logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 1.9 TDI - Jak poluzować napinacz paska alternatora?

quadro 13 Lis 2005 12:14 12610 7
REKLAMA
  • #1 1982273
    quadro
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Probowalem wymienic paski klinowe w moim aucie, ten ktory jest do klimy(krotki) wymienilem bez problemu.
    Natomiast utknalem podczas wymiany tego drugiego(dlugiego) z alternatora, pompy wodnej itd.. nie wiem jak poluzowac ten pasek.
    Z tego co zauwazylem to jest tam cos w rodzaju napinacza, ale nie jestem pewien.
    Co mam odkrecic zeby moc ten pasek wymienic?
  • REKLAMA
  • #2 1983013
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    poszukaj dobrze przy alternatorze
  • REKLAMA
  • #3 1983394
    quadro
    Poziom 15  
    na alternator patrzylem, wydeje sie byc przykrecony na stale.
    jest tam taka rolka, nie wiem czy dziala ona jako napinacz. nie mam ksiazki wiec nie jestem pewnien.
  • REKLAMA
  • #4 1983565
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    sproboj pociagnac za pasek wtedy rolka sie ruszy i bedziesz wiedzial ktora napina i w ktora strone
  • #5 1984341
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    W moim VW z takim silnikiem jest napinacz automatyczny tj rolka na ramieniu które naciąga sprężyna i wystarczy tylko odciągnąć rolkę . przy okazji należy sprawdzić łożysko na tej rolce i ewentualnie wymienić razem z rolką
  • REKLAMA
  • #6 1988147
    quadro
    Poziom 15  
    tc napisał:
    W moim VW z takim silnikiem jest napinacz automatyczny tj rolka na ramieniu które naciąga sprężyna i wystarczy tylko odciągnąć rolkę . przy okazji należy sprawdzić łożysko na tej rolce i ewentualnie wymienić razem z rolką

ja tez cos takiego zauwazylem.
    Tylko czym ja odciagnac jakims kluczem czy tak poprostu nacisnac?
    Probowalem to poruszyc, ale bez skutku.
    zobacze czy cos sie da z tm zrobic
  • #7 1989477
    maryca
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Z rolki wystaje sruba na klucz 15 .Nakladasz klucz i ciagniesz w przeciwnym kierunku niz zegarek chodzi, jak rolka odjedzie druga reka sciagasz pasek z kulka alternatora. Wczesniej musisz znowu zdjac pasek z klimy.
  • #8 1992098
    quadro
    Poziom 15  
    maryca napisał:
    Z rolki wystaje sruba na klucz 15 .Nakladasz klucz i ciagniesz w przeciwnym kierunku niz zegarek chodzi, jak rolka odjedzie druga reka sciagasz pasek z kulka alternatora. Wczesniej musisz znowu zdjac pasek z klimy.

jest tam taka sruba. probowalem plaskim kluczem ja odkrecic, nasadowym tez, jest tam tak malo miejsca ze nie da sie zadnego klucza dobrze usadowic na srubie. czym to odreciles?

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A4 1.9 TDI wymiana długiego paska klinowego (alternator, pompa wody) wymaga poluzowania napinacza paska. Napinacz to rolka na ramieniu sprężynowym, która automatycznie napina pasek. Aby poluzować pasek, należy użyć klucza (najczęściej 15 mm) na śrubie wystającej z rolki i pociągnąć ją w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Po odciągnięciu rolki można zdjąć pasek z alternatora. Warto również sprawdzić stan łożyska rolki i wymienić je w razie potrzeby. Problemem może być ograniczona przestrzeń do operowania kluczem, co utrudnia odkręcenie śruby napinacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA