logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana sygnału że światłowodu na skrętkę rj-45

marcin_cyr 18 Mar 2023 17:32 3009 22
  • #1 20496082
    marcin_cyr
    Poziom 3  
    Witam. Niedawno zostałem użytkownikiem światłowodu od Orange. Prędkość 300mb. Problem polega na tym że "fachowcy" od instalacji podłączyli mi przekaźnik oraz router w skrzynce zamkniętej przy wejściu do mieszkania. Mam pociągnięte po całym mieszkaniu kable rj-45 i chciałbym je wykorzystać. Jak najlepiej się za to zabrać? Kupując dwa konwertery (jeden do skrzynki pobierający swiatlowod i wysyłający sygnał przez skrętkę i drugi odwrotnie i podłączyć np. w salonie router od Orange) czy kupić router przedłużający sygnał wifi do salonu? Dodam że dwie kwestie mnie do tego skłaniają: kiepski zasięg w dalszych częściach mieszkania i ryzyko uszkodzenie routera wewnątrz skrzynki (nie jest wentylowana).
  • #2 20496099
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Czy masz dostęp do panelu konfiguracyjnego routera? Tzn. po wpisaniu w przeglądarkę adresu IP routera Orange, czy znasz login i hasło logowania? Jeżeli tak, wsytarczy że ze skrzynki do domu pociągniesz skrętkę, i w domu zamontujesz switch do którego wepniesz wszystkie przewody w domu.
    Hasło pewnie będzie domyślne, czyli musiałbyś ustalić jaki model routera Ci zamontowali.
    Druga możliwość to przeniesienie routera Orange do domu i albo podłączenie przewodów do niego, a jeżeli ma on za mało gniazd - do switcha i switch do routera.
  • #3 20496112
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    marcin_cyr napisał:
    Kupując dwa konwertery

Żaden inny mediakonwerter tu nie zadziała.
    marcin_cyr napisał:
    kupić router przedłużający sygnał wifi do salonu?

Jak to zamknięte w skrzynce, to jak chcesz przedłużyć po wifi już szczątkowy sygnał z routera Orange.
    marcin_cyr napisał:
    Mam pociągnięte po całym mieszkaniu kable rj-45 i chciałbym je wykorzystać.

Świetnie - zatem tam gdzie potrzebujesz, dajesz AP a mediakonwerter i router Orange zostaje gdzie jest.
  • #4 20496117
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Świetnie - zatem tam gdzie potrzebujesz, dajesz AP a mediakonwerter i router Orange zostaje gdzie jest.

Tylko z tego co rozumiem, nie ma on wyprowadzonej skrętki ze skrzynki orange.
  • #5 20496130
    KOCUREK1970
    wotkontozapasowe3 napisał:
    nie ma on wyprowadzonej skrętki ze skrzynki orange.

marcin_cyr napisał:
    Kupując dwa konwertery (jeden do skrzynki pobierający swiatlowod i wysyłający sygnał przez skrętkę i drugi odwrotnie i podłączyć np. w salonie router od Orange)
  • #6 20496148
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Ło matko, ale dziwna kombinacja. A czy przypadkiem z konwertera od Orange nie wychodzi skrętka podłączana do routera, którą można przedłużyć "beczką" i posłać internet do domu?
  • #7 20496157
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Skoro to Twoja skrzynka to dlaczego elektryk nie sprowadził tam skrętek z wszystkich pomieszczeń? A może sprowadził, lecz Ty dziwnie to opisujesz.
    Przekaźnik" to nic innego jak ONT, do tego pewnie Funbox 2.0, czyli oba sprzęty Orange, a nie Twoje. Niech się o nie Oni martwią, a nie Ty.
  • #8 20496165
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    internick napisał:
    Skoro to Twoja skrzynka to dlaczego elektryk nie sprowadził tam skrętek z wszystkich pomieszczeń?

Ty, i jak to sobie wyobrażasz? Że autor będzie miał wszystkie skrętki z mieszkania pociągnięte poza mieszkanie?!
  • #9 20496174
    internick
    Poziom 36  
    Ależ oczywiście. Mówi o tym Megaustawa. Do mieszkania mają iść skrętki, światłowód, przewody koncentryczne. Oczywiście w nowym budownictwie.
    Poza tym co to za moda, że router umieszczają w jakimś pionie? Czyli co? Czterech lokatorów na piętrze i w tej skrzynce umieszczą 4 ONT i 4 Funboxy jak wszyscy zechcą usługi od Orange?
    I za mało tu informacji co i jak, bo do Funboxa masz normalny dostęp, więc jakim prawem gdzieś go zamknęli.
    Może to skrzynka Kolegi....
  • #10 20496781
    marcin_cyr
    Poziom 3  
    Więc rzucę troszkę światła: skrzynka znajduje się W mieszkaniu (przy wejściu), z tej skrzynki mam rozprowadzone skrętki po całym mieszkaniu. Problem polega na tym że router Orange jest "zasilany" Sygnałem że światłowodu. Więc jeżeli chciałbym go użyć w innej części mieszkania musiałbym koncertować sygnał tak aby w skrzynce zamienić swiatlowod na skrętkę, która idzie w ścianach, a przy wylocie spowrotem na swiatlowod żeby podłączyć pod ten router.
  • #11 20496880
    jprzedworski
    Ocena: 827
    To nie zadziała. Media konwertery mają inne parametry niż to co idzie światłowodem między dostawcą a jego routerem. Na wyjściu takiej układanki będzie co innego niż idzie od operatora. Do terminala w twoim domu dociera cały ruch, a to wymaga szerokiego pasma, znacznie powyżej 1 Gb/s jak w konwerterach. Terminal wybiera z tego tylko to, co przeznaczone dla niego.
    https://www.computerworld.pl/news/Sieci-optyczne,392552,3.html
  • #12 20496914
    internick
    Poziom 36  
    marcin_cyr napisał:
    ...skrzynka znajduje się W mieszkaniu (przy wejściu), z tej skrzynki mam rozprowadzone skrętki po całym mieszkaniu.... Problem polega na tym że router Orange jest "zasilany" Sygnałem że światłowodu. Więc jeżeli chciałbym go użyć w innej części mieszkania musiałbym koncertować sygnał tak aby w skrzynce zamienić swiatlowod na skrętkę....

Dalej jednego nie wiadomo. Czy to Funbox 3 / Funbox 6 z portem SFP czy ONT + Funbox 2? Proszę byś podał symbole sprzętu, bo z opisu nie wynika to jednoznacznie, a może już masz niezbędny komplet.

Jeżeli dwie pierwsze opcje to gdzie byłeś gdy monterzy instalowali usługę? Korzystając z opcji trzeciej Funboxa mógłbyś ustawić tam gdzie odchodzą skrętki.

Masz kilka wyjść:

- prosić Orange o zmianę na zestaw ONT + Funbox2 który postawisz gdzie chcesz

- wyłączyć WiFi w Funboxie (żeby nie robić trzody) i w którymś z pomieszczeń postawić Access Point (bez sensu)

- schować zestaw z Orange do szafy, kupić ONT Leox, skonfigurować, a w którymś z pomieszczeń postawić swój router:

https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51177&start=550
  • #13 20497010
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Autor opisał jak umiał, a wy zamieszaliście tak, że już niewiele widać.
    Standardowe mieszkanie deweloperskie, czyli tzw. skrzynka multimedialna w przedpokoju, do której sprowadzone są skrętki i koncentryki od gniazd w mieszkaniu. "Na zewnątrz" - czyli na korytarz/klatkę (docelowo do piwnicy/garażu) - wychodzi koncentryk i skrętka; w blokach "na wypasie" bywa światłowód. Jeśli w skrzynce jest router, to jest możliwe, że do mieszkania dochodzi światłowód a ów router to Funbox 3 lub 6 z wewnętrznym ONT. To, co autor nazywa "konwerterem" to może być po prostu gniazdko optyczne. Kable od gniazd w pokojach trzeba wpiąć do LAN funboxa. Jeżeli wyjść za mało - dodajemy switch. Z wifi w takim układzie tylko dodatkowy AP podpięty do któregoś z gniazd w mieszkaniu. Brak możliwości sensownego "przedłużenia" funboxa dalej do mieszkania.
  • #14 20497995
    marcin_cyr
    Poziom 3  
    internick napisał:
    Dalej jednego nie wiadomo. Czy to Funbox 3 / Funbox 6 z portem SFP czy ONT + Funbox 2? Proszę byś podał symbole sprzętu, bo z opisu nie wynika to jednoznacznie, a może już masz niezbędny komplet.

Jest to Funbox 3

internick napisał:
    Jeżeli dwie pierwsze opcje to gdzie byłeś gdy monterzy instalowali usługę?

Gdzie byłem? W pracy. Daleko od domu.

andk1eltd napisał:
    To, co autor nazywa "konwerterem" to może być po prostu gniazdko optyczne.

To co nazywam konwerterem znalazłem na innym forum ale niestety jego zastosowanie było opisane dla mnie w niezrozumiały sposób. Stąd moje zapytanie tutaj:

https://allegro.pl/oferta/media-konwerter-swiatlowodowy-1xgb-tp-link-mc220l-11501775867
  • #15 20498011
    xXlXx
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Konwerter raczej nie zadziała. Poproś Orange o ONT i pociąg skrętkę do mieszkania.
    Lub pociąg skrętkę od Funbox'a 3 do swojej instalacji.
  • #16 20498022
    marcin_cyr
    Poziom 3  
    xXlXx napisał:
    Konwerter raczej nie zadziała. Poproś Orange o ONT i pociąg skrętkę do mieszkania.

https://allegro.pl/oferta/dasan-gpon-ont-h640gw-02-swiatlowod-wyprzedaz-11842104259

a to nie jest to samo co wkleilem powyżej?

xXlXx napisał:
    Lub pociąg skrętkę od Funbox'a 3 do swojej instalacji

Wtedy jeszcze będę musial mieć router końcowy.

Czy podsumowując: ONT jest najlepszym rozwiązaniem dla mnie?
  • #17 20498027
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Dostarczeniem łącza do mieszkania zajmuje się monter/serwisant. Ciebie nie obchodzi żadne ONT czy router. Wszystko co masz w sieci domowej łączysz do ich sprzętu i ewentualnie autoryzujesz na swoim routerze mając takie dane od dostawcy.
  • Pomocny post
    #18 20498048
    internick
    Poziom 36  
    Nie wiem jaką dysponujesz wiedzą i i umiejętnościami.
    Ja osobiście bym wstawił ONT Leox, ale myślę, że zastosują się do Twoich argumentów i wymienią zestaw na ONT + Funbox 2.
    Jeśli nie to będziesz myślał dalej.
  • Pomocny post
    #19 20498080
    xXlXx
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Nie zadziała Ci to musi być dedykowany ONT od Orange.
    Zamów asystę montera i niech zamontuje Ci ONT a Ty pociąg skrętkę do miejsca docelowego.

internick napisał:
    wymienią zestaw na ONT + Funbox 2.

Do FB 3 nie dają ONT przypadkiem ?
  • #20 20498149
    internick
    Poziom 36  
    xXlXx napisał:
    ...Nie zadziała Ci to musi być dedykowany ONT od Orange...

Zadziała, zadziała. Już to dawno jest rozpracowane. Teraz można mieć normalnie na swojej wkładce 2 Gb/s: https://trzepak.pl/viewtopic.php?p=554027#p554027
  • #21 20498155
    marcin_cyr
    Poziom 3  
    Ok wysłałem już zapytanie do Orange o dostosowanie sprzętu. Zobaczymy jaka będzie reakcja. Jeżeli nie, wtedy pomyśle nad zakupem ONT, który zasugerowales:)
  • Pomocny post
    #22 20498246
    KOCUREK1970
    internick napisał:
    Zadziała, zadziała. Już to dawno jest rozpracowane. Teraz można mieć normalnie na swojej wkładce 2 Gb/s

Ale to od razu uprzedź Autora, że w razie problemów, op mu nie pomoże w niczym.
  • #23 20498253
    marcin_cyr
    Poziom 3  
    To ważna uwaga. Dzięki:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik światłowodu od Orange z prędkością 300 Mb/s ma problem z instalacją, ponieważ router i przekaźnik są umieszczone w zamkniętej skrzynce. Chce wykorzystać kable RJ-45 rozprowadzone po mieszkaniu. Dyskutanci sugerują różne rozwiązania, w tym użycie switcha do podłączenia kabli w mieszkaniu, przeniesienie routera do innego pomieszczenia, lub zamówienie dedykowanego ONT od Orange. Wskazują również na problemy z zasięgiem Wi-Fi oraz ryzyko uszkodzenia routera w zamkniętej skrzynce. Użytkownik rozważa zakup konwertera, ale eksperci ostrzegają, że nie zadziała on z obecnym sprzętem. Ostatecznie, użytkownik planuje skontaktować się z Orange w celu dostosowania sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA