logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox C405 - Blady wydruk czarny, wymiana tylko jednego bębna, zamienniki i oryginał

musk1979 22 Sie 2022 15:12 1125 4
REKLAMA
  • #1 20155492
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Czy ktoś przerabiał podobny temat ?

w maszynie pewnie przez używanie zamienników fatalnie drukuje czarny ,
    wymieniłem na oryginał ale bez polepszenia rezultatu (trochę zastanawiające że dziura w module bębna jest bez proszku - podawanie tonera ?)

w każdym razie żeby wymienić bębny trzeba kupić komplet 4 kolorów a ja bym chciał tylko czarny - mam trzy kolory i pytanie czy ktoś wie czy da się oszukać drukarkę przekładając bęben z innego koloru (tylko problem bo w środku jest np. niebieski proszek)

- minoltach dało się puścić kilkanaście apli z pełnym kolorem i dało się zamienić developer np. z czarnego na kolor , czy tutaj ktoś coś takiego próbował ?

niestety nigdzie nie widzę żeby poza wałkiem OPC i chipem dało się dostać np. developer czarny do regeneracji
  • REKLAMA
  • #2 20156221
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Wejdź w narzędzia -> materiały eksploatacyjne
    znajdź bęben i sprawdź jego numer katalogowy. Prawdopodobnie 604k77555
    Stary może być już bez developera. Ewentualnie jest jeszcze dobry ale trzeba dosypać toner ręcznie (z menu serwisowego) i sprawdzić.
    Przy używaniu zamienników lubią zatkać się dyspensery. Może wystarczy postukać w czarny i odessać zator odkurzaczem.
  • REKLAMA
  • #3 20156803
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    dorwałem inną drukarkę, wsadziłem inny bęben - wydruk jest mocny i intensywny, obawiam się jedynie tego co pisałeś, że zatkane jest dostarczania tonera co będzie za moment skutkowało zużycie developera w bębnie i podobnym efektem :(

- w menu narzędzia bęben ma numer 108R01121 i to niestety 4 bębny - 4 kolory, na domiar złego tam są kolorowe proszki w środku więc nawet jak zdobyłem kolorowe bębny prawie za darmo to ich nie wykorzystam w miejsce czarnego

- nie mogę namierzyć opcji dosypania z menu serwisowego tonera - jest taka rzecz na pewno ?

MINOLTA napisał:
    Wejdź w narzędzia -> materiały eksploatacyjne
    znajdź bęben i sprawdź jego numer katalogowy. Prawdopodobnie 604k77555
    Stary może być już bez developera. Ewentualnie jest jeszcze dobry ale trzeba dosypać toner ręcznie (z menu serwisowego) i sprawdzić.
    Przy używaniu zamienników lubią zatkać się dyspensery. Może wystarczy postukać w czarny i odessać zator odkurzaczem.
  • REKLAMA
  • #4 20157329
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Żeby namierzyć opcję dosypywania toneru trzeba mieć dokumentację techniczną i trochę pojęcia.
    wchodzisz w dc330 component control
    trzeba włączyć kolejno
    071-002 tj główny napęd
    093-001 tj napęd developera
    oraz dozownik, w tym wypadku od czarnego toner 093-010 tu na nie dłużej niż 10 s
    Jak będzie poprawa to spróbuj jeszcze raz, ale nie przesadź
  • #5 20158087
    Damian1253
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Cześć.
    jak napisał kolega sam bęben czarny to 604K77555. Może nie być dostępny w normalnej dystrybucji, ale przez jakiś serwis na pewno da się go załatwić.
    Sprawdź dukt toneru czarnego, ale sądzę, że to raczej nie to. Jak to bywa z zamiennikami nie wiadomo z czego są sypane. Te drukarki mają słabą kontrolę kondensacji toneru i przy niektórych tonerach się wyjaławiają. Można ten moduł spróbować od nowa zasypać nowym nośnikiem np z WC7830, C8035 i tym podobnych. Koszt ok 100zł. Niestety są też moduły uszkodzone i wtedy tylko wymiana na nowy.
REKLAMA