logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozdzielenie sygnału na drugą stronę mieszkania: TV i internet - konwerter i rozdzielacz

sosino 19 Sie 2022 09:42 1398 13
  • #1 20150750
    sosino
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Witam.
    Mam pytanie, by się utwierdzić w przekonaniu, że dobrze myślę.
    Posiadam w domu internet i telewizję kablową. Do mieszkania "wchodzi" kabel antenowy i jest rozdzielony na wejściu na dwie strony mieszkania rozdzielaczem sygnału. W jedną stronę idzie i się rozdziela rozdzielaczem na TV i internet (modem i do PC stacjonarnego). Chciałbym tą drugą stronę także rozdzielić na TV i internet.

Wystarczy, że znowu go rozdzielę, zwykłym rozdzielaczem, jak poniżej i zastosuję konwerter, żeby podłączyć kabel ethernetowy bezpośrednio do PC? Czy taki konerter powinien być z zasilaniem, czy może być bez?

Dzięki z góry!
    Załączniki:
    • Rozdzielenie sygnału na drugą stronę mieszkania: TV i internet - konwerter i rozdzielacz pol_pl_Rozdzielacz-sygnalu-antenowego-1-wejscie-2-wyjscia-DVB-Tl-2x-F-29562_1.jpg (20.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozdzielenie sygnału na drugą stronę mieszkania: TV i internet - konwerter i rozdzielacz box_VC-232G.jpg (22.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 20150783
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 543
    Takie rozdzielenie nie zadziała. Modem telewizji kablowej ma swój MAC adres przypisany do mieszkania i w stacji czołowej. Jeżeli podłączysz niezarejestrowane urządzenie nie dostaniesz dostępu. Do jednego mieszania standardowo jest przypisany jeden adres IP.
  • #3 20150814
    sosino
    Poziom 12  
    O tym nie pomyślałem. Czyli tylko przewód ethernetowy z modemu, do drugiego PCta.
  • Pomocny post
    #4 20150815
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    @sosino
    To tak nie działa jak myślisz.
    Jeżeli chcesz internet w kolejnym urządzeniu, musisz podłączyć go do modemu kablowego.
    Tego samego modemu kablowego, którego dostałeś od operatora.

Czyli potrzebujesz nie przewód koncentryczny, a przewód sieciowy UTP.
  • #5 20150826
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 543
    Lub ruter i sygnał propagować po WiFi bez potrzeby rozkładania kabla, ale jest to związane ze wszystkimi przypadłościami tej technologii. Kabel to jednak kabel. :)
  • #6 20150850
    KOCUREK1970
    @sosino
    Na upartego można zastosować takie konwertery - tylko potrzebne są dwie sztuki (jeden przy modemie, drugi przy komputerze), dodatkowo trzeba położyć kabel koncentryczny między tymi konwerterami.
    Tylko koszt tego wszystkiego nie wiem czy 200 300 zł wystarczy, a to wszystko i efekt końcowy będzie identyczny, można załatwić przewodem sieciowym, który kosztuje ułamek ceny tego wszystkiego.
    Takie rozwiązanie jest bardziej awaryjne, bo są w sieci dodatkowe elementy, a przewód sieciowy żeby przestał działać no to trzeba go mechanicznie uszkodzić.

Takie rozwiązanie stosuje się na przykład w miejscach, gdzie jest w ścianie tylko i wyłącznie przewód właśnie koncentryczny, a trzeba tam jakoś przesłać internet - problem jedynie taki, że wysoka cena no i prędkości nie powalają.

W sieciach panuje taka zasada, że szkielet sieci, powinien mieć jak najmniej elementów i aktywnych i pasywnych - czyli szkielet sieci, powinien być zbudowany w najprostszy sposób jak to tylko jest możliwe.
    Im sieć prościej zbudowana, tym lepiej.
  • #7 20150909
    sosino
    Poziom 12  
    Właśnie. W tej chwili podłączyłem wifi, ale na tym komputerze grają online i wiadomo co się dzieje - brak płynności. Najlepiej gdybym pociągnął tam kabel z modemu, ale wiążę się to z wierceniem itp. po remoncie w mieszkaniu, a po drodze mam jeszcze korytarz..
  • #8 20150924
    KOCUREK1970
    sosino napisał:
    Najlepiej gdybym pociągnął tam kabel z modemu, ale wiążę się to z wierceniem itp. po remoncie w mieszkaniu, a po drodze mam jeszcze korytarz..

A może zestaw PLC?
    Szału w prędkości nie będzie, ale myślę, że na te 50Mb się link zestawi.
    Problem taki, że na taki nowy zestaw trzeba skromnie liczyć 500 zł
  • #9 20150945
    sosino
    Poziom 12  
    No właśnie. Droga sprawa, a nie przewidywałem, aż takich wydatków.
  • #10 20150968
    KOCUREK1970
    @sosino
    Ale z drugiej strony, skoro chciałeś dać taki konwerter, to jakoś znacznie grubszym przewodem koncentrycznym musiałbyś tam podejść i by się dało?
    Skrętka jest bardziej plastyczna.

Nie masz w mieszkaniu gniazdek sieciowych?
  • #11 20150974
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    KOCUREK1970 napisał:
    skoro chciałeś dać taki konwerter, to jakoś znacznie grubszym przewodem koncentrycznym musiałbyś tam podejść i by się dało

Dokładnie jw. ;-)

Generalnie 99% wątków na E typu nie da się położyć kabla LAN = nie chce mi się... ;-)
    (plus zwalanie na żonę...)

Zamiast po prostu położyć kabel, ukryć (jeśli trzeba zaszpachlować), pomalować i zapomnieć.
  • #12 20150983
    sosino
    Poziom 12  
    artaa napisał:
    Dokładnie jw.

Gdybym miał położyć kabel koncentryczny, do tego miejsca, to pociągnąłbym internetowy od razu.

Dodano po 1 [minuty]:

artaa napisał:
    Zamiast po prostu położyć kabel, ukryć (jeśli trzeba zaszpachlować), pomalować i zapomnieć.

Nie wiesz o czym mowa, ile otworu muszę wykonać, by tam dojść. W tej chwili mam przy tym PCecie przewód koncentryczny, więc stąd powstało pytanie, bo sądziłem, że jeśli mam tam koncentryk, to uda się w ten sposób, bez ciągnięcia internetowego.
  • #13 20151090
    KOCUREK1970
    @sosino
    A może światłowód i 2 mediakonwertery?
    Jeden mediakonwerter przy modemie, drugi przy komputerze, a światłowód jest tak cieniutki, że nawet nie będzie widoczny.
  • #14 20177058
    sosino
    Poziom 12  
    Niestety trzeba było wiercić i ciągnąć 30m kabla. Temat rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące rozdzielenia sygnału telewizyjnego i internetowego w mieszkaniu. Wskazał, że sygnał kablowy jest już rozdzielony na dwie strony, a chciałby dodatkowo podzielić sygnał na drugą stronę mieszkania. Odpowiedzi sugerowały, że nie można użyć prostego rozdzielacza, ponieważ modem telewizji kablowej ma przypisany MAC adres, co uniemożliwia podłączenie niezarejestrowanego urządzenia. Zamiast tego, zalecano podłączenie drugiego komputera bezpośrednio do modemu za pomocą przewodu sieciowego UTP. Inne opcje obejmowały użycie routera do propagacji sygnału WiFi lub zestawu PLC, jednak te rozwiązania wiązały się z dodatkowymi kosztami. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wiercenie i pociągnięcie 30 metrów kabla, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA