logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne podłoże dla pralki: maty czy płytki na panelach, porady dotyczące wypoziomowania

tvmaniak1 15 Wrz 2022 13:32 3783 4
REKLAMA
  • #1 20191136
    tvmaniak1
    Poziom 5  
    Cześć,
    Moja pralka stoi na panelach i jest wypoziomowana. Nie wiem na ile podłoże pod nimi jest równe ale jak panel stuknę to on troche sprężunje.
    Zgaduje że najlepiej jak by pralka stała na twardym podłożu?
    To w jakim celu są sprzedawane te maty?
    Ciekaw jestem czy lepiej położyć na panele na przykład płytki czy je wogóle usunąć.

Dzięki, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20191155
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    tvmaniak1 napisał:
    To w jakim celu są sprzedawane te maty?
    Maty pod panele? Po to by niwelowały nierówności podłoża i tłumiły drgania i dźwięki chodzenia.
    tvmaniak1 napisał:
    ]Ciekaw jestem czy lepiej położyć na panele na przykład płytki czy je wogóle usunąć.
    Jeszcze nie widziałem płytek kładzionych na panelach podłogowych.
  • REKLAMA
  • #3 20191162
    tvmaniak1
    Poziom 5  
    Nie, po co są maty pod pralki? Te czarne wygłuszające.
    Płytki położyć na panele żeby ustabilizować pralkę - twarde podłoże.
    8-O
  • REKLAMA
  • #4 20191169
    mały1083
    Poziom 22  
    Ocena: 137
    tvmaniak1 napisał:
    Nie, po co są maty pod pralki? Te czarne wygłuszające

Próbowałem z tego korzystać przy pralce się nie sprawdziło podczas wirowania pralka jeszcze bardziej się trzęsła na wszystkie strony. Natomiast ta mata sprawdziła się przy podłożeniu pod suszarkę, urządzenie pracuje ciszej.
    Osobiście uważam, ale to moje zdanie, że pralka powinna stać na twardym równym podłożu i powinna być dobrze wypoziomowana, inaczej będzie miała kłopoty np z wirowaniem, zawartość bębna/wsad dłużej będzie się układał (wyważanie), pranie będzie dłużej trwało, podzespoły typu łożyska będą się szybciej zużywać ...
  • #5 20191191
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    tvmaniak1 napisał:
    Nie, po co są maty pod pralki? Te czarne wygłuszające.

Po to by cisnąć bekę z klientów któzy łykają bzdury jak pelikany i kupują takie dziadostwa.

Podloże pod pralkę ma być twarke i zgrubsza równe. Płytki, wylewka to ideał. Panele jeśli sa dobrze położone to też ujdą, ale zwykle nie zapewniają już należytej twardości.

tvmaniak1 napisał:
    Ciekaw jestem czy lepiej położyć na panele na przykład płytki czy je wogóle usunąć.

Płytki na panele to co najmniej bez sensowne i głupie rozwiazanie. Jak już to panele wek i ułożyć płytki jak się nalezy.
REKLAMA