logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Patriot Burst 240 GB - nie można zainicjować dysku

PRL 13 Wrz 2022 10:02 618 13
REKLAMA
  • #1 20187598
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 906
    Witajcie

Znajomemu padł dysk.
    Po podłączeniu do laptopa przez USB dysk jest widoczny, ale wymaga zainicjowania.
    Po wybraniu inicjacji dysku jest tylko klepsydra bez końca.
    Czy to już koniec z dyskiem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 20187620
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Zamiescisz smart?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20187637
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    Jak jest widziany przez MHDD?
    Zależy Ci na dysku, czy na danych?

Prawdopodobnie rozleciało się oprogramowanie układowe, ale szerzej odniosę się do zagadnienia, gdy podasz wyniki wstępnej diagnostyki i dokładny model, a najlepiej informację, na jakich ten dysk jest układach.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 20187648
    PRL
    Poziom 41  
    Myślisz, że jak dysku się nie da zainicjować, to da się odczytać SMART???

Jutro powinienem go mieć i podam wszystko, co potrzeba.
    Na dysku mi nie zależy, na danych tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20187656
    kaleron

PRL napisał:
    Na dysku mi nie zależy, na danych tak.
    - jeśli zależy Ci na danych, nigdy w takim wypadku nie inicjuj dysku.

PRL napisał:
    Myślisz, że jak dysku się nie da zainicjować, to da się odczytać SMART???
    - spodziewam się, że nie, a w najlepszym wypadku z błędami, ale błędy też mają wartość diagnostyczną.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 20187661
    PRL
    Poziom 41  
    Sprawa wyglądała tak, że komputer co jakiś czas się wieszał, Dwa razy wyskoczył komunikat o braku urządzenie do załadowania systemu.
    Przez telefon poradziłem koledze, żeby powypinał kable i przemył alkoholem.
    Trochę pochodził i wczoraj zdechł...
    Podłączyłem pod laptopa na USB i Windows chciał go zainicjować. I kicha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20187662
    Łukasz_W

Ocena: 658
    Burst to prawdopodobnie konstrukcja oparta o kontroler PS3111, dysk jest wyrywany jako SATAFIRM?
    Na przyszłość - bo tutaj jest to operacja niewykonalna - inicjalizacja nośnika danych w celu odzyskania zawartości to działanie szkodliwe, zwłaszcza w dyskach SSD i SMR.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 20187664
    PRL
    Poziom 41  
    Łukasz_W napisał:
    Burst to prawdopodobnie konstrukcja oparta o kontroler PS3111, dysk jest wyrywany jako SATAFIRM?
    Na przyszłość - bo tutaj jest to operacja niewykonalna - inicjalizacja nośnika danych w celu odzyskania zawartości to działanie szkodliwe, zwłaszcza w dyskach SSD i SMR.

Wszystko podam później.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20187675
    kaleron

Łukasz_W napisał:
    prawdopodobnie konstrukcja oparta o kontroler PS3111
    - prawdopodobnie, tak samo przy każdym innym uszkodzeniu na poziomie oprogramowania układowego jest skrajnie mało prawdopodobne, że rozwiązanie takiego problemu będzie możliwe w warunkach domowych, ale nadzieja umiera ostatnia:)

PRL napisał:
    komputer co jakiś czas się wieszał, Dwa razy wyskoczył komunikat o braku urządzenie do załadowania systemu.
    - w przypadku SSD to są sygnały, że dzieje się z nim coś nie tak. SSD nie będzie stukał i zgrzytał, więc tym baczniejszą uwagę trzeba zwracać na zwisy, resety, gubienie komunikacji. Wiem, że w tym przypadku już po ptakach, ale piszę o tym na przyszłość.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 20187687
    PRL
    Poziom 41  
    Piszecie o oprogramowaniu układowym.
    Czy z nim nie jest inaczej niż z HDD, gdzie każdy egzemplarz ma swoje dane charakterystyczne, to czy SSD każdy model ma ten sam firmware?
    A skoro tak, to czy można je wgrać?
    Na mój rozum tak...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20187689
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Przy wgraniu nowego firmware dochodzi do automatycznej inicjalizacji dysku, utracisz wszystkie dane bezpowrotnie.
  • #13 20187707
    kaleron

Nie można. Podobnie, jak i w dyskach twardych występuje szereg rzeczy indywidualnych dla danego egzemplarza. Np. każdy układ ma inaczej rozmieszczone defekty i, co jeszcze ważniejsze, w każdym nośniku masz indywidualne tablice translacji odpowiedzialne za przeliczanie adresów logicznych LBA na adresację fizyczną. Kiedy żądasz od dysku odczytania jakichś danych, on musi wiedzieć, gdzie te dane się znajdują. Jeśli wgrasz obce oprogramowanie układowe, utracisz tę informację. Zresztą utracisz też i całą resztę, gdyż w takim przypadku dochodzi do skasowania wszystkich fizycznych bloków.

Najczęściej uszkodzenia dotykają właśnie podsystem translacji adresów logicznych na fizyczne, niespójność danych w tym obszarze uniemożliwia poprawne zbudowanie obrazu struktury logicznej, co z kolei skutkuje odcięciem dostępu do zawartości NANDów i przedstawianie się tzw. paszportem technologicznym, np. SATAFIRM S11, o czym wspominał Łukasz. Jeśli chciałbyś po prostu naprawić nośnik godząc się z utratą danych, na Elektrodzie znajdziesz wątek opisujący sposób postępowania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3859967.html

Ale jeśli chcesz odzyskać dane, konieczne jest odbudowanie podsystemu translacji. Manualne poskładanie obrazu struktury logicznej na podstawie odczytanych na programatorze binarek układów NAND w teorii jest możliwe, ale ze względu na zastosowaną dynamiczną randomizację danych, jest bardzo trudne matematycznie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Patriot Burst 240 GB nie może być zainicjowany po podłączeniu przez USB, co sugeruje problemy z oprogramowaniem układowym. Użytkownik nie zależy na samym dysku, lecz na danych. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie SMART, jednak inicjacja dysku może prowadzić do utraty danych. W przypadku SSD, uszkodzenia mogą dotyczyć podsystemu translacji adresów, co uniemożliwia dostęp do danych. Wgranie nowego firmware'u wiąże się z ryzykiem utraty wszystkich danych. Problemy z dyskiem mogą być spowodowane uszkodzeniem fizycznym lub logicznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA