logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laskomex Rainmann CD200 + CD2502 - jak podłączyć

Wojciech_S 29 Lip 2022 16:10 1194 15
REKLAMA
  • #1 20121143
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Problem jak w temacie.

Istniejący układ:
    Blok 10-ciopiętrowy.
    Wejście do klatki (nadrzędne) na Rainmann CD2000
    Na dwóch piętrach zamontowano panel i kasetę CD2502. Działa na jendnej słuchawce w mieszkaniu). Na pozostałych piętrach są domofony analogowe (po 2 słuchawki w mieszkaniach - jedna do analoga z piętra i druga do Rainmanna z dołu).

W centralkach CD2502 na obu piętrach nic nie wchodzi na wejście LM w panelach podrzędnych. Linia L+ podłączona jest do jakiegoś układu przekaźnikowego (czyjaś samoróbka).

PYTANIE:
    Jak podłączyć kolejne piętro czyli trzeci CD2502 do Rainmanna CD2000?
    czyli
    Jak zrobić taki układ przekaźnikowy, jak to działa i jaki ma schemat?

Ktoś coś?
  • REKLAMA
  • #2 20124665
    Serwis_LX

Poziom 24  
    Ocena: 197
    Nie wiem, cóż za układ przekaźnikowy tam jest, ale jak mam zgadywać to jest to jakaś rzeźba umożliwiająca wywoływanie unifonów z nadrzędnej lub/i tych "wyżej" - lub też kompletnie coś innego, trudno coś powiedzieć nie widząc tego i nie wiedząc co dokładnie i do czego jest tam podłączone 😉.
    Znam natomiast alternatywne rozwiązanie problemu - wymień tę skamielinę na CD-2502 i po robocie - bez żadnego kombinowania z dziwnymi układami. Skoro CD-2000 jest nadrzędną, to tym bardziej - żadnych ustawień, żadnych przeróbek instalacji (minus rozplątanie tego specjalnego układu i wykonanie prawidłowej linii master) - i wszystko będzie działało - nie będzie problemu z dodawaniem kolejnych pięter.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #3 20124814
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3552
    Wojciech_S napisał:
    W centralkach CD2502 na obu piętrach nic nie wchodzi na wejście LM w panelach podrzędnych. Linia L+ podłączona jest do jakiegoś układu przekaźnikowego (czyjaś samoróbka).
    Zrobili przełącznik typu WLA jak w PROELU.
    Aparat jest caly czas podłączony do linii wejściowej.
    Jak dzwonisz z piętra to centrala z piętra przełącza przekaźnikiem aparat do swojej centrali.
    Rozmowa się kończy – przełącza aparat do linii z wejścia budynku.
    Wojciech_S napisał:
    czyli:
    Kupić kasetę i centralę WLA z PROELA.
    Apparaty Laskomex pracują w systemie PROELA.
  • REKLAMA
  • #4 20125573
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2090
    CYRUS2 napisał:

Wojciech_S napisał:
    czyli:
    Kupić kasetę i centralę WLA z PROELA.
    Apparaty Laskomex pracują w systemie PROELA.

Czyli dalej proponujesz rzeźbę w rzeźbie, zamiast przejścia level wyżej jak słusznie proponuje kol. z Laskomexa...
  • #5 20126025
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ircys napisał:
    zamiast przejścia level wyżej jak słusznie proponuje kol. z Laskomexa...
    Nie tak prędko.
    Laskomex każe przerabiać cały blok.
    Wojciech_S napisał:
    PYTANIE:
    Jak podłączyć kolejne piętro czyli trzeci CD2502 do Rainmanna CD2000?
    Autor chce przerobić tylko jedno piętro.
    Wojciech_S nie pisze że chce wykonywać przeróbkę całości bloku.
    Ircys napisał:
    Czyli dalej proponujesz rzeźbę w rzeźbie
    Jaka rzeżba - WLA to typowa fabryczna centrala równoległa.

WLA = wspólna linia aparatów (dla 2 wejść)
  • #6 20126697
    Serwis_LX

Poziom 24  
    CYRUS2 napisał:
    Laskomex każe przerabiać cały blok.

Z tym "kazaniem" to nie przesadzajmy 😉. A i z przerabianiem całego bloku też nie koniecznie.
    Dwa piętra, które już istnieją na CD-2502 wystarczy przepiąć w prawidłową linię master, która będzie pochodziła z nadrzędnej kasety, np. EC-2502, nowe piętro wystarczy przypiąć do tych dwóch przewodów. Niczego nie trzeba drutować po przekaźnikach ani też najbardziej grzeszyć, mieszając elementy naszego "nowego" systemu - bo nadmienię, że od czasów CD-2000 do najnowszej wersji firmware w CD-2502 przeszliśmy 20 letnią drogę - z nieco starszymi CD-250x, z RM-2000 i systemami WLA proel - też w dwóch smakach, bo jak rozumiem, autor zostawiłby te stare układy jak są, a dodałby tylko nowy.

To trochę, jak zagryzanie kiszonych słonymi krakersami i popijanie mlekiem - to się, za przeproszeniem, kupy nie trzyma.

Sugeruję proste i pewne rozwiązanie (tak, trochę grzebania w przewodach będzie ale tak, czy siak pewnej tego ilości się nie uniknie), natomiast kol. Cyrus proponuje trochę majsterkowania, kleju, trytytek i taśmy - z potencjałem na problemy - bo nie mam pojęcia, jak w takim środowisku się zachowa nowa EC-2502.

Autor musi to przemyśleć i zrobi, co będzie dla niego miało najwięcej sensu. Zastrzegam sobie jednak prawo, do klasycznego "a nie mówiłem?", jakby z tym przekaźnikiem nie wypaliło 😛.

Swoją drogą równoległe centrale? To już jasne, dlaczego poprzednicy autora robili taki układ z przekaźnikiem, bo w systemach LX "naturalnie" nie jest to możliwe - a CD-2000 nie miało możliwości przestawiania na tryb nadrzędny z linią master.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • REKLAMA
  • #7 20126944
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Serwis_LX napisał:
    a CD-2000 nie miało możliwości przestawiania na tryb nadrzędny z linią master.
    Więc robimy wg. propozycji Serwis_LX.
    Kupujemy i wymieniamy centralę na parterze – na parterze robimy mastera.
    3 piętra – podpinamy pod mastera
  • #8 20127125
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za Wasze głosy w dyskusji, jednak nie odpowiadają na moje pytanie, które brzmiało "jak spiąć oba systemy aby działało".

Wiem, że można wymienić CD2000 na CD2502 Master i gdyby to wchodziło w rachubę to wogóle nie zawracałbym głowy na tym forum :-).
    Gdybym serwisował cały budynek to bez dwóch zdań wstawiłbym CD2502 jako mastera i byłby święty spokój na lata (bo ten Rainmann za rok czy dwa sam padnie ze starości). Wymianę kasety na PROELA też odrzucam z prostej zasady jaką stosuje "nie mieszać systemów różnych firm bo wcześnie czy później odbije się to czkawką"

Niestety budynek nie jest w mojej gestii, mam tylko zlecenie na jedno piętro, więc nikomu nie będę ingerował w istniejący system. Chciałem się do niego dostosować, a widząc istniejące i działające rozwiązanie zapytałem czy ktoś wie jak to zrobić bo, znowu z szacunku dla kolegi po fachu, nie będę rozbierał zrobionego przez kogoś przekaźnika i kradł na żywca jego pomysłu bo to jego know how i szacun, że coś takiego wymyślił, czego nawet Laskomex nie potrafi ;-)))).

Temat rozwiązałem, poprosiłem firmę zarządzającą o wykonanie usługi podpięcia "mojego" piętra do istniejącego systemu, choć czuje niedosyt zawodowy, że nie znalazłem rozwiązania, wydawać by się mogło tak prozaicznej rzeczy.

Jeszcze raz dziękuję za rady i wskazówki. Do przeczytania przy następnym problemie :)
  • #9 20127297
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Wojciech_S napisał:
    mam tylko zlecenie na jedno piętro, więc nikomu nie będę ingerował w istniejący system.
    Nie ingerujesz.
    Systemy są niezależne i odizolowane galwanicznie.
    Nie jest ingerencją przełączanie tylko aparatów na jednym piętrze do innej centrali.
    Dołożony układ do Laskomexa to gorsze rozwiązanie niż WLA firmy PROEL.
    Dlaczego - bo to "jednorazówka" bez serwisu.
    Zepsuje się i do utylizacji.
    PROEL serwis zapewnia.
  • #10 20127576
    Serwis_LX

Poziom 24  
    Wojciech_S napisał:
    (bo ten Rainmann za rok czy dwa sam padnie ze starości)
    I będzie dokładnie ta sama śpiewka. Ale, jak rozumiem, to już nie będzie Twój problem...

CYRUS2 napisał:
    Czy aparaty na pozostałych 7 piętrach będą pracować na linii master ?

Wojciech_S napisał:
    Na pozostałych piętrach są domofony analogowe (po 2 słuchawki w mieszkaniach - jedna do analoga z piętra i druga do Rainmanna z dołu).
    Pogrubienie moje.
    Więc tak, będą (bo są cyfrowe i zgodne z systemem). A obok jest jeszcze analogowa.
    Wojciech_S napisał:
    Wymianę kasety na PROELA też odrzucam z prostej zasady jaką stosuje "nie mieszać systemów różnych firm bo wcześnie czy później odbije się to czkawką"

Tyle, że, tak, jak kol. Cyrus napisał - i tak to robisz - i to nawet gorzej, bo samoróbą bez serwisu. Ale, jak, zaznaczyłeś, nie Tobie o tym decydować, więc nie ma o czym dyskutować.

Dobrze, że udało Ci się rozwiązać ten problem - choć mam nieodparte wrażenie, że jeszcze wszystko przed włodarzami tego obiektu ;)
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #11 20127591
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Serwis_LX napisał:
    jeszcze wszystko przed włodarzami tego obiektu

Zapewne, choć nie ja będę się tym martwił, a na przyszłość (przed uzgodnieniem ceny) sprawdzę nie tylko ładnie wyglądający panel zewnętrzny na parterze (bo ten jest o dziwo CD2502, wymieniony 3 lata temu i to mnie zwiodło) ale również kasetę elektroniki, czy nie ma jakichś dziwnych hybryd.
    Uczymy się na błędach, szkoda że własnych :)

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pouczającą dyskusję. Entropia mojej wiedzy wzrosła, jak to zwykł był mówić jeden z moich wykładowców :).
  • #12 20127950
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Wojciech_S napisał:
    Linia L+ podłączona jest do jakiegoś układu przekaźnikowego
    Znalazłem takie gotowe urządzenie które to realizuje.
    (używam takie do do innych celów)
    Działa z Rainmanem i z EC-2502.
  • #13 20129089
    Serwis_LX

Poziom 24  
    Dodam dla pełnego zrozumienia dla przyszłych pokoleń - unifony podpięte do EC ustawionego, jako master nie będą działać. Unifony podpięte do EC podrzędnego, podpiętego linią master do EC nadrzędnego - będą.
    Z tego, co rozumiem, to autor podpina kolejne piętro, jak dwa poprzednie - czyli wstawia kasetę EC-2502 podrzędną i do niej przypina unifony. Jedyny problem na tej instalacji, był taki, że ktoś wcześniej nie mógł zrobić prawidłowej linii master, bo Rainmann nie miał takiej możliwości, więc dlatego musiał kombinować z przekaźnikami.

Moja pierwotna sugestia z wymianą EC-2200 dotyczyła właśnie tego - wymiany go na nowe EC z możliwością przestawienia na nadrzędny, co rozwiązałoby tę kwestię i nie byłoby problemu.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #14 20129262
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Zrozumiałem.
  • REKLAMA
  • #16 20244386
    Wojciech_S
    Poziom 10  
    Znalazłem firmę / fachowca, która mi to zrobiła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia systemu domofonowego Laskomex Rainmann CD2000 z kasetami CD2502 w budynku dziesięciopiętrowym. Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie trzeciego piętra do istniejącego układu, który już działa na dwóch piętrach. Uczestnicy forum sugerują różne podejścia, w tym wymianę centrali na CD2502 jako mastera, co uprościłoby instalację. Wskazano również na problemy z istniejącym układem przekaźnikowym oraz na konieczność prawidłowego podłączenia linii master. Ostatecznie użytkownik znalazł fachowca, który pomoże w realizacji podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA