logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc wzmacniacza Eltron 60 bez utraty jakości dźwięku?

zebros16 07 Lis 2006 22:08 2334 26
REKLAMA
  • #1 3199714
    zebros16
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Siemanko!Mam pytanko... czy można jakoś zwiększyć moc w eltronie 60 bo mam takowy wzmacniacz i mam do niego podłączoną tube basową 300w i można powedzieć że nieco pierdzi:/ chciałbym troche go podkręcić...czy można to jakoś zrobic nietracąc na jakości dzwięku??niewiem wlutowanie innych podzespołow czy cuś??Z góry dziekuje:)
  • REKLAMA
  • #2 3199875
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Mozna go podkrecic ale to wcale nie znaczy ze Ci to cos pomoze bo to wlasnie moze wina glosnika a nie wzmacniacza.
  • #3 3203047
    zebros16
    Poziom 11  
    głośnik jest oki sprawdzalem u kumpla tylko ten wzmacniacz jest za słaby i pewnie niedaje rady z takim głośnikiem ma 300W i jest nisko tonowy z tego co mi wiadomo to eltrony krucho sobie radzą z głosnikami niskotonowymi bo maja za małą moc a mógłbyś opisac jak bym mógł go podkręcić?? THX z góry...:)
  • #4 3203361
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Eltron jest dosc mocnym wzmacniaczem i Twoje glosniki 300W(o ile tyle na pewno maja) na pewno go nie zaskocza!
  • REKLAMA
  • #5 3204109
    zebros16
    Poziom 11  
    no dobra ale ja mam tylko jeden głośnikprzy nim a co bedzie jak narzykładna sylwka dodam jeszcze jeden głośnik kumpla...to chyba raczej głośniej sie nmieposłucha bo bedzie pierdzieć:/
  • REKLAMA
  • #6 3205430
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie wiem w jakim stanie Ty masz tego eltrona i jakie masz te glosniki ale ja na mojego eltrona 100U nie narzekam daje ostro czadu.
  • #7 3206749
    zebros16
    Poziom 11  
    tak tylko eltron 100U ma chyba większa moc z tego co wiem to chyba 2x100 a mój ma 2x60 to mój jest chyba slabszy od twojego... a głośnik mam taki...
    http://allegro.pl/item137575150_glosnik_blow_r250_4_ohm_25cm_300w_92db.html

U kumpla on ladnie wymiatal ale ja niebardzo moge sie pochwalic jego umiejetnościami on ma wzmacniacz 2x300 a ja 2x60 to chyba duża różnica
  • #8 3206796
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Co to ma byc?To jakies samochodowki czy co?Szkoda tego eltrona bo tylko sie meczy na takim czyms wez to wyrzuc a kup sobie porzadne kolumny a wtedy sie przekonasz co ten eltron potrafi nawet 60W.I nie jest on 2× tylko raz bo to jest mono.
  • REKLAMA
  • #9 3206892
    zebros16
    Poziom 11  
    aktualnie to jest z tego zrobiona skrzynia basowa...no i tak sobie pierdzi w kącie:) czyli jak podłącze jakieś 2 kolumienki to bede miec po 30w na kolumne to jeszcze lepiej...tym bardziej teraz przydało by mu sie wzmocnienie...:/
  • #10 3206995
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam można podnieść moc tylko wiąrze się to z kosztami:
    1.Wymiana transformatora na mocniejszy z większym napięciem
    2.wymienić kondensatorow filtrujące na jakieś lepsze, pojemniejsze (firmowe)
    3.głosnik jaki posiadasz wg. mnie nienależy do klasy Hiend więc może to głośnik niewyrabia.....
  • #11 3208074
    zebros16
    Poziom 11  
    a jakie kondensatory proponujesz i ile zyskam na nich mocy?? pewnie niedużo ale zawsze coś...a głośnika niesprzedam bo dostałem go od tatusia na urodzinku więc ma dla mnie wartość sentymentalną:D:D:D<lol>
    a narazie kasy niemam na inne głośniki:/ to jakie kondensatory mam zmienic i na jakie...
  • #12 3208240
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    synthhhh miał na myśli kondensatory filtrujące w zasilaczu. Wymiana tylko tych kondensatorów nic nie da. Moc wzmacniacza nie wzrośnie bo napięcie zasilania będzie takie samo.
  • #13 3209202
    zebros16
    Poziom 11  
    to w takim razie co da pożądany efekt??bo jak narazie to jeszcze mi nikt nic niepowedział c mam zrobić konkretnie by zwiększyć moc...:/ a chyba do tego dażymy prawda??
  • #14 3209293
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    synthhhh napisał:
    ...
    1.Wymiana transformatora na mocniejszy z większym napięciem
    ...

!!!
  • #15 3210141
    zebros16
    Poziom 11  
    jak wymienie transformator to niespale niczego bo znam przypadki ze jak wymieniali to popalili końcówki mocy i tranzystory...to chyba ma jakieś odpowiednie wymagane napięcie... no ale moge niemieć racji... to sie niekłuce
  • #16 3210196
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    A mam do Ciebie pytanko - czy ta skrzynka do głośniora BLOW jest taka sama jak u twojego kumpla?
    Jeśli tak - to wywal ten szajs-głośnik i załatw sobie oryginalne kolumny ELTRON - dopiero poczujesz potęgę.
    A jeśli chcesz przerabiać tego ELTRONA to ja go bym chętnie kupił (jak bede mial kase) - bo takiego klasyka się nie tuninguje :!:
  • #17 3210976
    djCris
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jak podłączysz drugi głośnik to jakoś tak super na mocy nie stracisz, a możesz nawet zyskać na efektywności gdy podłączysz dwa głośniki równolegle. Zależy to od tego jakie obciążenie wytrzyma ten wzmacniacz, jeżeli głośniki mają po 8 ohm, a wzmacniacz wytrzyma obiążenie 4 ohm to możesz podłączyć. Narazie nie radze robić Ci głośno, bo na głośnik idzie sygnał przesterowany (jak pierdzi) i jeszcze głośnik spalisz (nie za dobry, ale wkońcu "od tatusia" :P ). Ja też uważam, że szkoda przerabiać ten wzmacniacz, a tym bardziej, że zasilił by ze spokojem kolumny 300watt (tyle, że dobre). Mój kumpel dostał radmora jakiegoś 4x80 watt i jednym kanałem jakoś zasilał tonsila (estradowego) 38 cm 1 kW :D :D pozdrawiam
  • #18 3211889
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Ten Radmor4 x80 i Tonsil 1 kW brzmi niewiarygodnie....... .
  • #19 3221234
    synthhhh
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam pisalem juz predzej .....
    1.wymiana transforamatora na mocniejszy o wiekszym zasilaniu to wtedy magą(ale niemuszą) się spalic tranzystory mocy prawdopodobnie kd502 lub 2n3055, więc aby ich nie spalić radził bym je wymienić na KD503 (http://www.allegro.pl/item140091852_kd503_tranzystor_to3_tesla.html) 10zł/szt.
    2.wymiana tranzystrów sterujących BCxxx na Lepsze BD 1zł sztuka
    3.wymiana KONDENSATORÓW FILTRUJĄCYCH na jakies firmowe cena 20-30zł sztuka

transformator 50-100zł
    tranzystory kd503 4szt. 40zł
    tranzystory BD 4-6 sztuk 6-8złoty
    kondensatory 2 lub 4 50-100zł

taki jest mój sredni kosztorys oczywiscie mozna kupic taniej.....
  • #20 3223460
    PZ IX
    Poziom 35  
    No i po co te cholerne przeróbki :!: Fabryka za mało kopa dała :?:
    Do takiego kiepskiego głośnika starczy nawet jeden TDA7294 i będzie nawet taniej. A Eltrona sprzedaj, temu kto naprawdę kocha te sprzęty i nie pozwoli nikomu ich przerabiać :!:
  • #21 3223587
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    PZ IX napisał:
    No i po co te cholerne przeróbki :!: Fabryka za mało kopa dała :?:
    Do takiego kiepskiego głośnika starczy nawet jeden TDA7294 i będzie nawet taniej. A Eltrona sprzedaj, temu kto naprawdę kocha te sprzęty i nie pozwoli nikomu ich przerabiać :!:
    Swieta racja!!!!Tak to jest jak jakis malolat kupi tani badziewiaty glosnik a potem narzeka ze ma zaslaby wzmacniacz!!!Czlowieku 60W mocy to calkiem sporo!!!WBIJ sobie to do glowy!!!!
  • #22 3223746
    PZ IX
    Poziom 35  
    Kolego Marianie - małe sprostowanie: 60W mocy Eltrona to ogromna moc ;) - mam najtańszy amplituner YAMAHA, który ma niby 60W, ale przy tej mocy chce wyrwać membrany. :D
  • #23 3223869
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wlasnie zapomnialem dodac ze ta moc jest duza pod warunkiem ze jest rzeczywista co w tym wypadku jest jasne ze eltron ma tyle ile pisze :wink: Ciekawe ile ma ten glosnik w rzeczywistosci ktory autor tematu deklaruje jako 300W!Oby mial 30W to bedzie dobrze :!:
  • #24 3249147
    Kondziu60
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Może dobrze było by podłączyc do tego np. Altus 300 lub jakies altony moze 120??:):)
  • #25 3251831
    PZ IX
    Poziom 35  
    Nie. Do Eltronów najlepsze sa oryginalne kolumny. Ogromna efektywność, basu to wprawdzie nie ma niskiego ale... czad jest. :d
  • #26 3254545
    obishon
    Poziom 11  
    mam eltona 100u, mam też eltorna 60 i jakoś nigdy nie narzekaęłm na nie. podpinam kolumny orginalne do nich i gra calkiem calkiem...nie wiemczy zwrociliscie uwage na ta smieszna aukcje glosnika kolegi?

==>moc max 300W

to jest aukcja i głosnik dla ludzi, którzy oceniają sprzet po cyferce przed "W"

Ludzie słuch się szanuje!!! Strasznie denerwujące jest podejscie ludzie w stylu im więcej mocy tym lepij, bo gra głośno. Bezsensu!!! POdstawa to selektywność. Co do charczenia głośnika to skoro charczy to znaczy że może ma już dość, możę za dużo mu podajesz :twisted:
  • #27 3254684
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Co to znowu za szpanerstwo ze slowem Tuba, czemu tego nikt nie raportuje!

Głośnik jest ogólnie cichy. przy 60W i profesjonalnym głośniku nie powinno byc problemu z wyjazdem laryngologów do UE.

Prosze poczytać o parametrze skutecznosć.
    Oryginalne kolumny w Eltronie miały jakies 100dB skuteczności Blow Adrenaline mają 15 dB mniej tak spokojnie licząc 15dB to jest przepaść 30-40x jesli chodzi o moc i czyli głośnikowi oryginalnemu starcza 1 W, a Blow adrenaline trzeba dać 30-40W. i gra tak jak te eltronowskie. przy 60W dziala jak Eltron oryginalny przy 2 watach, ale pierdzi strasznie i prawie nic nie słychac w porównaniu z oryginalem bo jest z 4-6 cichszy. A, ze nie ma nic w zakresie do 4kHz to jeszcze bardziej jest to okrojone.

te glosniki sa do bani. Moc wynosi jakieś 100W. Ale już się kopca. jako tako powinny grać w aucie, gdzie sa naturalne podbicia.

Powtarzam to do znudzenia. nawet jakbyś 2x podniósł ta moc to prawie nie odczujesz rożnice, a radiatory Ci ise usmarzą.

Zobacz z jakiego grubego plastiku i kamiennego cieżkiego zawieszenia zbudowany jest ten Blow Adrenaline, a zobacz jak zbudowane są estradowe Seleniumy, Eminency, Tonsile, które sa na estrad. Sa bardzo lekkie jesli chodzi o membranę. Mają twarde szybkie zawieszenia. Co latwiej będzie podejmowało wyzwanie grania? coś co wazy 0,5 kilograma i jest naklejone jako membrana czy kawal celulozy, jedenego z lepszych materiałów o jednym z lepszych parametrów sztywności membrany do jej masy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy wzmacniacza Eltron 60 bez utraty jakości dźwięku, szczególnie w kontekście współpracy z głośnikiem niskotonowym o mocy 300W (Blow R250 4 Ohm). Użytkownicy wskazują, że problem z jakością dźwięku (charczenie, "pierdzenie") może wynikać bardziej z niewłaściwego lub niskiej klasy głośnika niż z samego wzmacniacza, który jest wystarczająco mocny do zasilania takiego głośnika, o ile jest on dobrej jakości. Wzmacniacz Eltron 60 jest mono o mocy około 60W, co jest uznawane za znaczącą moc, jednak głośnik Blow ma niską skuteczność i jest mniej efektywny niż oryginalne kolumny Eltron, co powoduje konieczność większej mocy do uzyskania porównywalnej głośności.

Propozycje zwiększenia mocy obejmują wymianę transformatora na mocniejszy o wyższym napięciu zasilania, wymianę tranzystorów mocy (np. KD502 na KD503) oraz tranzystorów sterujących (np. BCxxx na BD), a także wymianę kondensatorów filtrujących na lepsze, firmowe modele. Jednak wymiana samych kondensatorów filtrujących bez zmiany transformatora nie zwiększy mocy, a niewłaściwa wymiana transformatora może spowodować uszkodzenie końcówek mocy. Podłączenie dodatkowego głośnika może poprawić efektywność, jeśli impedancja i obciążenie są odpowiednio dobrane.

Zaleca się stosowanie oryginalnych kolumn Eltron, które mają wysoką skuteczność (około 100 dB), co pozwala na lepsze wykorzystanie mocy wzmacniacza i lepszą jakość dźwięku. Głośniki typu Blow Adrenaline mają znacznie niższą skuteczność (około 15 dB mniej), co wymaga większej mocy i powoduje gorszą jakość dźwięku. Wymiana wzmacniacza na nowoczesny układ scalony (np. TDA7294) jest alternatywą dla przeróbek Eltrona. Ogólnie, zwiększanie mocy wzmacniacza Eltron 60 jest możliwe, ale wymaga kosztownych i skomplikowanych modyfikacji oraz ryzyka uszkodzeń, a lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiednich kolumn głośnikowych o wysokiej skuteczności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA