Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMlody_Elektronik_06 napisał:Nie wiem jak podłączyć dwa grube przewody
gumisie napisał:Mlody_Elektronik_06 napisał:Musi, o ile połączysz tak jak na obrazku.Ma prawo to działać? Gnd jest wspólne do wszytskiego
CYRUS2 napisał:gumisie napisał:Musi, o ile połączysz tak jak na obrazku.
Woltomierz nie będzie prawidłowo pokazywał napięcia na obciążeniu.
Bo masa to nie jest "-" graetza.
Masa to "-" zacisku wyjściowego.
Mlody_Elektronik_06 napisał:Tak się tylko wydaje Mlody_Elektronik_06 bo nie umie czytać schematów.To u mnie ma wszystko wspólną masę.
Mlody_Elektronik_06 napisał:Najlepiej nic nie rób.
Mogę odłączyć stabilizator i dorobić drugi oddzielny mostek prostowniczy? Będzie to działało?
gumisie napisał:To nic nie zmienia.Z racji tego, że moduł jest zasilany z dodatkowego stabilizatora (7824)
gumisie napisał:Rozrysyj sobie schemat woltomierza, to się przekonasz dlaczego nie może być podłączony.to właśnie tak może być podłączony.
CYRUS2 napisał:Właśnie tak mam podłączone a schemat oglądałem zanim podłączałem.Masz wątpliwości to podłącz taki miernik i sprawdź.
Cytat:Lecz nie dotyczy to takiego podłączenia, które zaproponowałem.Gdy dokonujemy pomiaru prądu z tego samego źródła co zasilamy miernik to należy pamiętać o tym aby nie podłączać masy zasilania miernika, ponieważ wtedy wskazania amperomierza mogą być przekłamane!
gumisie napisał:Kiepsko oglądałeś.Właśnie tak mam podłączone a schemat oglądałem zanim podłączałem.
gumisie napisał:A to właśnie kazałeś zrobić.Gdy dokonujemy pomiaru prądu z tego samego źródła co zasilamy miernik to należy pamiętać o tym aby nie podłączać masy zasilania miernika ponieważ wtedy wskazania amperomierza mogą być przekłamane!
CYRUS2 napisał:Ta dodatkowa kreska ma znaczenie tylko poglądowe w jaki sposób zostałby zbocznikowany R7, po podłączeniu cienkiego, czarnego w miejsce zaznaczone na schemacie.Nie ma możliwości włączyć R7 pomiedzy miernik i bocznik.
gumisie napisał:Ta dodatkowa kreska ma znaczenie tylko poglądowe w jaki sposób zostałby zbocznikowany R7, po podłączeniu cienkiego, czarnego w miejsce zaznaczone na schemacie.
gumisie napisał:#13 - w takiej postaci nie można tego używać.Cofnij się ponownie do #13 (schemat poprawiłem).
gumisie napisał:Odbirnikiem jest obciażenie włączone pomiedzy zaciski + i -CYRUS2 napisał:Jakiego odbiornika?Przy zmianach prądu odbiornika będzie się zmieniać napięcie na odbiorniku.