logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik bistabilny sterowany jednym przyciskiem

Kamil 1 09 Wrz 2022 08:26 2733 12
  • #1 20181646
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Cześć.

Potrzebuję wykonać układ, który na podstawie sygnału z jednego przycisku (zwarcie do masy) będzie przełączał przekaźnik, ale jednocześnie po odłączeniu zasilania przekaźnik utrzyma nadal swoje położenie (bistabilny).
    Czyli w skrócie, wciskam przycisk, przekaźnik zmienia swój stan (zwarty), wciskam drugi raz, teraz zmienia stan na przeciwny (rozwarty).
    Od razu pomyślałem o przekaźniku bistabilnym i wykonałem coś takiego jak na schemacie poniżej

Układ działa, ale... przekaźnik cały czas gdy jest wciśnięty przycisk, a ja potrzebuję aby wykonał jedno przełączenie na jedno wciśnięcie. Ma ktoś pomysł jak to ulepszyć? od razu mówię, że nie wchodzi w grę przycisk bistabilny, bo muszę to wykonać do samochodu i mam do dyspozycji tylko przewód na które wystawiane jest GND gdy wcisnę przycisk umieszczony w desce rozdzielczej :D
  • #2 20181670
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2606
    Przerzutnik typu D (LS7474) połązony w dwójkę liczącą (wyjście zanegowane połączone z wejściem danych) będzie sobie liczył impulsy zegarowe (wejście clk). Przed 7474 należy zrobić przerzutnik monostabilny albo z rodziny 74, albo z NE555 (wyzwalany niskim napięciem na wejściu, czyli zwarciem do masy). Układy są dostępne w wersji CMOS, pobierają wtedy mało prądu, mogą być zasilane napięciem wyższym niż 5V, ale są wrażliwe na ładunki elektrostatyczne. Przy układach scalonych między napięciem zasilającym a masą należy umieścić kondensator 100nF.
    Układ zmienia stan co drugi impuls zegarowy.
    Teoretycznie tranzystorowy przerzutnik RS powinien też działać. Na wyjściach układów logicznych należy umieścić tranzystory pracujące jako klucze (opis gdzieś w dziale dla początkujących).
    Jest też taki układ z dwoma przerzutnikami JK Link. I jest tego znacznie więcej w Internecie: Link.
  • #4 20181678
    LEDówki
    Poziom 43  
    Jest gotowiec Link.
  • #5 20181694
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Te gotowce spoko, ale za duże, ja mam bardzo ograniczone miejsce. Dlatego myślałem o tym przekaźniku bistabilnym bo mam taki o wymiarach 14x9x5mm. Więc jest bardzo mały.
  • #6 20181764
    LEDówki
    Poziom 43  
    Podaj model przekaźnika, który masz.
    Warunek podtrzymania stanu po zaniku zasilania spełni tylko przekaźnik, który podsunął Viayner. Pozostałe przejdą w stan NO (normalnie otwwary) lub NC (normalnie zwarty).
  • #7 20181784
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Kamil 1 napisał:
    Dlatego myślałem o tym przekaźniku bistabilnym bo mam taki

Tylko wg mnie mało masz styków i będzie ciężko, bo o ile zrobi obracanie napięcia na cewkę to braknie styku na odbiornik.
  • #8 20181798
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    W układzie, który podałeś, można jedynie dodać kondensator o pojemności takiej, jaka pozwoli przeniesieść energię wystarczającą dla pojedynczego przełączenia styków.
    Najpierw trzeba dobrać rezystor o minimalnej wartości takiej, aby samodzielnie nie uruchamiał przekaźnika. Następnie dodać kondensator, który wywola tylko jeden przerzut kotwicy na jedno naciśnięcie przycisku.
    Zwiększanie rezystancji ponad miarę spowoduje, że między kolejnymi przełączeniami trzeba będzie trochę odczekać - kondensator musi się rozładować.

Jeśli natomiast możesz zastosować przełącznik trzypołożeniowy, układ da się uprościć do postaci:
  • #9 20181813
    Kamil 1
    Poziom 16  
    LEDówki napisał:
    Podaj model przekaźnika, który masz.

Przekaźnik to TQ2SA-L2-12V czyli jest to bistabilny, z dwiema cewkami, który zachowuje stan styków do momentu wyzwolenia drugiej cewki.

madamsz1 napisał:
    Tylko wg mnie mało masz styków i będzie ciężko, bo o ile zrobi obracanie napięcia na cewkę to braknie styku na odbiornik.

Cewki są dwie, więc nic nie trzeba obracać. Zobacz mój schemat w pierwszym poście :)

mam_pytanie napisał:
    Jeśli natomiast możesz zastosować przełącznik trzypołożeniowy, układ da się uprościć do postaci:

Nie mogę zastosować przełącznika trójpozycyjnego. Jak wspominałem mam tylko sygnał wychodzący z przycisku zamontowanym w desce rozdzielczej. Po wciśnięciu tego przycisku pojawia się GND i utrzymuje do póki nie puszczę przycisku. Tylko tyle mam do dyspozycji, nie chcę ingerować w sam przycisk.
    Spróbuję z tym kondensatorem, ale obawiam się, że przekaźnik i tak wykona kilka "przerzutów" stykami :/
  • #10 20181822
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Cytat:
    Spróbuję z tym kondensatorem, ale obawiam się, że przekaźnik i tak wykona kilka "przerzutów" stykami :/

No to zmniejszysz pojemność kondensatora.
  • #11 20181829
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Nie zauważyłem dokładnie tej dodatkowej cewki. Czyli po to ma te dwie cewki przeciwsobnie aby nie przełączać kierunku zasilania. Wystarczy normalnie podłączyć 1 i10 do plusa, a 5 i 6 sterować minusem, tylko zlikwidować drganie styków przełącznika ręcznego - tak jak proponuje kolega, z tym że ja bym spróbował kondensator pomiędzy (+) i (-) na przekaźniku, lub może lepiej podciągnąć rezystorem do plusa styk ?.
  • #12 20181938
    LEDówki
    Poziom 43  
    A ja proponuję dołożyć przekaźnik NO/NC pomiędzy cewki a przycisk wyzwalający. Przekaźnik przełączy sygnał sterujący do odpowiedniej cewki. Trzeba przeanalizować stany po wyłączeniu zasilania - która cewka będzie zwierana do masy i czy dodatkowy przełącznik nie będzie przeszkadzał. Może zmieszczą się tam dwa miniaturowe przekaźniki, może będzie miejsce na jakiśc układ scalony w obudowie SMD i tranzystor MOSFET, może to nie będzie potrzebne?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia układu, który na podstawie sygnału z jednego przycisku (zwierającego do masy) przełączałby przekaźnik bistabilny, utrzymując stan po odłączeniu zasilania. W odpowiedziach zaproponowano różne podejścia, w tym wykorzystanie przerzutników typu D (LS7474) oraz monostabilnych (NE555) do generowania impulsów. Zasugerowano również zastosowanie kondensatora, aby ograniczyć liczbę przełączeń do jednego na naciśnięcie przycisku. Użytkownik wskazał, że ma przekaźnik TQ2SA-L2-12V, który ma dwie cewki, co pozwala na zachowanie stanu styków. Dyskutowano również o możliwości dodania przekaźnika NO/NC do układu oraz o problemach związanych z ograniczoną ilością styków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA