logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migające LEDy w kuchni po włączeniu - problem z instalacją?

juventinio89 16 Lip 2018 12:29 4344 5
  • #1 17331758
    juventinio89
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,
    Wiem, że tematów jest sporo. Pare z nich przejrzałem, jednak nigdzie nie natknąłem się na podobny problem.
    Moja instalacja w kuchni działała ładnych pare lat. W ostatnim czasie jednak zaczął pojawiać się problem. Dotyczy on tylko jednego bezpiecznika więc zakładam, że zaczyna i kończy się on w moim mieszkaniu.

W zeszłym roku zamontowałem ledy, dobrałem odpowiednio duży zasilacz (60W), wszystko działało bez zarzutów przez ponad rok.
    Ostatnio zauważyłem mruganie ledów podczas włączania. Światło mrugało coraz szybciej aż po paru sekundach zapalało się. Uznałem od razu, że coś dzieje się z zasilaczem i pewnie trafi na reklamacje. Okazało się jednak, że w ciągu kilku dni zdiagnozowałem że światło w pozostałych pokojach (z tego bezpiecznika), jeżeli długo nie włączam ledów świeci słabiej a po włączeniu ledów - rozpala pełną mocą. Wczoraj wymontowałem zasilacz, po czym dzisiaj rano okazało się, że niezależnie od obecności zasilacza LEDowego - problem występuje dalej, światło mruga i nie świeci pełną mocą.

Gdzie szukać problemu? Błędne połączenia? (szeregowo/równolegle?) Pada bezpiecznik? (posiadam już tzw "esy")
    OŚwietlenie w kuchni podłączała firma, która montowała kuchnie więc zakładam, że nie byli to wybitni specjaliści.
  • #2 17331784
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Może jakieś połączenie nie ma odpowiedniego kontaktu. Tylko oświetlenie zachowuje się w taki sposób?
  • Pomocny post
    #3 17333360
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Czy oświetlenie w całym domu (mieszkaniu) jest zasilane z jednej fazy?
    Objawy wskazują na erodujący styk,, najprawdopodobniej na przewodzie N instalacji oświetleniowej.
    Jak wykonana jest ta instalacja: dwu czy trzy przewodowa?
    aluminium czy miedź?
    połączenia w puszkach czy w łącznikach?

Najlepiej byłoby, gdybyś zaprosił elektryka, który na miejscu obejrzy instalację i usunie problem.
  • #4 17333393
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    juventinio89 napisał:
    Gdzie szukać problemu?

Przyczyny mogą pochodzić z dwóch stron. Albo instalacja, albo źródła światła (lampy) albo oba łącznie. Wszystko to trzeba sprawdzić.
    Niestety, to jest cena wykonawstwa "aby taniej". Wszystko jest podłej jakości, łącznie z pracą monterów kuchennych oraz pracą wykonawców lamp.
  • #5 17337334
    juventinio89
    Poziom 11  
    kj1 napisał:
    Czy oświetlenie w całym domu (mieszkaniu) jest zasilane z jednej fazy?
    Objawy wskazują na erodujący styk,, najprawdopodobniej na przewodzie N instalacji oświetleniowej.
    Jak wykonana jest ta instalacja: dwu czy trzy przewodowa?
    aluminium czy miedź?
    połączenia w puszkach czy w łącznikach?

Najlepiej byłoby, gdybyś zaprosił elektryka, który na miejscu obejrzy instalację i usunie problem.

Oswietlenie jest rozbite na dwa bezpieczniki.
    Nowego typu S. Bezpiecznik w ciemno wymienilem z racji ze jego koszt znikomy. Bez skutku.
    Co do przewodow to standard, faza (czarny), N niebieski i zolto-zielone uziemienie. Instalacja byla wymieniana ladych pare lat temu. Jest roznicowka, „sila” i z tego co mi przekazano calosc jest w miedzi. Zauwazylem, ze w puszce w kuchni dochodzi mi 240V, jednak jak sprawdzilem juz pozostale kable to wartosci sa znacznie mniejsze. Od 180-220. Nie wiem czy to kwestia tego, ze ktos zle zmostkowal oswietlenie czy tak jak piszesz eroduje N (cokolwiek to oznacza dla laika).

Bez wizyty madrego elektryka sie raczej nie obejdzie, moja wiedza sie tutaj konczy a bezpieczenstwo jest warte kazdych pieniedzy.

Gdzie najlepiej szukac kumatych ludzi, ktorzy zrobia to fachowo? Katowice i okolica.
  • #6 17367174
    juventinio89
    Poziom 11  
    Migające LEDy w kuchni po włączeniu - problem z instalacją?

Upalona puszka w pokoju obok i brak neutralnego w kuchni. Problem rozwiazany.

Pozdrawiam
REKLAMA