logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc i jakość dźwięku w kolumnie Unitra Eltron 30J?

kidzar89 12 Lis 2005 19:48 6526 6
REKLAMA
  • #1 1978322
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam chcę dokonać tuningu kolumny UNITRA ELTRON 30J a szczególnie jej część elektronicznej. Zależy mi aby zwiększyć jakość dźwięku i zwiększyć moc z aktualnie 30 Wat do około 80W może nawet 100W.

Mój plan polega na wymianie dwóch końcówek mocy na jakieś inne, czy to co mowie jest w ogóle realne ? Na jaką końcówki mocy zamienić obecne 2x TESLA KD502 T40321 ?
    Może macie inny plan aby zwiększyć moc i poprawić jakość dźwięku ?
    Z góry dziękuję.

foto końcówek i całego wzmka.
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć moc i jakość dźwięku w kolumnie Unitra Eltron 30J? wzmk.JPG (64.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć moc i jakość dźwięku w kolumnie Unitra Eltron 30J? Tesla.JPG (45.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1981318
    kidzar89
    Poziom 17  
    Chciałem dodać że nie chce zrobić z tego Technicsa tylko poprawić osiągi tego wzmacniacza. Co proponujecie ? Czy wymiana kondensatorów na nowe i większe zmniejszy szumy ?

pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1984054
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! A czy to wersja ma pogłos? Mam schemat, ale pięćdziesiątki, ale na oko wygląda tak samo, co do zwiększenia mocy, to w tym żaden problem, do 60W, to wystarczy jak tylko podmienisz trafo, tak żeby po filtracji dało 2x30V, ale musisz sprawdzić, czy elektrolit jest na takie napięcie, jak na mniejsze, to też trzeba wymienić. Co do jakości i do szumów, to też da się coś zrobić, ale przede wszystkim, pod jaki instrument to pójdzie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1984770
    kidzar89
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedź w mojej sprawie.
    Ta wersja niema pogłosu ale schemat mile widziany. Nawet dość to gra ale przy większej mocy strasznie charczy. Ta kolumna będzie miała głównie miała zastosowanie w domu, będę puszczał muzę z mp3 playerka albo laptopa. To wiekowy sprzęt i nie chce pchać w niego sporej kasy bez znacznych rezultatów, chciałem się tylko zorientować mniej więcej co i ja. Głośniki to jakiś nie wypał musze je koniecznie zmienić.

No cóż coraz bardziej się skłaniam zrobić całą konstrukcje od nowa na LM3886 dało by to o wiele lepszy efekt.
  • REKLAMA
  • #5 1985610
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Pewnie charczy, bo wchodzisz na moc muzyczną, spróbuj ściągnąć bas i w tedy daj ognia, powinno zagrać głośniej, co do głośnika, to powinien tam siedzieć Ton sil się, w tych większych zestawach był GD30/50, a u ciebie nie wiem, co tam jest, napisz, co tam siedzi, sam jestem ciekaw, co to jest, ze nie jesteś zadowolony, czy ta skrzynia jest otwarta, czy zamknięta?
  • #6 1987938
    kidzar89
    Poziom 17  
    Głośnik w tej kolumnie jest wymieniony bo membranę ktoś przebił.
    Tam jest głośnik 100W, pisze na nim z przodu 888. Jest również głośnik sopranowy taki na kształt trąbki. zmniejszanie basu poprawiło osiągi ale nie na tyle żeby mnie zadowolić :D
    Myślę że nie ma co wpychać w to kasę ale wielkie dzięki za zainteresowanie tym tematem.

pozdr.
  • #7 1988218
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No i tu jest pies po grzebany, wsadzili najgorszy głośnik, jaki znam, wymień go minimum na Tonsila GDS 30/30, albo GD30/50, albo na Byma 12AG100 i zobaczysz, co to potrafi.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tuningu kolumny UNITRA ELTRON 30J w celu zwiększenia mocy z 30W do około 80-100W oraz poprawy jakości dźwięku. Propozycje obejmują wymianę końcówek mocy TESLA KD502 T40321 na inne, jednak realne zwiększenie mocy wymaga także wymiany transformatora na taki, który po filtracji zapewni 2x30V oraz dostosowania kondensatorów elektrolitycznych do wyższego napięcia. Wymiana kondensatorów może również zmniejszyć szumy. Problemy z charczeniem przy większej mocy mogą wynikać z przeciążenia głośników, które w oryginale są słabej jakości lub uszkodzone (membrana przebita). Zalecane jest zastąpienie obecnego głośnika głośnikami o lepszych parametrach, np. Tonsil GDS 30/30, GD30/50 lub Bym 12AG100. Zmniejszenie basów może poprawić osiągi, ale nie rozwiąże problemu całkowicie. Ostatecznie rozważana jest budowa nowego wzmacniacza na układzie LM3886 dla lepszych efektów. Schematy i dalsze modyfikacje są mile widziane, jednak inwestycja powinna być proporcjonalna do oczekiwanych rezultatów i wieku sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA