logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się przy włączaniu gier bądź aplikacji

Budapren16 30 Lip 2022 16:15 477 5
REKLAMA
  • #1 20122356
    Budapren16
    Poziom 2  
    Witam.
    Jakiś miesiąc temu podczas odpalania gry It Takes Two komputer złapał kompletną ścinkę. Dźwięk również się zawiesił, a jedyne co dało się usłyszeć to bzzzzz. Ekran monitora zmienił się na bordowy. Zero reakcji, pomógł reset. Wymieniłem CPU, RAM, zasilacz, płytę główną i zmieniłem chłodzenie. Po wymianie tych części postawiłem system od nowa, ale to również nie pomogło. Komputer dalej łapie ścinki już nie tylko przy graniu, ale również przy włączaniu różnych aplikacji czy nawet przy zwykłym korzystaniu z przeglądarki. Przekopałem sporo stron, ale rozwiązania tam zawarte nie były w stanie mi pomóc. Po wymianie większości podzespołów strzelam że to wina grafiki, ale nie jestem do końca pewny jak to zdiagnozować, dlatego proszę o pomoc.

Mój PC:
    Windows 10 Pro 64 bit
    Płyta główna: Gigabyte B660M DS3H DDR4
    CPU: Intel Core i3-12100F
    RAM: G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16
    GPU: Gigabyte GeForce GTX970 4096MB 256bit WindForce III OC
    Zasilacz: SILENTIUM PC Elementum E2 550W
    Dyski: (systemowy)CRUCIAL BX500 480GB, Dysk Seagate BarraCuda 1 TB
  • REKLAMA
  • #2 20122362
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10446
    Zamiast wszystko bez sensu wymieniac, mogles oddac do serwisu i tam by wszystko sprawdzili. Skoro juz prawie wszystko wymieniles to zostaje dysk lub karta. Podmien dla testu karte na inna albo na razie przetestuj przy pomocy https://geeks3d.com/furmark/ co dysku to sprawdz smart i predkosc (CrystalDiskInfo Portable oraz CrystalDiskMark).
  • REKLAMA
  • #3 20122429
    Budapren16
    Poziom 2  
    Zrobiłem testy dysków, próba odpalenia testu grafiki skończyła się tym samym co próba odpalenia jakiejś gry czyli zawieszeniem się całego komputera. Niestety nie mam jak podpiąć innej karty, a procesor nie ma integry. Komputer zawiesza się przy włączaniu gier bądź aplikacji Komputer zawiesza się przy włączaniu gier bądź aplikacji Komputer zawiesza się przy włączaniu gier bądź aplikacji Komputer zawiesza się przy włączaniu gier bądź aplikacji
  • REKLAMA
  • #4 20122443
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zostaje karta do podmiany na inna do testu, innej opcji nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 20127205
    Budapren16
    Poziom 2  
    Odkryłem coś nowego w tej sprawie. Podejrzewam, że problem dotyczy fullscreena albo rozdzielczości, gdyż gry odpalane w oknie normalnie działają. Jako przykład podam grę Graveyard keeper. Odpalona w normalnych ustawieniach wywala black screena. Odpalona z wyłączoną optymalizacją pełnoekranową i w rozdziałce 640x480 działa normalnie.
  • #6 20127264
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przy sprawnej karcie powinno normalnie dzialc na pelnym ekranie, a nie sypac BS. Sprawdz z inna karta.
REKLAMA