logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy A52 - wybrana sieć (PLUS) jest niedostępna

tjakubi4k 31 Lip 2022 22:13 3270 11
REKLAMA
  • #1 20124389
    tjakubi4k
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z telefonem Samsung Galaxy A52, wróciłem z Cypru do Polski, telefon działał poprawnie na Cyprze cały czas (i wcześniej w Polsce), jednak po powrocie do Polski i wyłączeniu trybu samolotowego nie połączył się z siecią PLUS. Robiłem restart, przywróciłem ustawienia fabryczne i to nic nie pomogło. Nie mam połączenia z siecią. Posiadam w telefonie 2 karty - obie w sieci PLUS.
    Do telefonu włożyłem kartę innej sieci T-Mobile i ona działa poprawnie, a gdy wkładam jedną z moich z Plusa mam komunikat wybrana sieć plus jest niedostępna. Co to może być ?

Karty są ok - wsadziłem do innego telefonu i działają poprawnie.

Będę wdzięczny za podpowiedź lub pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20124429
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Błąd w oprogramowaniu.. włóż jeszcze jakąś kartę z Play. Pożycz od kogoś. Sprawdź czy działa... W pasmach raczej jest ok skoro T-Mobile polskie działa. Czeka Cię wgranie softu z tego co myślę.. nie trudna sprawa. W sieci znajdziesz instrukcję.
  • REKLAMA
  • #3 20124490
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Wejdź w ustawienia-połączenia-Sieci komórkowe- Nazwy punktów dostępu, sprawdź, czy masz wybrany prawidłowy APN dla Twojej sieci (PLUS)
  • #4 20124533
    tjakubi4k
    Poziom 4  
    Tak mam wybrany odpowiedni punkt sprawdzałem z strona plusa
  • #5 20127405
    tjakubi4k
    Poziom 4  
    winmap napisał:
    Błąd w oprogramowaniu.. włóż jeszcze jakąś kartę z Play. Pożycz od kogoś. Sprawdź czy działa... W pasmach raczej jest ok skoro T-Mobile polskie działa. Czeka Cię wgranie softu z tego co myślę.. nie trudna sprawa. W sieci znajdziesz instrukcję.

Zmieniłem soft na nowy najpierw z stycznia tego roku, a następnie na pierwszy jaki był i bez zmian. Dalej nie widzi sieci, ale karty widzi poprawnie, ponieważ widzi zapisane na niej kontakty
  • #6 20130349
    tjakubi4k
    Poziom 4  
    winmap napisał:

wgrałem nowy soft i bez zmian dalej nie ma sieci Plus
  • #7 20131167
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    @tjakubi4k
    Spróbuj w ustawieniach telefonu i sieci ręcznie wyszukać sieć, a jak znajdzie plusa to podepnij się do niej.
    Dla pewności zrób to przy dobrym zasięgu np. na zewnątrz.
    Możesz spróbować zalogować się na swoje konto na stronie plusa i przejrzeć usługi itd.
    Masz możliwość sprawdzenia tego telefonu na innej karcie plusa?
    Pożyczyć na chwile od kogoś. Włóż tylko jedną kartę i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #8 20136034
    tjakubi4k
    Poziom 4  
    entermen napisał:
    @tjakubi4k
    Spróbuj w ustawieniach telefonu i sieci ręcznie wyszukać sieć, a jak znajdzie plusa to podepnij się do niej.
    Dla pewności zrób to przy dobrym zasięgu np. na zewnątrz.
    Możesz spróbować zalogować się na swoje konto na stronie plusa i przejrzeć usługi itd.
    Masz możliwość sprawdzenia tego telefonu na innej karcie plusa?
    Pożyczyć na chwile od kogoś. Włóż tylko jedną kartę i sprawdź.

Próbowałem już tych wszystkich opcji, zmieniałem się ręcznie, włączałem automatyczne wyszukiwanie i znów ręcznie i bez zmian. Wkładałem inne karty z Plusa i też nie działały (były to karty na abonament, a także na kartę). Próbowałem też z jedną kartą w jednym slocie, oraz w drugim slocie. Przeglądałem usługi na moim koncie w Plusie (włączałem i wyłączałem roaming) - bez zmian.
    Wymieniłem kartę na nową i bez zmian. W plusie sprawdzali imei czy telefon nie jest zablokowany i też było ok.
  • #9 20137739
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    @tjakubi4k
    Co masz ustawione przy wyszukiwaniu sieci komórkowych?
    WCDMA/GSM/LTE ?
    Spróbuj po kolei na każdej i wtedy wyszukaj.

Sprawdź sobie numer IMEI w ustawieniach telefonu i kodem *#06#.
    Sprawdź czy są takie same?
  • #10 20217315
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Telefon z drugiej ręki? Może ktoś nie płaci rat.
  • #11 20217332
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Vortex1987 napisał:
    Telefon z drugiej ręki? Może ktoś nie płaci rat.

Autor napisał że sprawdzał w salonie czy nie jest spłacany itp. Jest ok.

Dodano po 1 [minuty]:

Proponuję kupić kartę innego operatora korzystającego z sieci plus. Byś musiał zobaczyć co tam korzysta z plusa. Chodzi mi o zasadę jak np. heyah to tmobile itd.
  • REKLAMA
  • #12 20631417
    tjakubi4k
    Poziom 4  

Witam, problem rozwiązała mi sieć Virgin. Włożyłem nową kartę i nie mogłem jej aktywować. Napisałem do nich, że mam problem, a w ciągu jednego dnia ich administratorzy coś poprawili i zasięg Plusa wrócił. Dziwna sprawa, ale miałem ten problem przez około trzy miesiące i trzy aktualizacje :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Samsung Galaxy A52, który po powrocie z Cypru nie łączył się z siecią PLUS, mimo że karty SIM działały poprawnie w innym telefonie. Przeprowadzono różne próby, w tym restart telefonu, przywrócenie ustawień fabrycznych oraz aktualizację oprogramowania, jednak problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził ustawienia APN oraz próbował ręcznego wyszukiwania sieci, ale bez skutku. Ostatecznie problem został rozwiązany po włożeniu nowej karty SIM od operatora Virgin, co przywróciło zasięg Plusa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA