logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Restarty i ciągła optymalizacja aplikacji po aktualizacji Androida 6.0 w S5Neo

Brunec 30 Lip 2022 18:30 9420 8
REKLAMA
  • #1 20122514
    Brunec
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Po zgodzie na aktualizację Androida 6.0 mój Samsung S5Neo pokazuje zielony ekran i komunikat typu "Android się uruchamia... Optymalizacja aplikacji 15 z 20", przy czym numer aplikacji się zmienia, a smartfon samoczynnie się restartuje i sytuacja się powtarza (już przez ponad dobę). Numer optymalizowanej aplikacji dochodzi maksymalnie do 19 z 20. Co prawda po wymuszeniu wyłączenia, odłączeniu baterii i ponownym włączeniu smartfona przez chwilę liczba aplikacji wzrosła do 24, ale po chwili znów pokazuje się 20 jako graniczna. Próby wywołania ekranu umożliwiającego odzyskiwanie systemu przez równoczesne naciskanie przycisku Power i Głośność skutkują tylko pokazaniem się symbolu pustej baterii (nawet gdy jest w trybie ładowania). Podłączenie kablem USB do komputera nie pozwala na dostęp do zawartości smartfona. Obawiam się, że problem jest spowodowany małą ilością pamięci, jaka była dostępna przed aktualizacją. Wcześniej zwolniłem nieco miejsca, bo pokazywał się komunikat, że jest jej za mało, ale po tej operacji aktualizacja była już możliwa. Czy już jej nie starcza na optymalizację? I czy jest jakiś sposób, aby uruchomić smartfona, nawet z utratą danych i bez tej optymalizacji?
    Podobny problem zgłaszał 31.8.2016 r. dla HTC820 Dawid9216, ale bez rozwiązania. Restarty i ciągła optymalizacja aplikacji po aktualizacji Androida 6.0 w S5Neo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20122806
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Restart do ustawień fabrycznych przez recovery
  • REKLAMA
  • #3 20124613
    bati333
    Poziom 11  
    Mam to samo od wczoraj, identyczna sytuacja.
  • #4 20124879
    Brunec
    Poziom 2  
    cysiekw napisał:
    Restart do ustawień fabrycznych przez recovery

Dziękuję za odpowiedź. To rozwiązanie znałem, ale, jak pisałem, próby wywołania ekranu umożliwiającego odzyskiwanie systemu przez równoczesne naciskanie przycisku Power i Głośność nie były skuteczne, a to dlatego, że należało naciskać jeszcze trzeci przycisk, ten na samym dole ekranu. Zresztą przy naciskaniu tych trzech przycisków nie od razu pojawił się ekran z opcją Wipe data/factory reset, początkowo był to ODIN MODE, ale ten wymagałby użycia narzędzia Kies3. Być może ten różny efekt naciskania przycisków wynikał z tego, że miało ono miejsce nie po regularnym wyłączeniu smartfonu, tylko po chwilowym wyjęciu baterii, w momencie gdy nastąpiło wygaszenie ekranu podczas samoczynnego resetu, przy niedokończonej optymalizacji wielu aplikacji, i po ponownym włożeniu baterii. Ostatecznie, ponieważ "Wipe cache partition" nic nie dało, zdecydowałem się na restart do ustawień fabrycznych ze skasowaniem danych, chociaż liczyłem na jakąś możliwość dostania się do plików na smartfonie, aby część z nich skasować i, być może, umożliwić dokończenie optymalizacji aplikacji poprzez zapewnienie miejsca w pamięci. Plusem tego rozwiązania okazała się możliwość korzystania z tzw. "Szybkiego połączenia", dzięki czemu można np. natychmiast wyświetlać zdjęcia ze smartfonu na telewizorze z funkcjonalnością "Smart".

Dodano po 20 [minuty]:

bati333 napisał:
    Mam to samo od wczoraj, identyczna sytuacja.

Zob. moja odpowiedź wysłana do cysiekw. Załączam też 2 ekrany, o których tam wspominam. Restarty i ciągła optymalizacja aplikacji po aktualizacji Androida 6.0 w S5Neo Restarty i ciągła optymalizacja aplikacji po aktualizacji Androida 6.0 w S5Neo
  • REKLAMA
  • #5 20128612
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 751
    Jak nie zależy Ci na danych spróbuj wgrania softu od początku.
  • Pomocny post
    #6 20256510
    LUBANG37
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam to samo. Bootloop na optymalizacji. Wg mnie wina zbyt małej ilości wolnej pamięci. Telefon z trybem FRP załączonym (liczyłem, że wgram TWRP). Nic nie mogę zrobić. Wipe nic nie daje. ADB działa tylko z trybem sideload. Myślałem że dam radę wgrać jakiegoś fixa, który to odblokuje od wewnątrz ale nic nie znalazłem. Szkoda. Zdjęcia poszły się...
    Restarty i ciągła optymalizacja aplikacji po aktualizacji Androida 6.0 w S5Neo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20256522
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1296
    W zaleznosci od przypadku, da rade to zrobic odplatnie, a konkretniej wyciagnac dane i potem ew przywrocic bo telefon bez przywrocenia ustawien fabrycznych czy wgrania na nowo calego softu (z resetem) do systemu nie ruszy.
  • #9 20285800
    Brunec
    Poziom 2  
    Problem rozwiązał restart do ustawień fabrycznych przez recovery, po sugestii cysiekw. Jak napisałem 1.8.2022 r. w odpowiedzi do cysiekw „Ostatecznie, ponieważ "Wipe cache partition" nic nie dało, zdecydowałem się na restart do ustawień fabrycznych ze skasowaniem danych, chociaż liczyłem na jakąś możliwość dostania się do plików na smartfonie, aby część z nich skasować i, być może, umożliwić dokończenie optymalizacji aplikacji poprzez zapewnienie miejsca w pamięci.” Pomocna, bo rozszerzająca wiedzę na temat problemu byłaby odpowiedź blahfff i pierwsza winmap, także działania opisane przez LUBANG37, ale pojawiły się już po moim restarcie do ustawień fabrycznych.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji do Androida 6.0 na Samsungu S5Neo użytkownicy doświadczają problemu z bootloopem, gdzie telefon nieustannie restartuje się podczas optymalizacji aplikacji. Problemy te mogą być spowodowane niewystarczającą ilością wolnej pamięci. Użytkownicy sugerują wykonanie restartu do ustawień fabrycznych przez recovery, co w wielu przypadkach rozwiązuje problem. Inne metody, takie jak "Wipe cache partition" czy podłączenie do komputera, okazały się nieskuteczne. W przypadku braku dostępu do danych, zaleca się wgranie oprogramowania od nowa. Warto również zwrócić uwagę na możliwość odzyskania danych przed przywróceniem ustawień fabrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA