HP DeskJet 710c - pod Windows 10 x64, udało się drukować.Zainstalowałem Oracle VM VirtualBox, na nim windows 7 32bit. Na tym windows instalujesz drukarkę hp-710c i udostępniasz ją po sieci na windows 10 64 bit.
Dzień dobry.
Proszę spróbować z tej strony https://driversol.com/pl/drivers/printers/microsoft/hp-deskjet-710c. opisane są jako Windows XP, XP 64-bit, Vista, Vista 64-bit, 7, 7 64-bit, 11, 10, 8, 8.1\. Osobiście miałem drukarkę z tej rodziny i też ściągałem sterowniki z Internetu.
Witam. Do tej drukarki nie ma sterowników 64 bitowych ani od HP ani od Microsoftu.
Ten microsoft-hp-deskjet-710c-outbyte-driver-updater nie dość że jest płatny to i tak nie oferuje sterowników do HP deskjet 710c. Jedynym rozwiązaniem jest zainstalowanie tej drukarki na systemie 32-bitowym i udostępnienie jej jako drukarki sieciowej do windows-a 64 bitowego.Czy to zrobisz na maszynie wirtualnej czy na komputerze fizycznym nie ma znaczenia. Długo z tym walczyłem, ale mam w końcu
możliwość drukowania na Windows 10 64 bit. Pozdrawiam.
edit2: Dodatkowo udało mi się przetestować druk transparentu na 895cxi i pokrewnych bo jak wiadomo standardowe sterowniki MS uniemożliwiają druk na składance komputerowej od xp wzwyż, chociaż do tej akurat jest sterownik od HP, który ma tę opcję możliwą.
Wystarczy prześledzić oryginalne pliki od sterowników MS w folderze
C:\Windows\System32\spool\drivers\x64\3
plik .GPD w przypadku 895c i 710c jest to plik wskazany w głównym tj. HPVNAM50.GPD
W nim jest taka zawartość
interesuje nas PCL_MEDSOURCE_TRACTORFEED: "<1B>&l-1H"
za uruchomienie opcji druku składanki komputerowej, papieru banerowego odpowiada polecenie &l-1H
jako, że nie udało mi się dodać innej opcji wpadłem na pomysł podmiany
najlepiej podmienić to polecenie za manualfeed bo w przypadku kopert ucina szerokość i jeszcze gdzieś trzeba by podmieniać. Wrzucamy &l-1H zamiast &l2H w manualfeed a &l2H wrzucamy do traktorfeed. Zapisujemy, usuwamy dolne marginesy i testujemy Działa na xp i windows 10 64 bit. Być może i jeszcze inne opcje można w ten sposób zmienić. Rozmiar maksymalny papieru też podmieniałem i drukarka widziała dłuższy papier w opcjach, ale nie do końca drukowała więcej niż a4, nie wiem może ta opcja będzie działała w połączeniu ze składanką? Trzeba przetestować.