logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszający się PC w trakcie gier

dicanio 27 Gru 2015 15:11 795 10
REKLAMA
  • #1 15273196
    dicanio
    Poziom 9  
    Witam, dzisiaj doświadczyłem dziwnego problemu ze swoim Pctem, podczas grania pojawił się czarny ekran, nic się nie dało zrobić więc go zrestartowałem. Pojawił się ekran biosu po czym na monitorze brak sygnału, po chwili wnioskując bo dźwięku wentylatorów PC ponownie się zrestartował, ekran biosu pojawił się na bardzo krótko i ponownie brak sygnału. Próbowałem odpalać kompa bez ramów, sprawdzałem kabelki, włączyłem go, pojawiła się plansza naprawiania systemu, zatwierdziłem - komp ruszył lecz po 1.5h znowu to samo.

Płyta gigabyte 970a ds3p
    Procek amd fx 8320
    Ram hyperz 2x4gb
    Zasilacz thermatake 630W
    Grafa gigabyte gtx960 2gb
  • REKLAMA
  • #2 15273224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15273230
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Być może problem jest z temperaturą podzespołów.
    Wrzuć okno z programu HWMonitor, podczas obciążenia sprzętu, np. po 15minutach gry.
  • REKLAMA
  • #4 15273235
    dicanio
    Poziom 9  
    Aktualnie wgl komp się nie włącza, po ekranie biosu pojawia się czarny ekran, nie tak jak wcześniej brak sygnału

@Edit wyjęcie bateryjki włączenie kompa bez niej nic nie dało.
    Spróbowałem włączyć kompa bez dysku, 3 razy się zrestartowal w taki sposób ekran biosu > czarny ekran bez napisów > brak sygnału > ekran biosu itd. Po 4 restarcie pojawił się komunokat o braku dysku tzn, Reboot and select proper Boot device i po chwili sam się zrestartował. I teraz sekwencja się powtarza, kilka razy się zrestartuje, za losowym razem soę pojawi info o braku dysku a czasami komunikat brak sygnału trwa 5min. Pomocy, co mam robic :(
  • #5 15273274
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Podmień kartę graficzną.
  • REKLAMA
  • #6 15273279
    dicanio
    Poziom 9  
    Nie mam możliwości sprawdzenia innej grafy

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Ok skombinowałem inną grafę 9500gt, faktycznie zadzialało, podłączyłem mojego gtxa też zadziałało, lecz po 40min znowu restart. Teraz ponownie podłączyłem starą i sprawdzę czy też się po czasie nie wysypie. Jeśli nie to co mogło stać się z gtxem po 3 miesiącach? Czy proline bez problemu przyjmie gwarancję?

Dodano po 57 [minuty]:

Niestety z 9500gt też się zrestartował.
  • #7 15273782
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Możliwe że masz jakieś zwarcie (dystanse od MB?), lub jakieś słabe połączenia przewodów zasilających.
  • #8 15273816
    dicanio
    Poziom 9  
    Tzn? O co chodzi z tymi dystansami? Mogę to jakoś sprawdzić lub naprawić?

#edit
    Aaa, ok, już sprawdzam

#edit
    Z tego co widzę wszystko jest okej, ale pc dalej się restartuje
  • #9 15273846
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Sprawdź montaż wszystkich podzespołów, jeżeli wszystko jest ok to podmień zasilacz.
  • #10 15273858
    dicanio
    Poziom 9  
    Gdybym miał taką możliwość już dawno bym to zrobił :/
  • #11 15274136
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Trochę dziwne żeby taki zasilacz wysiadł po 3 miesiącach ale wszystko na niego wskazuje. Jak masz multimer zmierz napięcie na linii 12V zwłaszcza. Ten GT9500 będzie brał znacznie mniej prądu niż GTX. To może być powodem dla którego na nim to dłużej działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który zawiesza się podczas gier, objawiający się czarnym ekranem i restartami. Po próbach zresetowania BIOS-u, odłączenia dysku oraz testowania pamięci RAM, problem nadal występował. Użytkownik wymienił kartę graficzną na starszy model, co chwilowo rozwiązało problem, ale po pewnym czasie komputer ponownie się zrestartował. Sugerowano sprawdzenie temperatury podzespołów, montażu komponentów oraz zasilacza, który mógł być przyczyną problemów, mimo że był nowy. Użytkownik nie miał możliwości wymiany zasilacza, ale rozważał jego diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA