logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 10 Home - aktualizacja uszkodzi mi system po restarcie -co robić?

bomm 26 Sie 2022 22:26 627 12
REKLAMA
  • #1 20162610
    bomm
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Trzeci raz musiałem klonować dysk bo za każdym razem aktualizacja uwala mi system. Pomimo wyłączenia aktualizacji na tryb "ręczny" dalej samo pobiera i instaluje. Dopóki nie zrestartuje laptopa to bedzei działał, a jak zrestartuje to windows padnie na 100%, zmieni partycje na RAW i nawet po jej naprawieniu do NTFS ponownie po restarcie powróci do RAW i tak wkółko -to jakaś masakra. Co robić aby uniknac ponownego klonowania dysku? (mam klon zapasowego, ale to trwa prawie 1.5godz). Jak tą aktualizacje wyłaczyć albo usunąć - wygląda to tak:
    Windows 10 Home - aktualizacja uszkodzi mi system po restarcie -co robić? Windows 10 Home - aktualizacja uszkodzi mi system po restarcie -co robić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20162654
    bomm
    Poziom 6  
    ten program zablokuje raczej dopiero kolejne aktualizacje ale co z tą która uruchomi sie zaraz po restarcie? nie pojawiła sie jeszcze na liście w zainstalowanych aktualizacjach dlatego nie moge jej odinstalować. A może jest jakiś katalog w którym ona czeka? może by usunąc cały ten katalog?
    Windows 10 Home - aktualizacja uszkodzi mi system po restarcie -co robić?
  • Pomocny post
    #4 20162671
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Mozesz sprobowac, uruchom okno cmd z prawami administratora i tam:
    net stop bits
    net stop wuauserv
    net stop appidsvc
    net stop cryptsvc
    taskkill /im wuauclt.exe /f
    Del "%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr*.dat"
    Ren %systemroot%\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak
    Ren %systemroot%\system32\catroot2 catroot2.bak
    net start bits
    net start wuauserv
    net start appidsvc
    net start cryptsvc
  • REKLAMA
  • #5 20162682
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20162684
    bomm
    Poziom 6  
    zainstalowałem ten program i okno windows update zrobiło sie puste nieaktywne więc zablokowało, ale czy też tą? wpisze te komendy co podałeś.
  • #7 20162685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20162698
    bomm
    Poziom 6  
    żadna z tych komend nie działa -może ten program StopUpdates10 3.7.2022.712 blokuje te usługi? odinstalować go? boje sie wyłączyć komputer.
  • #9 20162701
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Pisalem zebys uruchomil okno cmd z prawami administratora, dlaczego tego nie zrobiles?

Jezeli zablokowales w programie to odblokuj, wykonaj i zablokuj.
  • REKLAMA
  • #10 20162714
    bomm
    Poziom 6  
    z pośpiechu, jako admin tylko niektóre zadziałały i net start działa czyli uruchamia te usługi pewnie ten program poblokował -usune go i wpisze ponownie.
  • Pomocny post
    #11 20162716
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zablokowal, w koncu od tego jest...
  • #12 20162732
    bomm
    Poziom 6  
    po odblokowaniu aktualizacji w stopupdates i odinstalowaniu go, komendy nie wszystkie dzialają, spróbuje go zainstalowac ponownie i zablokować update i zrestartuje kompa - jak nie odpisze w ciągu godziny to znaczy że system padł.
    Windows 10 Home - aktualizacja uszkodzi mi system po restarcie -co robić? Windows 10 Home - aktualizacja uszkodzi mi system po restarcie -co robić?

Dodano po 20 [minuty]:

działa super :D nawet w menu start wcześniej było tylko "Zamknij i zaaktualizuj" a teraz normalnie "Zamknij", "Uśpij", "Uruchom ponownie".
    Kilka razy restartowałem i działa poblokowało update.
    Dzięki za pomoc.
  • #13 20163029
    bomm
    Poziom 6  
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aktualizacjami systemu Windows 10 Home, które po restarcie powodują uszkodzenie systemu, zmieniając partycje na RAW. Pomimo ustawienia aktualizacji na tryb ręczny, system nadal pobiera i instaluje aktualizacje. W odpowiedzi na problem, użytkownicy sugerują użycie programu StopUpdates10 do blokowania aktualizacji oraz wykonanie serii komend w wierszu poleceń, aby zatrzymać usługi aktualizacji i usunąć pliki związane z aktualizacjami. Po odinstalowaniu StopUpdates10 i ponownym uruchomieniu komputera, użytkownik potwierdza, że problem został rozwiązany, a aktualizacje zostały zablokowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA