logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migające światło przy wyłączonym włączniku. Lampki LED 12V

meblolada 22 Sie 2022 12:06 1116 7
REKLAMA
  • #1 20155276
    meblolada
    Poziom 2  
    Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem elektrykiem i nie znam wszystkich fachowych pojęć. Elektrykę rozumiem na tzw. chłopski rozum.
    Kilka dni temu podłączyłem klientowi kilka oczek led pod szafki kuchenne (meblami właśnie się zajmuję). Jestem zmuszony czasami improwizować, bo muszę wykorzystywać instalację klienta która nie zawsze jest dobrze zrobiona.
    Włącznik z kablem 2 żyłowym był już zamontowany.
    Podłączenie wykonałem następująco. Fazę zabrałem z gniazdka do okapu i podłączyłem pod włącznik a następnie do zasilacza 12V. Neutralny z gniazdka od okapu bezpośrednio pod zasilacz. Czyli w zasadzie prosta robota. Niestety klient do mnie dzwoni że co i raz lampki migają gdy są zgaszone. Jaka może być tego przyczyna? Czytałem wcześniej, że można wstawić rezystor chociaż nigdy tego nie robiłem. No i jak on się ma do zasilacza i LED.
  • REKLAMA
  • #2 20155293
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Może wyłącznik jest uszkodzony i czasem po rozłączeniu samoczynnie załącza.
  • REKLAMA
  • #3 20155299
    meblolada
    Poziom 2  
    Z tego co klient mówił to są pojedyncze błyski. Włącznik na ścianie kojarzę, że był nowy ;/
  • REKLAMA
  • #4 20155317
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    To, że nowy wcale nie świadczy o jego sprawności. Czasem zdarza się, że klawisz wskazuje na wyłączenie, a w efekcie nie dochodzi do pełnego rozłączenia, bo elementy sprężynujące do końca nie odbiły, a przyczyną bywa nieprawidłowe osadzenie klawisza na wyłączniku, ponieważ nie zawsze plastikowe elementy są idealnie spasowane i należy docisnąć oraz wykonać kilka, kilkanaście prób.
  • #5 20155510
    meblolada
    Poziom 2  
    Ok, zgodzę się ale czy objawem nie było by miganie i przerywanie światła zaraz po wyłączeniu włącznika?
  • #6 20155527
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1874
    To nie jest wina włącznika.

Na pewno odcinasz L a nie N ?
  • REKLAMA
  • #7 20155543
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    meblolada napisał:
    Ok, zgodzę się ale czy objawem nie było by miganie i przerywanie światła zaraz po wyłączeniu włącznika?

Niekoniecznie, ale warto sprawdzić, bo od czegoś trzeba zacząć.
  • #8 20155738
    meblolada
    Poziom 2  
    Nie no. Na pewno L steruje. Jestem właśnie na miejscu. Odłączyłem włącznik i dalej miga. Miernik pokazuje na neutralnym przewodzie minimalne napięcie, podejrzewa że to jest powodem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającymi lampkami LED 12V, które występują po wyłączeniu włącznika. Podczas instalacji, faza została podłączona do włącznika, a neutralny przewód bezpośrednio do zasilacza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego włącznika, który nie rozłącza całkowicie obwodu, co potwierdzają pomiary napięcia na przewodzie neutralnym. Użytkownik potwierdza, że odłączył włącznik, a miganie nadal występuje, co sugeruje, że przyczyną może być minimalne napięcie na neutralnym przewodzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA