logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Ovislink 1120Ap z APPro 1.0.5pre5(beta) do udostępniania internetu

hulio 12 Lis 2005 15:11 1560 10
  • #1 1975934
    hulio
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam

Czy musze cos ustawiac w ap z aprogramowaniem APPro 1.0.5pre5(beta) zeby udostepniac dalej intenet .Sytuajca wyglada nastepujaco klient odbiera internet bezprzedwodowo i chce w domu podlaczyc jeszcze jeden komputer do tego bezprzewodowego zeby miec internet nie wiem czy wlasnie w tym ap nie ma blokady udostepniania podsieci

Z gory dzieki za odp
  • #2 1975969
    _nicko
    Poziom 11  
    Mam ten sam problem. Jest klient podłączony bezprzewodowo z systemem XP i chce podłączyć drugiego kompa z windows 2000. Mam problemy w skonfigurowaniu takiej sieci. Najlepsze jest to ze jak podłącze drugiego kompa to na pierwszym nie dział net. Jako Ap jest Ovislink 1120Ap z oprogramowaniem APPro 1.0.5pre5(beta), no i serwer na linuxie. Jest włączona filtracja przez Mac adres. Może jest jakieś tanie urządzenie które można by podłączyc jako ap do tych dwóch kompów i potem lanem? Dzięki za wszelkie odpowiedzi
  • #3 1978920
    johny_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ovis laczy sie do innego apeka w trybie klienckim tak? w takim przypadku podlaczenie dwoch kompow do gniazdek rj-45 ovisa i net ma smigac na kazdym z nich nie ma zadnych dodatkowych ustawien. Prosze rozwinac pytanie, bo nie wiem czy dobrze zrozumialem.
  • #4 1978984
    _nicko
    Poziom 11  
    Ovis jest głównym AP. U typa który chce połączyc 2 kompy jest tylko karta bezprzewodowa w jednym kompie, drugi chce połączyc po lanie. Myslałem żeby dac typowi cos w stylu Ap ale to troche drogie rozwiązanie, chyba że istnieje coś tańszego niż ap?
  • #5 1979055
    johny_
    Poziom 11  
    hm.. mozna ewentualnie wpiac do kompa typa zwykla sieciowke rj-45 i zrobic udostepnianie polaczen tak zeby komp typa w ktorym jest sieciowka radiowa natowal drugi komputer, to jest chyba najtansze rozwiazanie ale komp musi chodzic w czasie gdy na drugim kompie ma byc net, ja polecalbym jednak dac typowi jakiegos apeka z dwoma wyjsciami na lan i po klopocie rozwiazanie troszke drozsze ale pewne;)
  • #6 1979117
    _nicko
    Poziom 11  
    Właśnie tak zrobiłem. Drugi komp ma sieciówke, a pierwszy udostępnia siec bezprzewodową. Problem polega na konfiguracji, ja włącze komp z sieciówka to na pierwszym przestaje działać net, nie wiem jaka jest tego przyczyna. Mógłbys polecic jakieś tanie i sprawdzone ap. Dodam że jak siec działała na routerze D-Link 624+ bez serwera z linuxem to działało.
  • #7 1979160
    johny_
    Poziom 11  
    mysle ze ovislink 1120ap bylby ok sprawdzona konstrukcja zero problemow, a nie mam pojecia dlaczego przy wlaczeniu tego kompa z sieciowka wylacza sie net na drugim
    moze jakis konflikt urzadzen, ale najpewniej bledna konfiguracja moze cos z adresami zle zrobiliscie?
  • #8 1979205
    _nicko
    Poziom 11  
    Powiem tak po zmianie na ovslinka i postawieniu serwera na linuxie siec przestała tam działać a więc konfiguracja jest dobra, ponieważ na d-Linku działało. Sądze że chodzi tu o konfiguracje ovslinka.
  • #9 1979280
    johny_
    Poziom 11  
    ciezko wyczuc, mysle ze jesli inne komputery lacza sie radiowo z ovislinkiem to wszystko z nim ok.
  • #10 1979366
    _nicko
    Poziom 11  
    Problem nie polega na tym że inne kompy się nie łączą. Jeśli byłby tylko jeden kompu u tej osoby z karta bezprzewodowa(1) to wszystko działa. Jesli w tym momencie podłączny drugi komp (2) do komp(1) to sieć niedziała ale tylko na tych dwóch komputerach reszta sieci dział bezproblemu. Problem więc leży po stronie komp(2). Nie wiem czy mac karty kompa(2) przechodzi przez komp(1) do Ovslinka, bo jeśli by tak było to mac jest blokowany.
  • #11 1979588
    johny_
    Poziom 11  
    jesli komputer (1) robi nat to mac nie jest przekazywany apek widzi tylko komputer (1), obstawiam bledna konfiguracje kompa (1)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji punktu dostępowego Ovislink 1120Ap z oprogramowaniem APPro 1.0.5pre5(beta) w celu udostępniania internetu dwóm komputerom – jeden łączy się bezprzewodowo, drugi ma być podłączony przewodowo przez LAN do pierwszego. Problem polega na tym, że po podłączeniu drugiego komputera internet przestaje działać na pierwszym. Wskazuje się na możliwy konflikt adresów IP lub błędną konfigurację NAT na komputerze z kartą bezprzewodową, który miałby udostępniać połączenie. Dyskutanci sugerują, że Ovislink 1120Ap nie blokuje udostępniania podsieci, a problem leży w konfiguracji sieci i przekazywaniu adresów MAC. Proponowane rozwiązania to użycie dodatkowego punktu dostępowego z kilkoma portami LAN lub skonfigurowanie udostępniania połączenia internetowego na komputerze z kartą radiową, choć to wymaga, by ten komputer był cały czas włączony. Wspomniano, że wcześniej sieć działała poprawnie na routerze D-Link 624+ bez serwera Linux, co sugeruje, że zmiana sprzętu i konfiguracji serwera wpłynęła na obecne problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA