logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przetwornik C/A i sterowanie ściemniaczem światła

yuric 31 Sty 2006 23:42 1412 3
REKLAMA
  • #1 2243653
    yuric
    Poziom 11  
    Posiadam przetwornik A/C który jest wstanie dostarczyć napięcia z zakresu 0-5V i moje pytanie brzmi jak za pomocą tego napięcia ściemniać i rozjaśniać światło dawane przez zwyłkoą 60W żarówke na 220V.

Z elektroniki jestem zielony, więc prosze o odpoiwedz napisaną w miare prosto, a najlepiej jeśli ktoś posiada to prosze o gotowy schemat.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2266648
    Jacor
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jakiś mikrokontroler+C/A+triak.

Jednak jesli jesteś zielony z elektroniki to nie bierz się za to, bo zabawa z triakami i 220V może skończyć się wypadkiem.
  • REKLAMA
  • #3 2268273
    yuric
    Poziom 11  
    mikroprocesor mam. przetwornik mam brakuje tego ostatniego, mógłby mi ktoś podrzucić schemat. Prosze
  • #4 2269207
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Nie jest potrzebny żaden przetwornik... Wystarczy, że mikroprocesor (mikrokontroler) będzie otrzymywał informację o przejściu napięcia sieci przez zero (z detektora zera), a następnie odmierzał czas w przedziale 0..10ms i wysyłał na bramkę triaka impulsy zapłonowe.
    Robiłem kiedyś podobny projekt, schemat i program dla mikrokontrolera jest w załącznikach poniżej.
    Załączniki:
    • przetwornik C/A i sterowanie ściemniaczem światła SCHEMAT.GIF (12.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ODB.C (1.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA