logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet w mieszkaniu UPC - brak internetu w gniazdach ethernet w pokojach, internet jest tylko w 1

szymwa 03 Maj 2023 23:01 6246 32
  • #1 20565687
    szymwa
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

chciałbym uzyskać pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z rozprowadzeniem internetu w miekszaniu. Moim problemem jest to, że po instalacji internetu przez montera mam internet po kablu tylko w salonie a w pozostałych dwóch pokojach w gniazdach RJ45 - nie. Na etapie inwestycji zostały wyprowadzone gniazda komputerowo-teletechniczne RJ45, na zdjęciu poniżej K+T.

Internet w mieszkaniu UPC - brak internetu w gniazdach ethernet w pokojach, internet jest tylko w 1

Internet zakupiłem w UPC, jest to internet światłowodowy z telewizją UPC i dekoderem 4K. Monter, który do mnie przyszedł podłączył instalacje tak, że w elektrycznej tablicy mieszkaniowej (skrzynka z wyprowadzeniem światłowodu) zamontował małe urządzenie na wejście światłowodowe (nazwa urządzenia: ONT GPON Nokia 1Gbps) i podłączył do niego 1 kabel ethernet. Zdjęcia poniżej:

Internet w mieszkaniu UPC - brak internetu w gniazdach ethernet w pokojach, internet jest tylko w 1

W salonie z aneksem kuchennym gdzie podłączony jest router (Router FTTH GW7557CE od UPC), monter podpiął wyjście RJ45 z portem WAN w routerze + podpiął wyjście LAN z czarnym adapterem telewizyjnym wpiętym do gniazdka który później jest podpięty do dekodera 4k (APOLLO IP 4K F3314 nPVR) zdjęcia poniżej:

Problemem jest to, że przy takim podłączeniu w pozostałych 2 pokojach nie ma internetu w gniazdach RJ45 i nie mogę połączyć kablowo PC do internetu, jedynie poprzez WIFI. Chciałbym uzyskać pomoc i poradę osoby która zna się na sieciach w jaki sposób mogę rozwiązać ten problem i co należy zrobić. Nie mogę przenieść tego routera do skrzynki bo nie zmieści mi się + jest tam tylko 1 gniazdko zasilające wyprowadzone. Kolejne pytanie to czemu w skrzynce teletechnicznej jest 6 kabli RJ45, gdy gniazd mam 3 w mieszkaniu (salon + 2x pokoje). Czy jeden jest odpowiedzialny za wejście a drugi odprowadza sygnał? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i rady, poniżej dodaje zdjęcia gniazd w pozostałych 2 pokojach w których docelowo chciałbym mieć internet po kablu:

• #2 20565706
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Nie będziesz miał nigdzie indziej internetu, skoro w skrzynce mieszkaniowej masz wszystkie kable w powietrzu, do niczego nie podłączone. Działa tylko to gniazdo, które jest wpięte do ONT. Trzeba w tej skrzynce mieć switch. Masz 6 kabli, bo każde gniazdo jest podwójne, takie są standardy. Bez switcha upchniętego jakoś w skrzynce nie masz co liczyć na internet w pozostałych gniazdach w domu. Te skrzynki w deweloperce zawsze są bardzo małe i robione bez sensu, nic się tam nie mieści. Ale wymaga się, żeby była, więc deweloper wstawia - najmniejszą, najtańszą...
  • Pomocny post
    #3 20565716
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    milka0 napisał:
    Trzeba w tej skrzynce mieć switch.
    Switch to za mało. ONT daje tylko jeden adres IP, więc instalacja musi wyglądać tak: ONT -> router -> switch -> kable do pokoi. Jak to można upchnąć w tej skrzynce? Nie wiem, pytanie do tych idiotów, którzy tak budują domy. Są już chyba miliony takich instalacji. Chyba tylko rozkuć ścianę i założyć większą skrzynkę. W stanie deweloperskim nie takie przeróbki się robi.
  • #4 20565726
    milka0
    Poziom 20  
    jprzedworski napisał:
    milka0 napisał:
    Trzeba w tej skrzynce mieć switch.
    Switch to za mało. ONT daje tylko jeden adres IP, więc instalacja musi wyglądać tak: ONT -> router -> switch -> kable do pokoi. Jak to można upchnąć w tej skrzynce? Nie wiem, pytanie do tych idiotów, którzy tak budują domy. Są już chyba miliony takich instalacji. Chyba tylko rozkuć ścianę i założyć większą skrzynkę. W stanie deweloperskim nie takie przeróbki się robi.

Racja, w zasadzie router może wystarczyć, jeśli ma wystarczająco portów. Poza wymianą skrzynki na większą nie widzę tu rozwiązania, żeby mieć wszystkie gniazda czynne "jak pan bóg przykazał". Bardziej rozgarnięci klienci, gdy kupują mieszkanie to już na etapie budowy wynajmują fachowca, żeby zamontował szafkę rack, zamiast tych śmiesznych skrzyneczek.

@szymwa Póki co pozostaje korzystanie z wifi.
  • #5 20565729
    jprzedworski
    Router ma zwykle wbudowany switch, ale kabli, jak widzę, jest chyba 5 albo 6. Router aż tylu wyjść raczej nie ma. A ewentualne kucie - im szybciej tym lepiej. Jeśli, oczywiście, jest jeszcze miejsce.
  • #6 20565732
    szymwa
    Poziom 3  
    bardzo dziękuję za szybko odpowiedź. Z powiększeniem takiej skrzynki może być problem bo jest już tam szafa zabudowana. Ewentualnie dam półkę nad tą skrzynką i zrobię na dole otwartą tablicę, podepnę tam przedłużacz i wepchnę wszystkie urządzenia.

Mam pytanie odnośnie tych 6 kabli, gniazdka tak są podwójne ale na zbliżonym zdjęciu widać że na wyjściach jedno to CAT5E (8 pinów) a drugie to CAT3 (3 piny), kabel lan RJ45 podpinam w te CAT5E, czy tak samo jest w tej skrzynce teletechnicznej? 3 kable doprowadzające do tego CAT5E + 3 kable doprowadzające do tego CAT3? Czy w tym przypadku muszę wpiąć wszystko w router/switch? czy tylko te 3 kable które są odpowiedzialne za CAT5E?

Odnośnie połączenia rozumiem że powinienem iść ONT -> router -> switch -> kable do pokoi, czy w przypadku tego routera z UPC mogę pominąć switch i wpiąć tylko 3 kable odpowiedzialne za gniazda CAT5E w pokojach? W routerze są 4 porty LAN więc moje rozumienie było takie że wpinam WAN z routera z ONT kablem RJ45 i później te kable RJ45 odpowiedzialne za gniazda CAT5E wpinam pokolei do portów LAN.

Robiłem test i przepiąłem router w ten sposób i rozprowadzał internet dalej tylko do salonu do gniazda ethernet, czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach routera? Czy jednak ten switch jest konieczny?

Dziękuję z góry za pomoc!
  • #7 20565741
    milka0
    Poziom 20  
    W takim razie masz w każdym pokoju zestaw gniazdo LAN+telefon. W takim razie pomieści się to w routerze i switch niepotrzebny. Podłączasz tak samo jak miałeś w pokoju zrobione, tylko, że robisz to w skrzynce.
  • #8 20565744
    jprzedworski
    W tej wyliczance trzeba pamiętać jeszcze o kablu do dekodera. Czyli jeśli router wyląduje w skrzynce, do salonu są potrzebne dwa kable. Teraz router jest w salonie, dekoder bezpośrednio jest do niego podłączony. Pytanie - czy dekoder może działać na dowolnym porcie routera, czy tylko na jednym konkretnym?
  • #9 20565747
    milka0
    Poziom 20  
    jprzedworski napisał:
    W tej wyliczance trzeba pamiętać jeszcze o kablu do dekodera. Czyli jeśli router wyląduje w skrzynce, do salonu są potrzebne dwa kable. Teraz router jest w salonie, dekoder bezpośrednio jest do niego podłączony. Pytanie - czy dekoder może działać na dowolnym porcie routera, czy tylko na jednym konkretnym?

Ale przecież router miał zmienić lokalizację z pokoju w okolice skrzynki, więc mamy wolne gniazdo w pokoju, bo już nie będzie tam routera. Chyba, że się zaplątałem.
  • #10 20565748
    jprzedworski
    milka0 napisał:
    więc mamy wolne gniazdo w pokoju, bo już nie będzie tam routera
    Tak, ale podobno jest tam tylko jedno gniazdo ethernetowe, bo drugie jest telefoniczne. Czyli to jedno gniazdo ma być do czego? Do dekodera czy komputera?
  • #11 20565750
    milka0
    Poziom 20  
    jprzedworski napisał:
    milka0 napisał:
    więc mamy wolne gniazdo w pokoju, bo już nie będzie tam routera
    Tak, ale podobno jest tam tylko jedno gniazdo ethernetowe, bo drugie jest telefoniczne. Czyli to jedno gniazdo ma być do czego? Do dekodera czy komputera?

Zakłądam, że miało być do dekodera, a komputer w innym pokoju miał stać. I problem był, że w innym pokoju nie było sieci. Tak wynika z pierwszego posta. Ale wtedy to wystarczy mały switch już w salonie lub wymienić gniazdo na RJ45 z 8 pinami.
  • #12 20565752
    jprzedworski
    Jak jest teraz router w salonie, to może być i dekoder i kilka komputerów - nie było problemu w ogóle w salonie.
    szymwa napisał:
    mam internet po kablu tylko w salonie a w pozostałych dwóch pokojach w gniazdach RJ45 - nie.

Gdy będzie w skrzynce, trzeba się zdecydować. Jak nie podejść, krótka kołdra.
  • #13 20565754
    milka0
    Poziom 20  
    Mają działać wszystkie gniazda, do tego dąży autor. Więc router musi być w skrzynce, żeby rozdzielił to na całe mieszkanie. Jak w salonie potrzeba 2 gniazd to wtedy wymieniłbym keystone na normalny i wystarczy chyba portów w routerze (WAN+4xLAN). No i potrzeba przerobić wtyczkę jedną w skrzynce. Raczej proste operacje, wykonalne bezinwazyjnie.
  • #14 20565759
    jprzedworski
    No to jeszcze do sprawdzenia, czy do tego telefonicznego gniazda jest jednak skrętka Cat5e, tylko nie wszystkie żyły podłączone, czy poskąpili i kabel dali też telefoniczny. Mnie się wydaje, że jednak to jest kabel czterożyłowy, na zdjęciach spięty z koncentrykiem i oznaczony ALT. OP.
  • #15 20565760
    milka0
    Poziom 20  
    jprzedworski napisał:
    No to jeszcze do sprawdzenia, czy do tego telefonicznego gniazda jest jednak skrętka Cat5e, tylko nie wszystkie żyły podłączone, czy poskąpili i kabel dali też telefoniczny.

Na 99% wszystko kładzione sznurówką 5e. Baaaaardzo mocno wątpię, aby specjalnie kupowali osobno kabel 2 parowy. Całkowicie niespotykane w deweloperce, a zrobiłem ich sporo. Wogóle dziwne, że tutaj ktoś zastosował gniazda telefoniczne, bo tego też nigdzie nie widziałem. Zawsze jest 2x LAN. Na powiększeniu widać, że ALT OP ma wszystkie żyły podłączone.
  • Pomocny post
    #16 20565761
    jprzedworski
    To zerknij na kabel spięty z koncentrykiem i oznaczony ALT. OP. Ja tam widzę cztery żyły.
  • #17 20565762
    milka0
    Poziom 20  
    jprzedworski napisał:
    To zerknij na kabel spięty z koncentrykiem i oznaczony ALT. OP. Ja tam widzę cztery żyły.

Jak się pobierze zdjęcie to widać lepiej, dla mnie wszystkie piny są zajęte i na końcu brązowa żyła jest. Ewidentnie też widać pomarańczową, zieloną i niebieską pomiędzy białymi.
  • Pomocny post
    #18 20565764
    jprzedworski
    Dobra. Liczenie żył zostawiam autorowi wątku. Zrobiło się jutro, pora spać.
  • #19 20565767
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Innym pomysłem trochę druciarskim ale jeśli przepustowość od ISP jest poniżej 100Mb/s można by było wrócić sygnałem z router z salonu do skrzynki poprzez np Link i w skrzynce umieścić malutki switch (są takie) rozdzielając neta na inne pomieszczenia.
  • Pomocny post
    #20 20565988
    KOCUREK1970
    Ocena: 5404
    @szymwa
    jprzedworski napisał:
    Pytanie - czy dekoder może działać na dowolnym porcie routera, czy tylko na jednym konkretnym?

Dekoder Apollo działa na dowolnym porcie w GCB, działa też przez switch.

Ale macie rację, GCB musi być w skrzynce razem z ONT.
  • #21 20566016
    milka0
    Poziom 20  
    hermes-80 napisał:
    Innym pomysłem trochę druciarskim ale jeśli przepustowość od ISP jest poniżej 100Mb/s można by było wrócić sygnałem z router z salonu do skrzynki poprzez np Link i w skrzynce umieścić malutki switch (są takie) rozdzielając neta na inne pomieszczenia.

Tak, ale już podaliśmy rozwiązanie z opcją bez dokupowania zbędnych urządzeń. Tylko autor musi dorobić półkę na router.
  • #22 20566048
    szymwa
    Poziom 3  
    Panowie podpiąłem router w tej szafie i spiąłem OND z portem WAN routera + popodpinałem kable RJ45 do portów LAN i jest problem.

Po podpięciu kolejno każdych z kabli RJ45, nie rozprowadza sygnału do 2 innych pokoi, gniazdo ethernet daje sygnał tylko w salonie (po podpięciu dekodera jest internet, gdy podpinam laptopa kablem też jest).

W innych 2 pokojach po popięciu kablem PC => gniazdo RJ45 nie ma sygnału. Czy po przepięciu routera powinienem zresetować router żeby rozprowadzało internet? Czy konieczny jest OND => Router => Switch => kable?
  • #23 20566059
    hermes-80
    Poziom 43  
    Konieczne jest zbadanie do jakiego miejsca/gniazda idzie fizycznie każda końcówka rj45 z szafki.
    Druga sprawa to sprawdzenie poprawności podpięcia skrętki zgodnie ze standardem B/A na RJ45 jaki i w gniazdkach.
  • Pomocny post
    #24 20566099
    milka0
    Poziom 20  
    szymwa napisał:
    Panowie podpiąłem router w tej szafie i spiąłem OND z portem WAN routera + popodpinałem kable RJ45 do portów LAN i jest problem.

Po podpięciu kolejno każdych z kabli RJ45, nie rozprowadza sygnału do 2 innych pokoi, gniazdo ethernet daje sygnał tylko w salonie (po podpięciu dekodera jest internet, gdy podpinam laptopa kablem też jest).

W innych 2 pokojach po popięciu kablem PC => gniazdo RJ45 nie ma sygnału. Czy po przepięciu routera powinienem zresetować router żeby rozprowadzało internet? Czy konieczny jest OND => Router => Switch => kable?

Pytanie za 100 punktów - czy reszta gniazdek w ścianie jest wogóle podłączona czy to tylko atrapy... Jak możesz to odkręć te gniazda i sprawdź czy kable są podpięte wogóle. Często na deweloperkach budowlańcy uszkadzają kable pod tynkiem... Przydałby się nawet tani tester ciągłości żył.
  • #25 20566155
    szymwa
    Poziom 3  
    milka0 napisał:
    Pytanie za 100 punktów - czy reszta gniazdek w ścianie jest wogóle podłączona czy to tylko atrapy... Jak możesz to odkręć te gniazda i sprawdź czy kable są podpięte wogóle. Często na deweloperkach budowlańcy uszkadzają kable pod tynkiem... Przydałby się nawet tani tester ciągłości żył.

Wpiętę, nie są to atrapy - na szczęście. Zdjęcie poniżej:

Chyba najprościej i naszybciej będzie zadzwonić po technika niech to poprzepina. Pewnie ma ze sobą taki miernik o którym wspominał milka więc jeżeli będzie coś na kablach to sprawdzi to i zastosuję się do jego wskazań.
  • Pomocny post
    #26 20566209
    milka0
    Poziom 20  
    Jeśli nie masz wiedzy i narzędzi to jedyna opcja. Inaczej nie ruszysz z miejsca.
  • Pomocny post
    #27 20566211
    KOCUREK1970
    szymwa napisał:
    naszybciej będzie zadzwonić po technika niech to poprzepina

Instalacja sieciowa w lokalu klienta, technika nie interesuje.
    szymwa napisał:
    jeżeli będzie coś na kablach to sprawdzi to

Nie, nie sprawdzi.
  • #28 20566285
    szymwa
    Poziom 3  
    KOCUREK1970 napisał:
    szymwa napisał:
    jeżeli będzie coś na kablach to sprawdzi to

Nie, nie sprawdzi.

A pomoglibyście doradzić jakim urządzeniem i jak mogę sprawdzić czy kable w ścianach działają? Z tego co pisał milka to jest jakiś miernik, go się wpina w gniazda z jednej i drugiej strony i on pokauzje czy przechodzi sygnał?

Dzięki wszystkim za rady :)
  • #29 20566290
    hermes-80
    Poziom 43  
    Dokładnie - instalatorzy jeśli coś klientowi w ogóle poprawiają to albo z dobrej ludzkiej własnej woli po kosztach, albo mają osobny cennik na takie sprawy.

Wystarczy multimet.
  • Pomocny post
    #30 20566298
    KOCUREK1970
    szymwa napisał:
    Z tego co pisał milka to jest jakiś miernik, go się wpina w gniazda z jednej i drugiej strony i on pokauzje czy przechodzi sygnał?

Prostym wskaźnikiem za 30-50 zł, guzik sprawdzisz - dioda na wskaźniku albo się zaświeci albo nie.
    A to żadna informacja...
    A miernik, a to już kilka setek trzeba wydać.

Jak tak patrzę na fotkę gniazdka RJ45/RJ11, to tam widzę kabel sieciowy (?), ale on jest za mocno rozpleciony.

Wariant T568B musi być, wszędzie, z każdej strony, w każdym miejscu identycznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do internetu w gniazdach RJ45 w dwóch pokojach mieszkania po instalacji światłowodowego internetu UPC. Po podłączeniu urządzenia ONT GPON Nokia 1Gbps przez montera, internet działa tylko w salonie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że w skrzynce elektrycznej brakuje switcha, co uniemożliwia rozdzielenie sygnału do pozostałych gniazd. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie routera do switcha oraz sprawdzenie, czy wszystkie kable są prawidłowo podłączone. Użytkownik planuje skontaktować się z technikiem w celu weryfikacji instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA