logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel Firewire 400 - 1394 do USB C: Gdzie kupić? Łączenie Focusrite Saffire Pro 24 DSP z Mac

Aperg 18 Sie 2022 21:28 1380 4
REKLAMA
  • #1 20150256
    Aperg
    Poziom 9  
    Cześć wszystkim,

Pytanie, czy ktokolwiek z was wie gdzie mogę znaleźć kabel Male Firewire 400 - 1394 do USB C?
    Przeszukałem chyba cały internet i nie jestem w stanie znaleźć takiego kabla.

Potrzebuję podłączyć kartę muzyczną Focusrite Saffire PRO 24 DSP do Mac'a.
    Z karty wychodzi tylko Firewire a w laptopie mam tylko USB C, trochę koszmar bo na rynku nie znajduję takich kabli.

Próbowałem użyć mały konwerter Firewire Female do usb 2.0 który kupiłem na Amazon, który kolejno podłączyłem do adaptera USB 3.0 na USB C, ale niestety komputer nie wykrywa urządzenia.
    Wyskakuje mi tylko informacja: "Odłącz akcesorium wykorzystujące zbyt dużą moc, aby ponownie włączyć urządzenie USB".

A może znacie jakiś zaufany serwis który robi kable na zamówienie?

Z góry dziękuję za podpowiedz!

Pozdrawiam,
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 20150295
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Obawiam się, że takiego kabla nie zrobisz. USB a FireWire to dwie zupełnie różne sprawy. Prędzej jakiś konwerter, ale... Pinnacle miało kiedyś urządzenie przechwytujące analogowe wideo na USB 2.0, które miało gniazdo FireWire służące do podłączenia kamery DV celem przechwytywania. Czy inne urządzenie na tym może działać? Czy tylko aplikacja od Pinnacle widziała to gniazdo? Nie pamiętam, było to wieki temu.
  • REKLAMA
  • #3 20150306
    Aperg
    Poziom 9  
    prosiak_wej napisał:
    Obawiam się, że takiego kabla nie zrobisz. USB a FireWire to dwie zupełnie różne sprawy. Prędzej jakiś konwerter, ale... Pinnacle miało kiedyś urządzenie przechwytujące analogowe wideo na USB 2.0, które miało gniazdo FireWire służące do podłączenia kamery DV celem przechwytywania. Czy inne urządzenie na tym może działać? Czy tylko aplikacja od Pinnacle widziała to gniazdo? Nie pamiętam, było to wieki temu.

Dzięki za podpowiedź!

Kumpel podesłał mi filmik jak ewentualnie podłączyć taki koszmar: https://www.youtube.com/watch?v=UW2Bbn_OjNA&ab_channel=ScottSchramm

Dodano po 11 [godziny] 22 [minuty]:

Tak sobie głośno myślę, a może dałoby się wymienić port Firewire w urządzeniu na jakiś inny, bardziej kompatybilny z współczesnymi kablami USB?
  • REKLAMA
  • #4 20150721
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Można zainteresować się takim rozwiązaniem
    https://www.apple.com/pl/shop/product/MD464ZM...3%B3wka-z-thunderbolt-na-firewire-firmy-apple
    Aperg napisał:
    Wyskakuje mi tylko informacja: "Odłącz akcesorium wykorzystujące zbyt dużą moc, aby ponownie włączyć urządzenie USB".

Ewentualnie przydałoby się więcej danych pomocnych do rozwiązania problemu.
  • #5 20150742
    Aperg
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    Można zainteresować się takim rozwiązaniem
    https://www.apple.com/pl/shop/product/MD464ZM...3%B3wka-z-thunderbolt-na-firewire-firmy-apple
    Aperg napisał:

Ewentualnie przydałoby się więcej danych pomocnych do rozwiązania problemu.

Dzięki!

Wyżej w linku z filmem do YouTube udostępniłem podobne rozwiązanie.
REKLAMA