logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 1234-2388 - Dwa błędy na które nie mam sposobu

YAD31 04 Wrz 2022 17:38 1458 12
  • #1 20174947
    YAD31
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam szanowne forum.
    Posiadam silnik z jakiegoś „paleciaka” bodajże junghenrich. To trójfazowy JULI 28V AC 89Hz 275A 10kW od pompy hydraulicznej, a jego tryb pracy to S3-15% przy pełnym obciążeniu więc pomimo tego faktu uważam że do mojego pomysłu się nada.
    Zamierzam zastosować go do napędzania lekkiego pojazdu.
    Wpadł mi też w ręce inwerter curtis 1234-2388. Dzięki pomocy kilku osób z Florydy zajmujących się na codzień obsługą i serwisem wózków golfowych udało mi się połączyć z sterownikiem na poziomie uprawnień „factory” czyli mam dostęp do wszystkich parametrów.
    Problem polega na tym że po podłączeniu osprzętu oraz zasilania wirnik się nie kręci.
    Potencjometr gazu podłączony i ustawiony prawidłowo, enkoder silnika także, czujnik temperatury silnika ok, kierunek obrotów zadany a silnik nie pracuje.
    Sterownik wykazuje tylko dwa błędy
    „CAN MESSAGE ERROR” i „VCL RUNTIME ERROR”
    Czy jest szansa że uda się ogarnąć jakoś temat?
    Do czego dokładnie odwołują się te błędy i jak temu zaradzić?
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek zainteresowanie
  • #2 20175102
    BORG
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    Witam,

kilka lat minęło od czasu kiedy naprawiałem taką elektronikę i moja pamięć może być zawodna. Te moduły były chyba montowane w paleciakach TOYOTA i do uruchomienia potrzebny był kod PIN który był wysyłany właśnie po magistrali CAN.
    Poza tym, zakładam że szanowny kolega czytał instrukcję od modelu "1234"?
    Jeśli nie ,to polecam http://www.thunderstruck-ev.com/Manuals/1234_36_38%20Manual%20Rev%20Feb%2009.pdf tą instrukcję. Są w niej opisane kody błędów (od strony 116).
    Pozdrawiam
    BORG
  • #3 20175550
    YAD31
    Poziom 12  
    Tak, czytałem instrukcję kilkukrotnie kiedy uczyłem się struktury sterownika. Kody błędów wskazują na brak komunikacji to fakt, ale dlaczego nie widzę żadnej możliwości ingerencji w ten parametr od strony oprogramowania w sterowniku?
    Są przecież modele Curtisa 1234 które dają się dowolnie programować i działają bez komunikacji po CAN (z tego co udało mi się znaleść w sieci).
    Jak zatem ugryźć tą kwestię w moim przypadku?
    Edit:
    Kolega mnie oświecił przed chwilą. A pro po błędu CAN może to tylko kwestia braku rezystora terminującego na szynie.
    Wieczorem się okaże. Oby tylko ta błahostka powodowała problem.
  • #4 20177050
    BORG
    Poziom 21  
    Jaka jest obecnie konfiguracja sterownika? Z tego co widzę w instrukcji, kilka opcji jest zależnych od siebie i może generować błędy w przypadku niewłaściwego ustawienia.
  • #5 20177609
    YAD31
    Poziom 12  
    Throttle mode było ustawione na 5 czyli sterowane po szynie CAN - zmieniłem na 1 czyli sterowanie potencjometrem 5kΩ
    Poza tym wyłączyłem wszystko co się dało: hamowanie, rekuperacja, wszystkie niepotrzebne wejścia/wyjścia
    Zostawiłem tylko komponenty które aktualnie są podłączone.
    Ustawień jest sporo, ciężko mi teraz przytoczyć te istotne
    Wczoraj dodałem 120Ω na wyjście CAN termination - pin 21 i 34 lecz nic to nie zmieniło.
    Myślę że to problem ingerencji VCL w oprogramowanie układowe i ciężko będzie mi cokolwiek wskórać
    Chyba że się mylę
  • #6 20178565
    BORG
    Poziom 21  
    Czy dało by się zamieścić schemat? Łatwiej było by się odnieść do konfiguracji która powinna być ustawiona.
  • #7 20178726
    YAD31
    Poziom 12  
    Proszę bardzo. Na czerwono zaznaczyłem osprzęt który u mnie jest podłączony.

Dodam że kiedy zmieniam wartość potencjometru "throttle" naciskając pedał gazu, widzę zakres tych zmian podczas monitorowania sterownika z poziomu oprogramowania 1314. Analogicznie jeśli odłączę jakiś komponent np. czujnik temperatury silnika, natychmiast pojawia się stosowny błąd.
    W międzyczasie dowiedziałem się że ten sterownik pochodzi z wózka Hyster bodajże E438.
    Może rozwiązaniem było by podpięcie jakiegoś modułu od tego paleciaka który odpowiada za komunikację z moim sterownikiem. Jedno jest pewne, curtis dostawał nastawy prędkości po szynie CAN tak był zaprogramowany. Więc nie była to jedyna elektronika w wózku.
  • #8 20178934
    BORG
    Poziom 21  
    Ok, jakiś punkt zaczepienia już jest. Ze schematu wynika, że został pominięty włącznik bezpieczeństwa/ czujnik obecności operatora (interlock). Jakie opcje są dla niego ustawione ?
  • #9 20179645
    YAD31
    Poziom 12  
    Niestety podłączenie pin9 do zasilania nie przyniosło oczekiwanego skutku
    Zmieniałem też opcje interlock w ustawieniach bez powodzenia.
    Przesyłam skan moich ustawień, może z tego coś wyniknie
    Załączniki:
    • Hyster Truck.pdf (10.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20180216
    BORG
    Poziom 21  
    Czy HDP/SRO Type (strona 1 i 8) nie powinny mieć takich samych wartości?
    Na stronie 9 - Main Enable jest ustawiony na OFF.

Cytat:
    When programmed On, the controller’s native software controls the main
    contactor when the interlock is enabled; when programmed Off, the
    contactor is controlled by VCL
    . Note: With Main Enable programmed Off,
    the controller will not be able to open the main contactor in serious fault
    conditions and the system will therefore not meet EEC safety requirements.

Skoro są błędy VCL, proponuję przełączyć wszystkie opcje kontrolowane poprzez VCL na te kontrolowane przez system operacyjny sterownika.
    Jeśli to nie pomoże, pozostanie jedynie znaleźć kogoś, kto ma możliwość zaktualizowania oprogramowania w sterowniku na te bez ograniczeń nałożonych przez VCL

Jak "interlock" został podłączony do sterownika? Na sztywno czy przez przełącznik?
  • #11 20180559
    YAD31
    Poziom 12  
    Interlock podłączyłem na sztywno, pin 9 do zasilania.
    Jest teraz wyłączony ponieważ zmieniałem wczoraj ustawienia z nadzieją że któraś z konfiguracji zadziała. Natomiast jeśli chodzi o HPD/SRO zostawiłem raczej parametry takie jakie były po resecie do ustawień fabrycznych. Nie chciałem ingerować w coś co nie jest dla mnie do końca jasne. Liczyłem na to że w praktyce podczas użytkowania metodą prób dojdę do optymalnych ustawień na moje potrzeby, a tu na samym początku rozczarowanie
    Generalnie potrzebuję tylko aby pojazd jechał do przodu i miał zmianę kierunku obrotów silnika.
    Nie potrzebuję rekuperacji, hamowania silnikiem itd.
    Kupując sterownik zagadnienie VCL było mi obce.
    Będę jeszcze próbować różnych konfiguracji z nadzieją że silnik ruszy.
    Jeśli jednak się nie uda to chętnie wyślę komuś kto zna temat i wgra czyste oprogramowanie
  • Pomocny post
    #12 20180821
    BORG
    Poziom 21  
    Rzucił mi się w oczy jeszcze jeden mały szczegół:
    Cytat:
    VCL Error Module 0–65536A VCL Runtime Error (fault code 68) will store additional information about the
    cause of a VCL runtime error in the VCL

Nie doczytałem się czego dotyczy błąd VCL
  • #13 20181598
    YAD31
    Poziom 12  
    Jak to interpretować? Czy w tym wypadku błąd VCL faktycznie unieruchamia pracę sterownika?
    Przyznam że zacząłem w to wątpić kiedy zobaczyłem odczyty z potencjometru jazdy diagnozując parametry w czasie rzeczywistym.
    Myślę że schemat instalacji wózka w którym występował curtis 1234-2388 mógłby rozwiać pewne wątpliwości. Pewnie jest coś jeszcze podpięte pod sterownik czego nie ma na rysunku powyżej a wynika to ze specyfikacji OEM czyli z konfiguracji VCL.
    Zatem prośba do Was o chociażby wycinek schematu z rozpiską wyprowadzeń curtisa w modelu YALE, HYSTER lub jakimkolwiek gdzie występował ten sterownik

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada silnik trójfazowy JULI 28V AC 89Hz 275A 10kW z pompy hydraulicznej, który zamierza wykorzystać do napędzania lekkiego pojazdu. Po podłączeniu inwertera Curtis 1234-2388, silnik nie działa, a sterownik zgłasza błędy „CAN MESSAGE ERROR” oraz „VCL RUNTIME ERROR”. Użytkownik sprawdził instrukcję obsługi, zmienił ustawienia sterownika, w tym tryb sterowania z CAN na potencjometr, oraz dodał rezystor terminujący, jednak problemy nadal występują. Dyskusja koncentruje się na konfiguracji sterownika, błędach komunikacji oraz konieczności podłączenia dodatkowych komponentów, takich jak włącznik bezpieczeństwa. Użytkownik poszukuje schematu instalacji, aby lepiej zrozumieć wymagania dotyczące podłączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA