logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak ikony Wi-Fi na Asus Rog Strix 17 z Windows 11 - rozwiązania

DIABLO1410 24 Lip 2022 14:37 3792 8
REKLAMA
  • #1 20114541
    DIABLO1410
    Poziom 4  
    Ocena: 19
    Cześć. Kupiłem niedawno nowego Asus Rog Strix 17. Kupiłem go w zeszły czwartek i do wczoraj było wszystko w porządku. Dzisiaj z rana chciałem nawiązać połączenie z siecią bezprzewodową. Ikonę widziałem przez krótki czas następnie zniknęła na dobre. Próbowałem rozwiązań takich jak podpowiadał internet, ale nic to nie dało. Kombinacje ipconfig itp. Większość poleceń wypluwało jako błąd. Przez kabel USB również nie mogłem nawiązać połączenia. Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie. Jeśli coś pomoże to siedzi w nim Windows 11.
    Załączniki:
    • Brak ikony Wi-Fi na Asus Rog Strix 17 z Windows 11 - rozwiązania Zrzut ekranu (3).png (856 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak ikony Wi-Fi na Asus Rog Strix 17 z Windows 11 - rozwiązania Zrzut ekranu (4).png (858.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20114597
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    DIABLO1410 napisał:
    Próbowałem rozwiązań takich jak podpowiadał internet, ale nic to nie dało.

Co to za rozwiązania?

1. Czy w menedżerze urządzeń karta sieciowa w ogóle widnieje na liście?
    2. Czy przy karcie jest ukazany wykrzyknik lub znak zapytania?

Najszybszą metodą jest ściągnięcie sterowników ze strony producenta:
    [url=]https://www.asus.com/pl/support/Download-Center/[/url] jeśli to nie zadziała to w menedżerze urządzeń:

Spróbuj kliknąć prawym przyciskiem myszy na nazwę karty sieciowej -> Aktualizuj sterownik lub przywróć sterownik.

Jeśli nie pomoże: wyłącz kartę sieciową -> restart systemu -> po restarcie system powinien wykryć wyłączone urządzenie i podjąć próbę jego włączenia.

Jeśli to nie pomoże: odinstaluj kartę -> restart systemu -> po restarcie system powinien wykryć nie zainstalowane urządzenie i podejmie próbę jego instalacji.

Menedżera urządzeń najłatwiej uruchomić klikając prawym przyciskiem myszy przycisk Start i następnie klikając już normalnie lewym przyciskiem pozycję Menedżer urządzeń w podręcznym menu.
  • Pomocny post
    #3 20114605
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Przecież problem masz wyjaśniony na wklejonych przez siebie screenach - uszkodzenie karty Wi-Fi lub złe sterowniki do sprzętu (mogły się posypać np. po aktualizacji jeśli wcześniej działały).

Rozwiązania:
    1. Cofnąć aktualizację/przywrócić system do wcześniejszego punktu odzyskiwania.
    2. Poszukać aktualnych sterowników do karty sieciowej Wi-Fi i ponownie zainstalować kartę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20114609
    DIABLO1410
    Poziom 4  
    Jednym z tych rozwiązań było odinstalowanie sterownika wyłączenie peceta i włączenie go ponownie w celu wykrycia przez niego sterownika. Ale nic się nie zadziało a wykrzyknik jak był tak jest do tej pory.

Dodano po 14 [minuty]:

cocopoco napisał:
    Rozwiązania:
    1. Cofnąć aktualizację/przywrócić system do wcześniejszego punktu odzyskiwania

Jak pewnie widzisz jest to laptop do gier. Czy cofnięcie aktualizacji systemu nie spowoduje, usunięcia zawartości dysku?
  • #6 20114655
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    @DIABLO1410
    A ten sterownik do tej karty Wi-Fi, to skąd pochodzi, skąd pobrany?
  • #7 20114671
    DIABLO1410
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    A ten sterownik do tej karty Wi-Fi, to skąd pochodzi, skąd pobrany?

Tak zupełnie szczerze to jest od nowości, mam go dopiero 4/5 dni. Ja osobiście w nic nie ingerowałem. Wczoraj normalnie chodziło. Dzisiaj widziałem ikonę Wi-Fi, nie wykrywało mojego rutera, nacisnąłem na nią, następnie znikła.
  • REKLAMA
  • #8 20114674
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    @DIABLO1410
    Spróbuj zresetować całą sieć w komputerze.
    Potem restart maszyny i sprawdź.

A dodatkowo łączysz się przez 2,4 GHz, 5 GHz?
    Karta obsługuje AX, a router też to obsługuje?
    Na jakim kanale pracuje router i cała sieć Wi-Fi?
  • #9 20114686
    DIABLO1410
    Poziom 4  
    Dobra pany. Temat ogarnięty cofnąłem aktualizację, odinstalowałem sterownik w menadżerze urządzeń następnie wykonałem reset poprzez wyłączenie i włączenie urządzenia. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z znikającą ikoną Wi-Fi na laptopie Asus Rog Strix 17 z systemem Windows 11. Po kilku dniach użytkowania, ikona Wi-Fi zniknęła, a karta sieciowa w menedżerze urządzeń była widoczna z pomarańczowym wykrzyknikiem. Proponowane rozwiązania obejmowały aktualizację lub przywrócenie sterowników, odinstalowanie karty sieciowej oraz resetowanie ustawień sieci. Użytkownik ostatecznie cofnął aktualizację systemu, odinstalował sterownik i zresetował urządzenie, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA