10  
    @Wojtek M A z jakiego powodu?
  • REKLAMA
  • #4 20831840
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1127
    rafmik napisał:
    A z jakiego powodu?
    Z takiego powodu, że naprawiałem wiele TV TCL, wykonanie byle jakie, no może się teraz coś zmieniło na lepsze? nie polecam tej marki.
    Pozdrawiam.
  • #5 20831901
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 975
    Ja może na temat - oczywiście że ten większy.
    Zastanowiłbym się nad 65: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/

A TCL - to przecie 3 największy producent telewizorów na świecie - to może jednak jakoś je tam robią :-)
  • REKLAMA
  • #7 20833425
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 256
    Po ostatnim szlajaniu się po sklepie RTV dziwne mi jest, że ludzie na te TCL się napalają. Żeby to chociaż znacznie tańsze było, ale nic z tych rzeczy. W sklepie wyróżniają się Samsungi i Sony, choć faktycznie raczej modele od 4000 wzwyż. Żeby Samsung nie miał tego nowoczesnego pilota bez guzików, to byłby faworytem. Oledy od Samsunga też jakby lepsze niż te od LG. Niestety Philips odstaje, TCL podobnie, Hisense w droższym modelu (powyżej 7 tys.) można by się przyglądać, tańsze modele podobnie jak Philips i TCL - wymagają kompromisowego podejścia ze strony kupującego, delikatnie mówiąc.
  • #8 20833432
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 975
    No ogólnie - w sklepie - czyli przeraźliwie jasno oświetlonym światłem o przeraźliwym widmie pomieszczeniu - puszczane na telewizor reklamowe specjalnie nagrane materiały - niespecjalnie pokażą jak telewizor będzie się sprawował w docelowym mieszkaniu :-)

Nie wspomnę że można je też tak specjalnie złośliwie ustawić żeby jakiś "zabić" - tak mnie się wspomniało że kiedyś w MM ustawili na wprost akurat LG Oleda tak że się na niego musiało iść - a za nim pod kątem prostym LG Nanocela - no od razu się go chciało wyrzucić na śmietnik
  • #9 20833827
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 256
    To prawda, ale ustawianie wszystkich modeli kilku marek "słabiej" niż można, to by raczej w dzisiejszych czasach nie przeszło. W końcu przedstawiciele tych gorszych chodzą też po sklepach i to widzą.
    A że pokazują specjalnie przygotowane materiały - cóż, można zobaczyć na własne oczy co telewizor może najlepszego. No i niektóre mogą dużo nawet w sklepie przy kiepskim oświetleniu, a inne tego nie mogą lub nie chcą.
  • #10 20834171
    rafmik
    Poziom 10  
    Wiem, że jestem chory trochę xD i zrobiłem takie wyliczenia stosunku cal przekątnej ekranu na cm odległości z jakiego jest oglądany obraz:

Przy aktualnie posiadanym TV 46 cali i oglądaniu go z 220 cm (TV stoi na szafce):
    4,78 cm/cal

Opcją przy nowym TV jest powieszenie go na ścianie - wtedy w teorii zyskuję ten plus że mam środek ekranu na linii wzroku, więc jest lepiej niż na szafce. Z tego co czytałem środek ekranu powinien być na wysokości 105-110 cm od podłogi.

Przy powieszonym TV i uchwycie uchylnym zyskuję dzięki regulacji trochę odległości + 7 cm, czyli oglądam obraz z odległości 227 cm max, i mogę tą odległość zmniejszać w zakresie +40 cm (przyciągając TV bliżej).
    Czyli przeliczenie w stosunku cal przekątnej ekranu do odległości z jakiej oglądam TV w cm wygląda wtedy tak:

TV 55 cali oglądany z odległości ​220cm: 4​
    TV 55 cali oglądany z odległości ​227cm: 4,12​

TV 50 cali oglądany z odległości 227cm: 4,54
    TV 50 cali oglądany z odległości 220cm (czyli tak jak mam teraz TV): 4,4
    TV 50 cali oglądany z odległości 206cm (tv wyciągnięty na uchwycie maksymalnie, ale nie zasłaniając soundbaru): 4,12
    TV 50 cali przy maksymalnym wysunięciu uchwytu oglądam z odległości 187cm : 3,74​

Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi wchodzi w tych wyliczeniach stosunku cal przekątnej na cm odległości.
    Z tego wychodzi, ze dokładnie ten sam współczynnik co przy 55 calowym TV maksymalnie oddalonym (ile się u mnie da - 227cm) jest ten sam, jak przy TV 50 cali oglądanym z 206cm - co z uchwytem jest do ogarnięcia).
  • #11 20834450
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    No i będziesz ciągle ten uchwyt przestawiał ?
    Przecież to będzie słabo wyglądało jak TV będzie cały czas na wyciągnietym wysięgniku od ściany...

Nie kombinuj tylko bierz 55 cali.
  • REKLAMA
  • #12 20834487
    rafmik
    Poziom 10  
    @Ludwik XVI Był by wyciągnięty na odległość tak jak teraz stoi stary TV, czyli do oglądania z odległości 220 cm.

Serio obawiam się, że 55 cali będzie za duże z tych 227cm i będzie mnie bolała głowa/oczy, tak jak np po siedzeniu w kinie na miejscach bliżej ekranu.
  • #13 20872638
    rafmik
    Poziom 10  
    Finalnie wybrałem 55 cali, oglądam je z 225 cm (4,1cm odległości na cal przekątnej). Pierwsze 2 tygodnie było dziko, ale teraz jest już ok :)
    Ale zdecydowanie wymaga przyzwyczajenia po przeskoku z 46 cali i 4,8cm odległości na cal przekątnej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zastanawia się nad wyborem telewizora TCL 50C809 lub TCL 55C805 do oglądania z odległości 220 cm. W dyskusji pojawiają się opinie na temat jakości wykonania telewizorów TCL, z niektórymi użytkownikami odradzającymi tę markę z powodu wcześniejszych doświadczeń z ich naprawą. Inni zwracają uwagę na popularność TCL jako trzeciego największego producenta telewizorów na świecie. Użytkownicy sugerują, że większy model 55 cali może być lepszym wyborem, mimo obaw o komfort oglądania z bliskiej odległości. Ostatecznie autor zdecydował się na model 55 cali, zauważając, że początkowo wymagał on przyzwyczajenia, ale teraz jest zadowolony z wyboru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA