logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani Serwer NAS o niskim poborze prądu: min. 2x3,5, opcja uśpienia, budżet do 600 zł

mwp05 02 Sie 2022 18:02 7074 34
REKLAMA
  • #1 20126907
    mwp05
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Koledzy poszukuję serwera NAS, który

1 - i najważniejsze, będzie miał mały pobór prądu
    2 - Najchętniej minimum miejsce na dwa dyski 3,5 jak będzie więcej ale rozsądnie rozplanowane (upakowane) Te będzie to też do przełknięcia. Byle był w miarę mały.
    3 - Zależy mi, by miał dobrze działająca opcje uśpienia, która będzie na prawdę oszczędna w trybie uśpienia.
    Co znaczy dobrze działająca? To znaczy, że będę mógł również ustawić parametry uśpienia po jakim czasie ono nastąpi...Wiem, że to nie najlepsza opcja dla talerzowych, no ale...
    4 - Celuję raczej w rynek wtórny i tu tez nie chciał bym przepłacać, więc myślę, że 600 zł to taka górna granica ale zdecydowanie wolał bym mniej. No chyba, że warto nieco dopłacić, więc to też można by przekroczyć, ale tu proszę o uzasadnienie. Oczywiście chętniej zapłacę więcej za mniejszy pobór ale podobne działanie
    Mam dwa dyski po 4T każdy, więc ten zakup odpada
    5 - Jest tego trochę na alledrogo, ale nie za bardzo się na tym znam i być może moje założenia są błędne, więc proszę mnie ewentualnie doinformować gdybym się gdzieś mylił.
    Zresztą, tam nie wszyscy podają zużycie energii a jak podadzą, to i tak do końca nie można wierzyć...
    Mile widziane własne doświadczenia z polecanym modelem

Nie wiem czy to istotne:
    Mam ruter TP-Link TL-WR1043ND

Przepraszam za chaos, ale chyba jest to w miarę jasne.
  • REKLAMA
  • #2 20126968
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Usypianie dysków to strzał w kolano, ale git że to rozumiesz i się z tym liczysz.
    Popatrz na Synology lub QNAP.
    Na swoich stronach mają pełne opisy różnych modeli. To nie duże skrzynki i mało ciągną.
    Qnap - 231p2 może np.
    Synology ds-213+ - fajny, sam miałem
    Albo pozostaje samemu coś złożyć, no ale wtedy rozmiar może być spory.
  • #3 20127222
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5370
    mwp05 napisał:
    Mam dwa dyski po 4T każdy, więc ten zakup odpada

Jakie to dyski, zwykłe komputerowe czy dedyk pod serwer?
    trivial1 napisał:
    Popatrz na Synology lub QNAP.

Jeszcze bym luknął na Zyxela i Asustor - za Qnap i Synology można ręczyć, reszty osobiście nie znam.
  • REKLAMA
  • #4 20127626
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    trivial1 napisał:

Albo pozostaje samemu coś złożyć, no ale wtedy rozmiar może być spory.

Rozmiar wtedy też może być mały, ale cena robi się spora. Są płyty głowne pico itx, nano itx. Są płyty standardu SBC, to ma chyba 3.5" raptem. Zasilane DC, wiec razem z 2 dyskami wejdzie do naprawde małej obudowy. Pewnie wiekszej niż fiormowe NASy z dedykowaną skrojoną na wymiar płytą głowna, ale ciągle rozsądne. Ja mam takie coś zrobione na taniej płycie mini itx. Obudowa znośna.
    Mam też w szufladzie jakiegoś BeeBoxa. Płyta głowna ma 10x10cm, celeron N3010. Maleńśtwo, bo całą obudowa ma 4cm wysokości. 2x RAM, złącze mini SATA i wchodzi jeszcze 1 dysk SSD 2.5". PRzy bezczynności zjada ze 6W. W stresie lekko ponad 10W. Gdyby nie brak drugiego złacza SATA idealny na takiego NASa.
  • #5 20127769
    mwp05
    Poziom 12  
    trivial1 napisał:
    Usypianie dysków to strzał w kolano...

Wiem, że usypianie to strzał w kolano, ale jeżeli bym nie używał przez 3 dni, to szkoda by się kręcił. Doprecyzuje, nie chodzi mi o usypianie co 5 minut, tylko np. dysk nie jest używany od 2 godzin więc zostaje uśpiony. Poczytam o polecanych serwerach.

KOCUREK1970 napisał:
    Jakie to dyski, zwykłe komputerowe czy dedyk pod serwer?

Jeden 5400 obrotów, o ile pamiętam dedykowany do monitoringu drugi chyba 7200 zwykły. Więc nie serwerowe.

m.jastrzebski napisał:
    ...

To by raczej u mnie nie wypaliło, myślałem o tym i jednak wolę gotowca..

Doprecyzuję conieco.
    Mam PC jucz trochę leciwego AMD phenom X4 945, pomału zaczyna szwankować. Kiedyś planuję go odświeżyć, czyli zmienić płytę główną, grafikę...itp, ale to kiedyś.

Na teraz do internetu zakupiłem sobie miniPC i to mi w sumie wystarczy, do obróbki zdjęć (amatorskiej) będę używał dużego peceta, jak go zmodernizuje...
    I pomyślałem, że gdzieś muszę przenieść dane typu właśnie zdjęcia, muzyka i inne... na tych dwóch dyskach.
    Z plików na serwerze będę mógł korzystać za pomocą tych dwóch komputerów plus laptop w garażu (net) i to by było jego (Serwera) główne zadanie.

Sprawdzę to co Koledzy polecają, ale proszę o jeszcze, jeżeli coś...

Wpadło mi jeszcze do głowy takie pytanie (podejrzewam że głupie), czy w takim serwerze można wydzielić jakąś przestrzeń która działała by ja dysk w komputerze, gdzie można by instalować programy, czy tu już pojechałem po bandzie?

I jeszcze jedno pytanie.
    Czy taki serwer jako całość, też może wejść w tryb uśpienia?
  • #6 20127786
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    W serwerze NAS możesz ustawić harmonogram kiedy ma się wyłączyć całkiem a kiedy uruchomić. Może być to nawet lepsza alternatywa dla usypiania dysków.
  • #7 20127790
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20127801
    mwp05
    Poziom 12  
    badboy84 napisał:
    W serwerze NAS możesz ustawić harmonogram kiedy ma się wyłączyć całkiem a kiedy uruchomić. Może być to nawet lepsza alternatywa dla usypiania dysków.

Tak, tylko może zaistnieć sytuacja, że nie będę korzystał z plików na serwerze np. przez tydzień.
    Właśnie czytam o DS213+ i w uśpieniu ma 2,64W !!! praca trochę ponad 20W

Tak na szybko NAS QNAP TS-231P 15-8W

Erbit napisał:

Albo WOL (wake on lan) zamiast włączania w harmonogramie. Ja też rzadko używam NAS i tak mam właśnie zrobione - w harmonogramie wyłączam a włączam za pomoc WOL gdy po 5 dniach przyjdzie potrzeba.

O , to, to... Taka opcja by mi pasowała. Ona jak rozumiem jest w większości serwerów?
  • #9 20127813
    m.jastrzebski
    mwp05 napisał:

m.jastrzebski napisał:
    ...

To by raczej u mnie nie wypaliło, myślałem o tym i jednak wolę gotowca..

Co całkowicie zrozumiałe. Nie każdy chce, potrzebuje babrać się w tym od zera.

Ja też miałem firmowego NASa od synology. Co do zasady byłem zadowolony. Ale te ich systemy są na moje potrzeby totalnie przełądowane mi niepotrzebnym oprogoramowaniem, co skutkuje coraz większymi potrzebami sprzętowymi. Te kilka lat temu te NASy o ile procki miały OK, to miały za mało pamięci RAM, i w części modeli się nie dało pamięci podmienić na większą. A jak się dało, to trzeba było przelwalić kilka modułów pamięci żeby sprawdzić który zadziała :-) Więc nie działały zbyt szybko. Trzeba było kupić droższy, z lepszym prockiem i większą ilością pamięci, żeby to samo chodziło lepiej. WIęc rzeczona energooszczędność idzie się rozmanażać.
    A ja potrzebuje wyłącznie Samby, i ewentualnie kilku programów któe są bez problemu pod linuksem dostępne, dodatkowo transfer po skrętce 1gbit zamykkam, gdy tam siedzi taki procesorek typu 2-rdzeniowy celeron N3010 , który jak wspominam zjada 6W i nie potrzebuje wentylatora do chłdozenia. 5kwh miesięcznie pewnie. 4-zatokowy NAS z podobnym prockiem sprzed kilku lat nie zamykał skrętki.

Za sprzedaż używanego NASa kupiłem płytę z wbudowanym prockiem. Samba działa sprawniej, urządzenie zuzywa mniej energii. NIe namawiam, tylko informuje.

Dodano po 2 [minuty]:

mwp05 napisał:
    badboy84 napisał:

Tak, tylko może zaistnieć sytuacja, że nie będę korzystał z plików na serwerze np. przez tydzień.
    Właśnie czytam o DS213+ i w uśpieniu ma 2,64W !!! praca trochę ponad 20W

Tak na szybko NAS QNAP TS-231P 15-8W

Erbit napisał:

Albo WOL (wake on lan) zamiast włączania w harmonogramie. Ja też rzadko używam NAS i tak mam właśnie zrobione - w harmonogramie wyłączam a włączam za pomoc WOL gdy po 5 dniach przyjdzie potrzeba.

O , to, to... Taka opcja by mi pasowała. Ona jak rozumiem jest w większości serwerów?

TE 2.6W to gdy system je de facto wyłączony. Włączony, gdy nie kręcą się dyski ma około 10W.
    I tam siedzi jakiś niezbyt wydajnoy procek, plus 512MH RAMu na pokłądzie. Rakieta to nie będzie.
    Generalnie da się oszczędniej (pod względem energii).

WOL to opcja. Kiedyś w tańszych urządzeniach NIE była dostępna. Kupując zwróc uwagę czy urządzenie je ma!
  • REKLAMA
  • #10 20127824
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20127863
    KOCUREK1970
    mwp05 napisał:
    Jeden 5400 obrotów, o ile pamiętam dedykowany do monitoringu drugi chyba 7200 zwykły. Więc nie serwerowe.

Pytam, bo serwery maja dyskowe rekomendacje.
    mwp05 napisał:
    czy w takim serwerze można wydzielić jakąś przestrzeń która działała by ja dysk w komputerze, gdzie można by instalować programy, czy tu już pojechałem po bandzie?

Instalować możesz, ale tylko aplikacja przewidziane dla/pod dany serwer - to nie jest tak, że na tym serwerze zainstalujesz np Far Cry 6 i zagrasz, albo pecetowego Office.
  • #12 20127885
    mwp05
    Poziom 12  
    m.jastrzebski napisał:
    WOL to opcja. Kiedyś w tańszych urządzeniach NIE była dostępna. Kupując zwróc uwagę czy urządzenie je ma!

Wygląda na to, że DS213+ ma tę opcję, więc jest dobrze... jeszcze muszę o nim poczytać.

KOCUREK1970 napisał:
    Instalować możesz, ale tylko aplikacja przewidziane dla/pod dany serwer - to nie jest tak, że na tym serwerze zainstalujesz np Far Cry 6 i zagrasz, albo pecetowego Office.

Chyba źle to ująłem.
    Nie miałem nigdy do czynienia z takimi serwerami i nie wiem jak one sa widziane przez docelowy komputer.
    Tak, chodzi mi o zainstalowanie programu na dysku serwera, ale odpalenie go na komputerze docelowym.
  • #13 20127888
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 20127906
    mwp05
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    W jakim celu ?

A ma to znaczenie?

Ale niech będzie. Komputery A i B maja małe dyski, a chciałbym np mieś dostęp do jednego programu zarówno z komp A jak i B, by np. na komputerze B kontynuować pracę jaka rozpocząłem na A
  • #15 20127939
    badboy84
    Poziom 43  
    KOCUREK1970 napisał:

Dysk można zmapować w komputerze i będzie widziany tak samo jak inne dyski, ale nie wszystkie programy na to pozwolą. Z resztą przez ograniczenie transferu nawet dla gigabitu to maksymalnie około 120MB/s nie jest to zalecane. Szybkie dyski HDD osiągają prawie dwukrotność sieci gigabitowej.

mwp05 napisał:
    Komputery A i B maja małe dyski, a chciałbym np mieś dostęp do jednego programu zarówno z komp A jak i B, by np. na komputerze B kontynuować pracę jaka rozpocząłem na A

Tak się nie da, programy powinny być zainstalowane na obydwu komputerach (poza wersjami portable). Projekt możesz sobie zapisać na dysku sieciowym i kontynuować pracę z innego komputera.
  • #16 20128002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20128049
    KOCUREK1970
    mwp05 napisał:

Może być problem ze stworzeniem z tego jednego woluminu czy RAID.

Tu jeszcze małe wyjaśnienie - im tańszy serwer, tym jego gorsza wydajność!
    W zdecydowanej większości tanich serwerów, nie da się np dołożyć/wymienić pamięci RAM.
  • #18 20128066
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20128076
    mwp05
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    mwp05 napisał:
    Erbit napisał:
    W jakim celu ?

A ma to znaczenie?
    ...

Jak widzisz z wypowiedzi Kolegi @badboy84 ma.

No chyba nie. Kolego @badboy84 napisał, że sie nie da, zastosować tej metody a Ty zapytałeś o cel instalowanie oprogramowania.

A cel może być np. szczytny lub nie.

Mnie niezmiennie, irytują odpowiedzi typu:
    W jakim celu?
    po co?
    Bo one nic nie wnoszą do dyskusji.
  • #20 20128141
    m.jastrzebski
    mwp05 napisał:

Nie miałem nigdy do czynienia z takimi serwerami i nie wiem jak one sa widziane przez docelowy komputer.
    Tak, chodzi mi o zainstalowanie programu na dysku serwera, ale odpalenie go na komputerze docelowym.

Więkoszość oprogramowania instalująć się na kopmuterze z windowsem, po za swoimi plikami które możesz umieścić w wybranym przez siebie folderze, również kupę rzeczy na lokalizację których nie masz wpływu. Jakieś licencje, klucze, bibloteki systemowe, wpisy w rejestrze itd itp. I nawet jakbys folder do instalacji wskazał dysk sieciowym (będzie widoczny pod literkę np Z: a nie C:), program instalacyjny na to zezwolił (a nie musi) to na innym komputerze nie będziesz miał zainstalowanych tych technicznych rzeczy wymaganych do pracy.

Teoretycznie nie musi tak być. Kiedyś ze 20lat temu popełniłem jakiś spory program, i po za rejestrami gdzie było trzymane część ustawień programu, wszystko szło z jednego folderu. Cały program,. potrzebne bibloteki umieszczałem w 1 folderze i działało. Ale takie programy to oecnie rzadkość. Z mnóstwa powodów używane są programy instalacyjne, które tworzą wymagane rzeczyt na danych i tylko danym systemie operacyjnym.

Teoretycznie, to co chcesz osiągnąć można zrobić przez zdalny pulpit. Tylko wtedy odrawcasz role - Twoja maszyna/NAS, to wypasiony komputer z mocnym prockiem, pamięcią i tymi kilkoma dyskami do zapisywania wszystkich danych, a ty z jakichś cienkich klientów, ba, telefonu nawet możesz się połączyć poprzez zdalnu pulipit, i na odległość używać wszystkiego co na tym kopmuterze zostało zainstalowane. Dopoki nie bedziesz zdalnie oglądał filmu albo grał w strzelanke, opóźnienie na przesłaniu widoku ekranu będzie nieodczuwalne.
  • #21 20128150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20129435
    mwp05
    Poziom 12  
    m.jastrzebski napisał:
    Więkoszość oprogramowania instalująć się na kopmuterze z windowsem, po za swoimi plikami które możesz umieścić w wybranym przez siebie folderze, również kupę rzeczy na lokalizację których nie masz wpływu. Jakieś licencje, klucze, bibloteki systemowe, wpisy w rejestrze itd itp. I nawet jakbys folder do instalacji wskazał dysk sieciowym (będzie widoczny pod literkę np Z: a nie C, program instalacyjny na to zezwolił (a nie musi) to na innym komputerze nie będziesz miał zainstalowanych tych technicznych rzeczy wymaganych do pracy.
    Erbit napisał:
    Jak widzisz wniosło

Ok, rozumiem. Myślałem, że sam windows blokuje taką instalacje. Nie jest to dla mnie jakoś bardzo istotne, rozważałem to raczej jako opcje, bo jak rozumiem programy w wersjach przenośnych, gdzie wszystko jest w jednym folderze zadziałają normalne.

Bedę się rozglądał za DS213+, dzięki za pomoc.

Erbit napisał:
    Jak widzisz wniosło

Kolego @Erbit, Twoje wcześniejsze wypowiedzi były bardzo pomocne, lecz odpowiedz "w jakim celu ?" była zwyczajnie bez sensu, bo cel w jakim jak coś chce zrobić nie ma żadnego znaczenia.
    Cel jaki mi przyświeca, nie dodaje punktów do metody która wybrałem. Cel i metoda to nie to samo.
    Przejaskrawię to mocno, by pokazać o co mi chodzi:
    Gdybym zapytał czy do Krakowa lepiej jest pojechać pociągiem czy autobusem a Kolega by odpowiedział: W jakim celu chce jechać do Krakowa? To ta odpowiedz wydaj się Koledze rozsądna?
    Pomijam juz samo to, że odpowiadanie pytaniem, na pytanie, jest zwyczajnie niegrzeczne.

Dodano po 51 [minuty]:

Z czego wynika ograniczenie DS213+ do 8TB
    8TB to dużo ale podobnie mówiłem lata temu o dysku 20MB podłączonym do Amigi

W serwerze jest USB i eSATA, czy można z tych złącz skorzystać jako awaryjne podłączenie dodatkowego dyski, który również będzie widoczny?

I tak na szynko, jak działa chmura z takiego serwera?
    Nie chodzi mi o rozpiskę co i jak, tylko o to jak się z nią łącz z np. innego komputera? podaje się jakiś liczbowy adres xxx.xxx.xxx i hasło, czy jak?
  • #23 20129509
    badboy84
    Poziom 43  
    To już leciwy model który ma około 10 lat. Nie wiem czy warto się w to pakować.
  • #24 20129520
    mwp05
    Poziom 12  
    badboy84 napisał:
    To już leciwy model który ma około 10 lat. Nie wiem czy warto się w to pakować.

Ok, a co dzisiejszego bys polecił w podobnej ceni, czy trzeba dołożyć a jeżeli tak to ile.

Moje założenia są troszkę z glowy, po przeglądaniu alledrogo, więc jeżeli może byc lepiej a nie będzie znacznie drożej, to czemu nie.
    Ten DS213+ to uzywka 700zł, wiec juz budżet przekroczyłem a że jeszcze nie kupiłem to chętnie rozważ inne mozliwości.

Te 8TB na "dziś" by mi wystarczyło, bo jeden z dysków i tak mam praktycznie pusty... więc jakby co, proszę o inne propozycje. DS213+ zostawiam jako awaryjny zakup, jak nic innego nie znajdę, bo przyznaje, że nawet mi pasuje.
  • #25 20129527
    KOCUREK1970
    mwp05 napisał:
    Z czego wynika ograniczenie DS213+ do 8TB

Procesor, kontroler i wersja DSM.
    mwp05 napisał:
    W serwerze jest USB i eSATA, czy można z tych złącz skorzystać jako awaryjne podłączenie dodatkowego dyski, który również będzie widoczny?

eSATA służy, do podpięcia np jednostki rozszerzającej, lub jakiejś kieszeni, lub dysku wprost na przewodzie eSATA-eSATA.
    Przy czym, ten port eSATA jest specyficzny - polega to na tym, że standardowy przewód eSATA nie zadziała automatycznie, serwer musi wystartować i dopiero wtedy podpinamy przewód.
    USB służy tylko jako backup.
    mwp05 napisał:
    I tak na szynko, jak działa chmura z takiego serwera?
    Nie chodzi mi o rozpiskę co i jak, tylko o to jak się z nią łącz z np. innego komputera? podaje się jakiś liczbowy adres xxx.xxx.xxx i hasło, czy jak?

Zależy jaki standard udostępniania wybierzesz - może być FTP, może być SMB, można przez dedykowany link.
    Są to tego odpowiednie aplikacja - i na komputer i na telefon.
    Co do zasady, każdy podłączony współdzieli dany zasób - czyli jak na wysyłaniu DO internetu masz np 10Mb i podłączy się 4 osoby, to w teorii każdy ma 2,5Mb do dyspozycji (można to modyfikować).
    Ogólnie, trzeba do chmury miec bardzo mocny/duzy upload.
    I co nie jest bez znaczenia, trzeba też mieć najlepiej publiczne stałe IP.
  • #26 20130274
    mwp05
    Poziom 12  
    Troszkę się sam porozglądałem i z jednej strony DS213+ by mi wystarczył, troszkę to ograniczenie 8TB mnie martwi, ale tylko troszkę.

Widzę, że jak bym chciał nowszy to wychodzi mi DS218+ i DS220+
    DS220+ jest już za drogi, więc zostaje DS218+
    Na alledrogo jest jeden DS220j bez plusa w rozsądnej dla mnie cenie.
    Modele
    DS218j, DS218, DS218+, DS218play
    To "j" to chyba kolor, bo wszystkie z j są białe, ale o co chodzi z "+" i bez. Bo play to jak rozumiem wersja 218 z dodatkami dla kinomanów, więc srednio mi potrzebne.
    Z tańszych jest jeszcze 216 ale widzę tylko wersje play bez plusa
    Na tapetę wziąłem tylko synologi, bo zwyczajnie jest tego tyle, że i tak nie ogarnę a synology to chyba marko godna zaufania?
    Nie wiem jak jest z nazywnictwem synlology, widzę że pierwsza cyfra to ilość dysków a kolejne?

Myślałem, że jakoś te modele uda mi się porównać na stronie synology, ale nie za bardzo mi to wychodzi a gdzieś pod skórą czuję, że ten plus ma znaczenie i jest lepszy od play...
  • #27 20130277
    KOCUREK1970
    mwp05 napisał:
    Na alledrogo jest jeden DS220j bez plusa w rozsądnej dla mnie cenie.

Nie bierz niczego z J-tka - to takie "biedne dzieci bogatszych rodziców", to najtańsze wersje serwerów.
    mwp05 napisał:
    ale o co chodzi z "+" i bez.

Ten z +, można wymienić/dołożyć kości RAM (sam tak mam z DS713+ i DS718+/DX513).
    mwp05 napisał:
    Bo play to jak rozumiem wersja 218 z dodatkami dla kinomanów, więc srednio mi potrzebne.

Nazwa PLAY akurat nie ma nic wspólnego z kinomaniakami - ot tak to nazwali :D
    mwp05 napisał:
    Nie wiem jak jest z nazywnictwem synlology, widzę że pierwsza cyfra to ilość dysków a kolejne?

Nie do końca :D - patrz u mnie :D : 713+ i 718+, bo wedle tego, to w moje serwery wchodzi 7 dysków/sztuka :D
  • #28 20130282
    mwp05
    Poziom 12  
    KOCUREK1970 napisał:
    Nie bierz niczego z J-tka

Dzięki, czy bez "j" i najlepiej z plusem.
    Jest 216play i 218play, czyli te też raczej odpuścić, bo tu też pamięći nie wymienię?
    Jest na przykład, pierwszy z brzegu jaki mi wpadł DS218play:
    https://allegro.pl/oferta/serwer-plikow-synology-ds218play-12297385431
    To jak rozumiem on ma 1GB pamięcie i nic wiecej nie dołożę?
    Z drugiej strony za 213+ muszę zapłacic stówke mniej od tego z linku a bedę miał połowe mniej pamięci...

Czy w wypadku takich serwerów, pamięć odgrywa tak duża rolę jak w wypadku stacjonarnych PC? Czy może dla moich zastosowań te 512-1024 powinno wystarczyć?
  • #29 20130286
    KOCUREK1970
    mwp05 napisał:
    To jak rozumiem on ma 1GB pamięcie i nic wiecej nie dołożę?

Nie, nie dołożysz - pamięć wlutowana na stałe w PCB.
    mwp05 napisał:
    Z drugiej strony za 213+ muszę zapłacic stówke mniej od tego z linku a bedę miał połowe mniej pamięci...

Tu też pamiętaj, że wsparcie w DSM zakończyło się zdaje się na wersji 6.4.2 - obecnie jest już DSM 7.1
    mwp05 napisał:
    Czy w wypadku takich serwerów, pamięć odgrywa tak duża rolę jak w wypadku stacjonarnych PC? Czy może dla moich zastosowań te 512-1024 powinno wystarczyć?

Każdy proces, każdy podłączony klient, ba nawet rodzaj systemu plików a i sam system operacyjny DSM, zjada pamięć.
    A jak jeszcze doinstalujesz coś, to serwer będzie mielił swapem.
  • #30 20130297
    mwp05
    Poziom 12  
    Tak sobie czytam dane techniczne i:

- System plików dla dysków zewnętrznych: FAT / HFS+ / NTFS / EXT3 / EXT4
    - System plików: EXT4

Dopiero teraz do mnie dotarło, że nie ma tak łatwo jak myślałem i dyski które tam włożę, bedą musiały być od nowa sformatowane, bo myślałem, że zwyczajnie sobie wrzucę do serwera moje dyski z plikami i już...
    A wychodzi, że dyski w serwerze pracują na ext4?

Dodano po 3 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Tu też pamiętaj, że wsparcie w DSM zakończyło się zdaje się na wersji 6.4.2 - obecnie jest już DSM 7.1

Mógłby Kolega prościej? Bo chyba nie rozumiem.
    Czy chodzi o to, że jednak lepiej wziąć DS218play bo nowszy, pomimo tego, że nie można nic zmienić?
    Do mnie trzeba prosto, bo to świeży temat dla mnie ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje serwera NAS o niskim poborze prądu, z miejscem na minimum dwa dyski 3,5", funkcją uśpienia oraz budżetem do 600 zł. W dyskusji polecane są modele Synology DS213+ oraz QNAP TS-231P, które charakteryzują się niskim zużyciem energii (DS213+ w trybie uśpienia 2,64W, a QNAP 15-8W). Użytkownik rozważa również nowsze modele, takie jak DS218+ i DS220+, ale obawia się przekroczenia budżetu. Wskazano, że starsze modele mogą mieć ograniczenia w rozbudowie pamięci RAM oraz wsparciu dla aktualizacji systemu. Użytkownik zadał pytania dotyczące instalacji oprogramowania na serwerze oraz możliwości korzystania z programów zdalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA