logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Orange światłowód: ONT, Funbox 6, montaż podziemny - pytania i odpowiedzi

cocopoco 01 Wrz 2022 22:19 2199 10
  • #1 20171437
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Witam!

Po wielu latach męczarni z VDSL doczekałem się w końcu światłowodu. Już czeka za płotem aż podpiszę umowę.

W związku z tym mam kilka pytań do was:
    1. Jak "zachęcić" Orange do montażu ONT poza samym Funbox 6? Rozumiem, że Funbox to zestaw obowiązkowy, docelowo planuje wymianę router na własny (na VDSL działa). Jaki orientacyjny pobór prądu ma ONT?
    2. Jak się sprawuje ten Funbox 6?
    3. Montaż będę miał podziemny, jaka jest orientacyjna grubość swiatłowodu przy takim montażu bo chcę już sobie zaplanować wejście do domu (przez fundament do piwnicy i jeden strop).
  • #2 20171479
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    cocopoco napisał:
    Jak "zachęcić" Orange do montażu ONT poza samym Funbox 6? Rozumiem, że Funbox to zestaw obowiązkowy, docelowo planuje wymianę router na własny (na VDSL działa).

Dostaniesz FB6, end off story.
    cocopoco napisał:
    Jak się sprawuje ten Funbox 6?

Jak każdy router za 20$ w zakupie przez operatora - działają www, poczta, reszta nikogo nie interesuje.
    cocopoco napisał:
    Montaż będę miał podziemny, jaka jest orientacyjna grubość swiatłowodu przy takim montażu

Monterzy mają najczęściej wiertło 10-13mm
    cocopoco napisał:
    doczekałem się w końcu światłowodu. Już czeka za płotem aż podpiszę umowę.

Światłowód a oferta, to 2 różne sprawy.
  • #3 20171504
    cocopoco
    Poziom 17  
    @KOCUREK1970
    To że dostanę FB6 to jestem prawie pewny, mi chodzi o zestaw FB6 + ONT i czy robią z tym problemy. FB6 najwyżej pójdzie do szafy i będzie na czarna godzinę jak coś padnie i trzeba będzie robić testy. Przewierty to ja już sobie sam przygotuję jak będę miał umówioną wizyty monterów.

Wiem do czego pijesz ;) ja nie mówię o sieci szkieletowej przy drodze tylko mam fizycznie dociągniętą końcówkę do płotu (i szafkę Orange 5m od niego). Orange już dzwonił z ofertą do rodziców ale oni nietechniczni i mają się kontaktować drugi raz ze mną.
  • #4 20171555
    KOCUREK1970
    cocopoco napisał:
    To że dostanę FB6 to jestem prawie pewny, mi chodzi o zestaw FB6 + ONT i czy robią z tym problemy.

No to jeszcze raz:
    KOCUREK1970 napisał:
    Dostaniesz FB6, end off story.

A to chyba jednoznacznie znaczy (?), że o FB6 i oddzielnym, czy w ogóle samodzielnym ONT możesz zapomnieć.
    Jeszcze jakieś 2 lata temu może była szansa, obecnie ta szansa wynosi równe 0.
  • Pomocny post
    #5 20172421
    IC_Current
    Ocena: 2504
    cocopoco napisał:
    mi chodzi o zestaw FB6 + ONT i czy robią z tym problemy.

KOCUREK1970 napisał:
    że o FB6 i oddzielnym, czy w ogóle samodzielnym ONT możesz zapomnieć.

Nie ma tak źle. Miesiąc temu uruchamiane było takie łącze u znajomego i bez problemu dostaliśmy ONT. Wcześniej też nigdy nie miałem problemu.
    Na infolini nie dostaniesz (tylko biznes), ale monter założy. Powiedz tylko, że zakończenie światłowodu jest w miejscu X a router będzie w miejscu Y. Pomiędzy tymi miejscami masz już przewód UTP i chcesz to wykorzystać. Do tego gadasz że bezpośrednio do punktu Y nie da się doprowadzić przewodu światłowodowego.
    Po podpisaniu umowy jak dzwoni technik umówić termin, ustalasz z nim że ma zabrać ONT w bagażnik. Przedstawisz mu legendę o X i Y. Koniecznie rano w dniu montażu trzeba mu o tym przypomnieć, żeby nie przyjechał bez ONT.
    Resztę nie robią problemów, dobrze wiedzą że chodzi Ci o własny router, ale oni też muszą mieć jakąś historię dla "góry", więc podajesz im ta z różną lokalizacja przyłącza i funboxa w domu.
    Ogólnie nawet nie musisz mieć tego przewodu UTP ułożonego. Gadasz im, że będziesz sobie jutro sam przeprowadzał przez pół budynku (nawet się ucieszą, że nie oni muszą ciągać przewody przez pół budynku).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20172903
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Nie ma tak źle. Miesiąc temu uruchamiane było takie łącze u znajomego i bez problemu dostaliśmy ONT.

W moim okręgu działania, zero szans - FB6 dla każdego i tyle.
    Może to zależeć od tego, kto kładzie szkielet i na czyich plecach jedzie usługa.
  • #7 20179355
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Co to jest ONT i FB6?
  • #8 20179359
    IC_Current
    trebuch1 napisał:
    Co to jest ONT i FB6?

ONT - Optical Network Terminal, czyli taki specyficzny mediakonwerter
    FB6 - Funbox 6
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20183702
    cocopoco
    Poziom 17  
    @IC_Current W czwartek światłowód zamontowany - ONT + FB6.

Z przygodami ale się udało :) Faktycznie przy podpisywaniu umowy na klienta domowego nie można oficjalnie zamówić ONT, ale został dopisany w uwagach. Kolejny raz został potwierdzony przy umawianiu monterów dzień przed terminem. W dniu instalacji chcieli przyjechać o 11 rano zamiast na umówioną 14 bo tak im pasowało. Z tego wszystkiego zapomniałem im przypomnieć o ONT. Oczywiście zapomnieli ONT chociaż mieli na papierach, całe szczęście znalazł się na samochodzie. Żadnych obiekcji co do potrzeby montażu ONT nie mieli.

Dla potomnych - trzeba przypominać na każdym kroku.
  • Pomocny post
    #10 20183782
    IC_Current
    cocopoco napisał:
    Dla potomnych - trzeba przypominać na każdym kroku.

Dokładnie. Szczególnie rano przed wyjazdem. Ja jak do nich dzwonię i umawiam wizytę, to mi przypominają ... żebym im przypomniał o tym rano :-)

Jako ciekawostka
    Na własnym routerze teoretycznie nie można mieć IPv6 ze względu na adresację translatora IPv6/IPv4 wysyłaną przez DHCP, czego sprzęt z wolnego rynku nie obsługuje. W praktyce można mieć nawet więcej niż na FB6, bo pełnego dual stacka z oboma protokołami z adresami publicznymi. Chyba żaden inny duży operator w Polsce na to nie pozwala. Robi się to w taki sposób, że zestawisz dwie sesje PPPOE. Jedną dla IPv4 a drugą dla IPv6. Tylko trzeba mieć inne loginy dla obu sesji, np "nazwa@neostrada.pl" dla IPv4 i "nazwa@neostrada.pl/IPv6" dla IPv6. Oczywiście ta opcja jest niedostępna oficjalnie, ale nieoficjalnie wszystko funguje i sesje nie są odrzucane (o ile są na różnych loginach). Nie testowałem dokładnie, ale chyba też limit przepustowości jest osobno liczony dla IPv6 i IPv4, przez co jest większy niż na umowie:-).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20186772
    cocopoco
    Poziom 17  
    Cel osiągnięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, po przejściu na światłowód od Orange, zadał pytania dotyczące montażu ONT oraz routera Funbox 6. W odpowiedziach podkreślono, że zazwyczaj dostaje się tylko Funbox 6, a możliwość uzyskania oddzielnego ONT jest ograniczona. Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że można uzyskać ONT, jeśli odpowiednio przygotuje się do rozmowy z monterem i przypomni mu o ONT w dniu montażu. Wspomniano również o technicznych aspektach, takich jak możliwość korzystania z własnego routera oraz konfiguracji IPv6. Użytkownicy podkreślili znaczenie komunikacji z technikami oraz przygotowania odpowiednich przewodów do montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA