logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie triakiem napięciem 0-10V do regulacji jasności żarówki

johny-elektronik 12 Lis 2005 16:57 2822 8
REKLAMA
  • #1 1976565
    johny-elektronik
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam ogromny problem. Potrzebuję sterowć triakiem poprzez napięcia.
    To znaczy, jakiś układ, który poprzez zmianę napięcia wejściowego np. w granicach 0-10V znieniał by jasność świecenia żarówki, którą steruje triak.

Podobno można coś takiego zrobić na 2 sposoby:
    1. na układzie 555
    2. na zasadzie sterowania triaka przez tranzystor jednozłączowy.

Czy ktoś z was mogłby mnie poratować?????????
    Bardzo potrzebyję takiego układu :cry:

johny-elektronik
  • REKLAMA
  • #2 1984382
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    to 0..10V to tak sobie wymyśliłeś czy zamiast tego można dać potecjometr? ja bym to szczerze mówiąc zamiast triaka dał mostek i trazystor bedzie prościej. układ z potcjometrem jest w EP 5/99 http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11986 . jeśli musi być sterowane napieciem to daj znać gdzieś miałem schemat na 555. Pozdrawiam
  • #3 1987017
    johny-elektronik
    Poziom 14  
    Niestety musi to być sterowane napięciem.

Bo chodzi o to że wyjście pewnego sterownika jest analogowe o zakresie od 0 do 10V. I niestety musze tam w jakiś sposób podłączyć taki układ że bedzie sterował np. jasnością żarówki.

Jakbyś mógł poszukać tego schematu na 555 to byłbym BARDZO wdzięczny!!
    Bardzo mi zależy na tym!

pozdrawiam
    johny-elektronik
  • REKLAMA
  • #4 1987469
    Marcin8051
    Poziom 19  
    To może coś takiego? na schemacie 555 jest rozrysowany jego wyprowadzenia to te kropki z numerkani nurzek. Mam nadzieje że jakoś się rozczytasz
    Załączniki:
    • Sterowanie triakiem napięciem 0-10V do regulacji jasności żarówki s3600629.jpg (53.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowanie triakiem napięciem 0-10V do regulacji jasności żarówki s3600628.jpg (53.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1987525
    johny-elektronik
    Poziom 14  
    Dzięki wielkie!! Dzisiaj zaraz po pracy zasiadam do tworzenia tego układu i do testowania.
    Dam znać jak mi to wyszło.

pozdr.
  • #6 1988861
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1991100
    Marcin8051
    Poziom 19  
    ja bym proponował zamiast triaka wyprostować napięcie i trazystor bo załączając triaka z taką czestotliwością to bedzie siało. Oczywiście należało by dać jakąś optoizolacje bo szkoda by było zniszczyć sterownik jakimś przypadkowym przepięciem.
  • #8 1991815
    johny-elektronik
    Poziom 14  
    Normalnie coś mi to nie wychodzi :( zaczynam pomału tracić cierpliwość :( bo potrzebuje taki układ na już!! :( a w tych sprawach jestem laikiem..

:cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry:

A ten układ z tranzystorem to jakby miał wyglądać??

mógłby ktoś z Was zeskanować taki układ i wrzucić na ten post??
    moc jest mała bo wystarczy jak będzie sterować mocą około 100W.

bardzo proszę o pomoc.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 1992008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania jasnością żarówki za pomocą triaka regulowanego napięciem 0-10V. Autor potrzebuje układu, który na podstawie analogowego sygnału napięciowego 0-10V będzie modulował moc żarówki poprzez triak. Proponowane rozwiązania to układ oparty na timerze 555 lub sterowanie triakiem za pomocą tranzystora jednozłączowego (SCR). Wskazano, że zamiast triaka można zastosować mostek prostowniczy i tranzystor, co może być prostsze i bardziej stabilne. Podkreślono konieczność separacji galwanicznej między sterownikiem 0-10V a siecią energetyczną, aby zabezpieczyć układ sterujący przed przepięciami. Udostępniono schemat układu z 555, który ma umożliwić sterowanie jasnością na podstawie napięcia wejściowego. Autor wyraził trudności w realizacji i prosił o schematy układów z tranzystorem do sterowania mocą około 100W. Wskazano, że układy z triakiem działają na częstotliwości 50Hz, a sterowanie napięciem wymaga odpowiedniej izolacji i zabezpieczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA