logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Assembler do AVR Atmega8 do kompilacji z wiersza poleceń

aristot 12 Lis 2005 16:31 1719 6
REKLAMA
  • #1 1976372
    aristot
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Może moje pytanie wyda się głupie ale potrzebuje prostego assemblera nie AVR studio. Za pomocą, którego mógłbym kompilować pojedyncze pliki z wiersza poleceń. Miałem coś takiego do '51 a teraz zacząłem bawić się Atmega8 i wszędzie w necie tylko rozbudowane środowiska. Posiadam w warsztacie laptopa o niezbyt zawrotnych osiągach ;) więc środowiska graficzne raczej odpadają. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1976421
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    aristot napisał:
    Witam
    Może moje pytanie wyda się głupie ...

Z grzeczności ... nie zaprzeczę ;)
    aristot napisał:

... ale potrzebuje prostego assemblera nie AVR studio.

AVRasm

Piotrek
  • REKLAMA
  • #3 1977233
    aristot
    Poziom 14  
    W związku z powyższym brakiem zrozumienia ;)
    informuję że poradziłem już sobie. Dla zainteresowanych załączam plik z takowym programem.
    Załączniki:
    • avraasemwin.zip (36.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1983035
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    AVRStudio to tylko IDE z asemblerem, kompilator można śmało sobie skopiować i używać oddzielnie.
  • #5 1988595
    aristot
    Poziom 14  
    Rzeczywiście.
    Dzięki wielkie ;)
  • #6 1988875
    genetix
    Poziom 24  
    Dodam jeszcze, że w obecnych wersjach AVRStudio domyślnym asemblerem jest avrasm-2 nowa wersja wzbogacona m.in. o obsługę nowych dyrektyw preprocesora.
  • REKLAMA
  • #7 2259315
    aristot
    Poziom 14  
    Kończę temat.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego asemblera do mikrokontrolera AVR Atmega8, umożliwiającego kompilację pojedynczych plików z wiersza poleceń, bez użycia rozbudowanych środowisk graficznych takich jak AVR Studio. Wskazano na możliwość użycia asemblera avrasm, który jest integralną częścią AVR Studio, ale może być używany niezależnie jako narzędzie konsolowe. Wspomniano również o nowszej wersji avrasm-2, oferującej rozszerzone funkcje, w tym obsługę nowych dyrektyw preprocesora. Autor potwierdził rozwiązanie problemu i udostępnił plik z programem do samodzielnej kompilacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA