logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR Studio - Czy można pisać i kompilować kod assemblera dla ATmega8?

Kunio-kun 30 Maj 2008 20:25 3784 9
REKLAMA
  • #1 5198419
    Kunio-kun
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Mikrokontrolerami interesuję się od około 2,3 tygodni.
    Kupiony mam już sam uC atmega8 programator stk200, "mikrokontrolery avr atmega w praktyce".
    Po wielu godzinach na forum stwierdziłem, że zaczną od assemblera.
    Co do tego zdania inny pewnie będą podzielone, ale wiele osób radzi zaczynać właśnie od niego.

Czytam sobie moją książkę i czytam i coraz więcej rozumiem. No ale doszedłem do wniosku że jak nie zacznę pisać to na nic mi takie rozumienie. Problem w tym, że jeszcze nie mam żadnej płytki testowej, a na np. zl3avr(z książki) mnie aktualnie nie stać.
    Płytkę swoją zacząłem projektować w Eagle'u i chyba dobrze mi szło i całość była gotowa do druku, ale utraciłem całość bo musiałem format zrobić, no i oczywiście zapomniałem o backupie :/

I mam takie pytanie w związku z tym:
    Czy program AVR Studio to jest taki "kombajn" w którym można:
    -pisać program
    -skompilować go(kod assemblerem chyba "poddać asemblacji" tak?)
    -ten program sprawdzi czy nie ma błędów w kodzie
    -ewentualnie powie gdzie jest błąd
    -połączy się z uC przez programator stk200 za 13zł z allegro
    -i zaprogramuje kostkę
    I czy trzeba do niego jakieś dodatkowe coś??

Używałem szukajki i googli, ale wszystko było jakieś mętne.
    Proszę o wyrozumiałość bo dopiero zaczynam a jestem w 3gim.

Z góry thx.

Pzdr
    Kunio

Przeniosłem z Programowanie Ogólne - krzychoocpp
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5198445
    dj_west
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Wszystko się tu zgadza, prócz połączenia z "STK200 za 13 zł z Allegro" ;)
    Ale do tego możesz użyć PonyProg lub innego programu, który to zrobi :)
  • #3 5199554
    Kunio-kun
    Poziom 10  
    Czyli wszystko będę mógł zrobić w avr studio, a plik hex już zasemblowany wrzucę ponyprogiem, bo mojego programatora nie obsługuje avr studio tak?
    I czy żadnych dodatkowych plików pluginów i bibliotek nie potrzeba? jak tak to jakie?
    Wielkie dzięki.
    Admina przepraszam że nie ten dział, ale też mi tam pasowało.
  • REKLAMA
  • #4 5200016
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Tak ale zacznij od ortografii i gramatyki i popraw post .Jeśli chcesz używać tylko AVR STUDIO musisz sobie kupić zestaw startowy firmy atmel np STK-500 lub STK-600 albo "AVR dragon" Będziesz mógł wykorzystać w całości AVR STUDIO
  • #5 5201518
    Kunio-kun
    Poziom 10  
    Ok wielkie dzięki.
    Przepraszam za te błędy, ale bardzo mi się śpieszyło i pisałem jednocześnie szykując się do wyjścia.
    Mam jeszcze pytanie dotyczące symulacji programu.
    Widziałem jakiś program (chyba też taki kombajn), w którym po napisaniu programu można było otworzyć okienko i tam były np. diodki led i wyświetlacz lcd, i coś tam jeszcze.
    Czy AVR Studio ma też coś takiego?
    Cytat:
    Jeśli chcesz używać tylko AVR STUDIO

A nie tylko, to znaczy co jeszcze np.?

A ten stk-500 to jest za drogi. Jak pisałem sam składam płytkę testową,
    na której będą diody, klawiatura 4x4 albo więcej (jeszcze nie wiem, ale chyba więcej bo to nie wiele większy wydatek) max232, 7-segmentowe wyświetlacze led, może lcd i kilka podstawków pod scalaki.
    No i oczywiście zasilacz.
  • Pomocny post
    #6 5201596
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1009
    Jest dodatek do AVR Studio pozwalajacy symulowac wyswietlacz, klawiature itp. nazywa sie to HAPSIM http://www.helmix.at/hapsim/

Tak samo jest bardzo fajny VMLAB (juz darmowy - niestety nie rozwijany) http://www.amctools.com/vmlab.htm

Moim zdaniem VMLAB lepiej sobie radzi niz wbudowany w AVR Studio symulator. Juz mialem kilka przypadkow ze symulator z AVR Studia odbiegal troche od rzeczywistosci...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 5201909
    Kunio-kun
    Poziom 10  
    Ok. Wielkie dzięki.
    O to mi właśnie chodziło.
    Jak będę miał więcej pytam, to mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #8 5206677
    Kunio-kun
    Poziom 10  
    Witam.
    Dzisiaj skończyłem projektować moją płytkę.
    Jest jednostronna i wyszło mi dość dużo "mostków". Pewnie dałoby radę lepiej to zrobić, ale już mi się nie chce z tym męczyć, a poza tym wszystko jest ok.
    Jeśli ktoś mógłby rzucić okiem i pobieżnie sprawdzić, to byłbym wdzięczny.

PS. Wiem też, że jest dość dużo wolnego miejsca, ale jak dla mnie jest ok.
    Napiszcie, co tam ewentualnie mogę dodać.
    Załączniki:
    • New_Project_1.zip (101.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5206809
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Electrical Rule Check najpierw uruchom... Dowiesz się m. in. że zgubiłeś dwa elementy ;)
    I jeszcze parę innych ciekawych rzeczy.
  • #10 5206914
    Kunio-kun
    Poziom 10  
    Elektryk wielkie dzięki. :D Nawet nie wiedziałem że jest coś takiego jak ERC :idea::idea: :D
    Ale teraz już wiedzę, że zapomniałem o resecie, bo na schemat go później włożyłem i jakoś tak wyszło.
    A co do tych układów, to dałem je tylko jako podstawki, bo właśnie podstawek nie mogłem znaleźć w Eagle'u.
    Wyskoczyło że sieci są za blisko siebie, więc je teraz oddalam.
    Za kilka minut będzie gotowe.
    Dzięki Elektryk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości pisania i kompilowania kodu assemblera dla mikrokontrolera ATmega8 w programie AVR Studio. Potwierdzono, że AVR Studio umożliwia pisanie i asemblerowanie kodu, jednak do programowania mikrokontrolera potrzebny jest kompatybilny programator, np. STK-500, STK-600 lub AVR Dragon, gdyż popularny programator STK200 nie jest obsługiwany bezpośrednio przez AVR Studio. Do wgrywania pliku hex można użyć zewnętrznych narzędzi, takich jak PonyProg. W kwestii symulacji programów, dostępny jest dodatek HAPSIM do AVR Studio, który pozwala symulować elementy takie jak wyświetlacze i klawiatury, a także polecany jest program VMLAB, który oferuje bardziej realistyczną symulację. Autor projektu płytki PCB dla ATmega8 korzystał z Eagle, a w dyskusji poruszono kwestie poprawności projektu, w tym użycie narzędzia ERC (Electrical Rule Check) do wykrywania błędów, takich jak brak elementów czy zbyt bliskie połączenia. Wskazano również na konieczność dodania układu resetu oraz poprawę rozmieszczenia podstawek pod scalaki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA