logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do internetu - instalacja w nowym mieszkaniu, router, gniazdko, przewód

mmp22 25 Lip 2022 11:26 669 7
REKLAMA
  • #1 20115554
    mmp22
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Potrzebuję od was pomocy, gdyż tracę powoli cierpliwość do fachowców, którzy mnie odwiedzają. O co chodzi:
    2 tyg temu miałem w nowym mieszkaniu montera do instalacji internetu. Skończyło się na tym, że podpiął w skrzynce bezpośrednio router, bo w salonie gdzie chcę mieć docelowo nie było sygnału. Internet działał, ale powiedział żeby zgłosić deweloperowi, bo coś z gniazdkiem lub przewodem. Przyszedl gość od dewelopera, coś tam podziabał w gniazdku i finalnie za którymś razem odpalił router w salonie. Powiedział mi tylko żebym sobie załatwił drugi patch cord do podpiecia w skrzynce, bo on na swoim sprawdzał.
    Napisałem o to do montera upc i dostałem odpowiedź, że drugi patchcord jest niepotrzebny, światło idzie puszki do odbiornika Nokia dalej idzie skrętka. Także dalej nic nie wiem. Mam podłączony router, widzi sieć, ale komunikat przy sieci mam 'brak dostępu do internetu'.
    Załączam fotki jak to wygląda. Gdzie w takim razie jest problem? Czy mam podpiąć w to żółte wejście z czarnej skrzynki i do wejścia poniżej niej?
     Brak dostępu do internetu - instalacja w nowym mieszkaniu, router, gniazdko, przewód  Brak dostępu do internetu - instalacja w nowym mieszkaniu, router, gniazdko, przewód
  • REKLAMA
  • #2 20115569
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    mmp22 napisał:
    Czy mam podpiąć w to żółte wejście z czarnej skrzynki i do wejścia poniżej niej?

Tak. Pewnie chodziło o to, że powinieneś wymienić ten krótki kabel którym łączysz w/w gniazdka.
  • REKLAMA
  • #3 20115584
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    @mmp22
    W skrzynce teletechnicznej, gdzie jest ONT Nokia masz w ogóle doprowadzony ten przewód sieciowy z salonu (tam gdzie jest ten biały Compal)?
    Jeżeli tak, to ten przewód który w tej skrzynce teletechnicznej jest, wpinasz w ten żółty port ONT Nokia.
    A w Compal, przewód od tej Nokii dajesz do portu WAN.
  • REKLAMA
  • #4 20115603
    mmp22
    Poziom 2  
    @KOCUREK1970
    Wydaje mi się, że do salonu jest wszystko prawidłowo podprowadzone, gdyż jak miałem wpiętego patch corda (jak na załączonym zdjęciu), to wtedy działało. Tylko się kłóci to z tym co pisał ten gość od UPC. Natomiast do czego może służyć jeszcze ten wolny przewód, który zaznaczyłem. Niestety nie pamiętam czy był wcześniej gdzieś wykorzystywany w instalacji. Nie jest od całkowicie uwolniony.
     Brak dostępu do internetu - instalacja w nowym mieszkaniu, router, gniazdko, przewód
  • #5 20115651
    KOCUREK1970
    mmp22 napisał:
    Natomiast do czego może służyć jeszcze ten wolny przewód, który zaznaczyłem.

Wepnij w ONT Nokia, może to być ten przewód do salonu.
  • #6 20115985
    mmp22
    Poziom 2  
    Niestety, nic to nie pomogło. Nawet gorzej, bo sieć calkowicie zniknęła. Brak dostępu do internetu - instalacja w nowym mieszkaniu, router, gniazdko, przewód
  • #7 20116498
    KOCUREK1970
    @mmp22
    - sprawdź gniazdko w ścianie,
    - upewnij się, że wtyczka RJ45 i na gniazdku i przy ONT, również na przewodach dalej, zaciśnięta w standardzie T568B
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do internetu w nowym mieszkaniu po instalacji routera. Monter podłączył router bezpośrednio w skrzynce, ale sygnał w salonie był początkowo niedostępny. Po interwencji dewelopera udało się uruchomić router w salonie, jednak użytkownik nadal otrzymuje komunikat "brak dostępu do internetu". W dyskusji sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie gniazdka, wymiana patch corda oraz użycie testera sieciowego do diagnozy połączeń. Użytkownik podkreśla, że niektóre informacje od montera UPC są sprzeczne z jego doświadczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA