logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wybrać telewizor do 2000-2500 zł dla gier, seriali i filmów? 50-60 cali, 2m odległość

Tuxedo 01 Sie 2022 20:58 768 11
REKLAMA
  • #1 20125723
    Tuxedo
    Poziom 3  
    Cześć,
    przeprowadzam się i szukam nowego telewizora. Aktualnie mam w mieszkaniu 42" LG 42LD420, więc różnicę pewnie i tak zobaczę na plus, ale chciałbym dokonać dobrego wyboru.
    TV będzie przeznaczony do seriali i filmów (HBO, netflix) oraz gier (FIFA). Rozkład użytkowania mniej więcej po równo. Zamierzam podłączyć go do PC. Telewizji jako takiej nie oglądam.
    Nie zależy mi na gigantycznym ekranie (ani się przed takim nie wzbraniam), 50-60 cali byłoby w porządku.
    Siedzę zwykle jakieś dwa metry od TV, chyba że gram, wtedy pół metra.
    Głośniki raczej i tak będę podłączał osobne, liczy się przede wszystkim jakość obrazu i w miarę możliwości niski input lag. Odświeżanie 60Hz wystarczy.
    Budżet to ok 2 tys. zł, w uzasadnionym przypadku mogę go lekko przekroczyć.
    Będę wdzięczny za polecenia:)
  • REKLAMA
  • #2 20125925
    Veltvet
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Polecam: Samsung UE50AU7192U DVB-T2/HEVC. :)
  • #3 20125931
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Ja bym pozostał przy LG, sam już mam drugiego (ten 15 letni dalej działa) tylko teraz OLEDA. Nie wiem czy w tej kwocie kupisz go z pilotem magic, ale ten do Youtuba, Netflixa swoim kursorem na ekranie świetnie spisuje się do wpisywania słów. Zawsze pilota z czasem możesz dokupić. Tu wypowiadam się na temat systemu.
    Natomiast do gier wolałbym matrycę IPS, która ma mniejsze smużenie i lepsze kąty widzenia (chodzi o odwzorowanie kolorów pod kątem) lecz LG 50 Nano jest na matrycy VA. Różnica w tych matrycach taka, że jak wiesz o ich zaletach i wadach do przeszkadzają. VA lepsza czerń, IPS lepsze kolory, kąty widzenia kolorów.
    Aczkolwiek na Panasonicu z VA tez grałem i nie było źle :)
  • REKLAMA
  • #4 20125935
    Veltvet
    Poziom 12  
    Jeszcze zostaje Philips 50PUS7906. :D
  • #5 20125949
    gadek80
    Poziom 31  
    Philipsa to bym się tak wystrzegał jak ognia. Znajomemu padło podświetlenie matrycy po 3 latach a po czterech płyta główna. Podświetlenie matrycy widać tak na krawędziach, że po tym jak to napisałem i ktoś to zauważy to już nie zapomni o tym co będzie denerwujący w tym telewizorze. Nie wiem czy każdy Philips tak ma, ale mój znajomy ze sklepu RTV ogólnie podchodzi z pogardą do Philipsa.
  • #6 20125952
    Veltvet
    Poziom 12  
    Pozostaje jeszcze ten Samsung i LG 55NANO753PR DVB-T2/HEVC.
  • REKLAMA
  • #7 20125957
    gadek80
    Poziom 31  
    Więc weź w Samsungu udostępnij zdjęcia z telefonu, włącz szybki zrzut ekranu bez większych problemów, lub wpisz w Youtubie dla przykładu "Wypadki samochodowe" Ile zajmie to czasu zanim wklepiesz te wszystkie literki przyciskami strzałek na pilocie. Bądź oglądając zwykłą telewizję przejdź z kanału 3 na 23 jak nie masz klawiatury numerycznej. będzie trzeba tylko 20 razy nacisnąć przycisk +.
  • #8 20126064
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    gadek80 napisał:
    Bądź oglądając zwykłą telewizję przejdź z kanału 3 na 23 jak nie masz klawiatury numerycznej. będzie trzeba tylko 20 razy nacisnąć przycisk +.

To zmora dodawanego z TV pilota bez klawiatury numerycznej. Na szczęście pasuje pilot z klawiaturą numeryczną od poprzednich modeli. Za drobne (20-30 zł) takie piloty można dokupić.
  • #9 20128524
    Tuxedo
    Poziom 3  
    Dzięki za podpowiedź, czy ten LG nano jakiś konkretny?
    I może ktoś podpowie też alternatywę? Choć z tego, co czytam, LG mają dobre opinie.
  • Pomocny post
    #10 20128639
    gadek80
    Poziom 31  
    Oczywiście każdy się kieruje czymś innym, bo inanczej byłyby tylko telewizory LG :P jak szukałem TV długo przeglądałem fora, nawet bawiłem się telewizorami w sklepie aby wiedzieć jak działa menu, bo oprócz obrazu to jest druga rzecz którą będziesz odczuwał po zakupie pozytywnie albo negatywnie przez cały czas użytkowania TV.
    Samsung odpadł przez słaby Smart i pilota, Philips przez skromne menu ustawień, słaby obraz i awaryjność, Panasonic też ma słaby smart bez wsparcia, Sony może by wygrał ale jest dużo droższy.
    W końcu poszedłęm do sklepu po 65 calowego Nanocella według mnie ma najbardziej krystaliczny obraz, lecz wyszedłem z 55 calowym OLEDem :)
    Inna alternatywa to TCL, nie używałem, ale kolega kupił do sypialni w Salonie ma Sony OLED i mówi, że jest zadowolony. Do TCLa można mówić do pilota i rozumie polskie komendy, Samsung tego nie zrobi.
  • #11 20137459
    Tuxedo
    Poziom 3  
    Dzięki za podpowiedzi, jeszcze jedno pytanie - znalazłem wydaje się, że ten sam telewizor, w znacząco różnych cenach. Czy one czymś się różnią? Pierwszy ma w nazwie produktu dodatkowo "H.265" ale to chyba tyle...

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...KA_2QkeM4FB41B0EgkarRE6Gd82bcW9MaAgbREALw_wcB

https://www.neonet.pl/telewizory/lg-50nano813pa-nanocell.html
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora w przedziale cenowym 2000-2500 zł, o przekątnej 50-60 cali, do gier, filmów i seriali, z naciskiem na jakość obrazu i niski input lag. Wśród rekomendacji pojawiły się modele Samsung UE50AU7192U, LG 55NANO753PR oraz LG 50 Nano. Użytkownicy podkreślają zalety matryc IPS w kontekście gier oraz zwracają uwagę na różnice między matrycami VA i IPS. Wskazano również na problemy z jakością telewizorów Philips, a także na znaczenie systemu Smart TV i wygody obsługi. Użytkownik dopytuje o różnice w cenach między dwoma ofertami tego samego modelu LG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA