logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie?

MarcinSternat 31 Sie 2022 23:01 3759 9
REKLAMA
  • #1 20170047
    MarcinSternat
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    zakupiłem nowy zestaw do roweru elektrycznego lecz jest problem po uruchomieniu go silnik automatycznie zaczyna działać lecz nie obracaną kołem czy jest coś źle podpięte czy to wada fabryczna
  • REKLAMA
  • #2 20170066
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 288
    MarcinSternat napisał:
    Dzień dobry
    zakupiłem nowy zestaw do roweru elektrycznego lecz jest problem po uruchomieniu go silnik automatycznie zaczyna działać lecz nie obracaną kołem czy jest coś źle podpięte czy to wada fabryczna

trudno się doczytać, to silnik działa czy nie? kreci się czy nie?
  • REKLAMA
  • #3 20170125
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    Pewnie kręci się w niewłaściwą stronę... a tam sprzęgło jednokierunkowe.
  • #4 20170439
    banmar_2005
    Poziom 31  
    web69 napisał:

Nie do końca tak jest. Autor tematu powinien podać więcej informacji jaki sterownik , jaki silnik Hab, przekładnia napęd przód, tył a najlepiej wysłać zdjęcia swojego zestawu. Większość kontrolerów trzeba odpowiednio z konfigurować, lub nauczyć jak koło się ma kręcić.
  • #5 20171058
    MarcinSternat
    Poziom 3  
    Silnik bafang 500wat
    Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie? Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie?

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik bafang 500wat
    Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie? Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie?
  • #6 20171137
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Nadal nie wiem co jest u ciebie za problem, nie opisałeś go zrozumiale, nie ma pewności czy wszystko jest prawidłowo połączone. Jaka bateria jaki BSM moze zdjęcia połączeń sterownika z dodatkami.
    Na teraz mogę tylko poprosić zobaczył ten film Link

w twoim sterowniku też chyba jest revers
  • REKLAMA
  • #7 20171161
    MarcinSternat
    Poziom 3  
    Problem polega na tym że po załączeniu roweru na wyświetlaczu pokazuję że jedze 14kmh i słychać że silnik chodzi ale nie obraca kołem tak jakby było w środku jakieś sprzęgło manetka działa wtedy silnik przyspiesz ale dalej koło stoi w miejscu

Dodano po 27 [minuty]:

Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie? Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie? Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie? Silnik w rowerze elektrycznym uruchamia się, ale nie obraca koła - wada czy błędne podłączenie?
  • #8 20171636
    banmar_2005
    Poziom 31  
    czyli silnik buczy?
    da się wtedy pokręcić kołem?
    Odepnij wtyczkę z czujnikami Hala i sprawdź
    Sprawdź napięcie na przewodach fazowych które idą z kontrolera do silnika.
    Zmierz opór rezystancję silnika miedzy przewodami fazowymi.
    Możesz zamienić 2 przewody fazowe i zobaczyć reakcje silnika bez Hali
  • REKLAMA
  • #9 20171665
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    web69 napisał:

Proponuję zweryfikować tą podpowiedź.
  • #10 21297239
    MarcinSternat
    Poziom 3  
    nie rozwiązałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym zestawem do roweru elektrycznego, w którym silnik Bafang 500W uruchamia się, ale nie obraca kołem. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z błędnego podłączenia, niewłaściwego kierunku obrotów silnika lub konieczności konfiguracji kontrolera. Użytkownik dostarczył dodatkowe informacje, wskazując na działanie silnika, ale brak ruchu koła, co sugeruje problem z wewnętrznym sprzęgłem. Rekomendowano sprawdzenie połączeń, odłączenie czujników Halla oraz pomiar napięcia i rezystancji przewodów fazowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA