logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool WEIC 3C26F - błąd 15 później błąd 3

Sebastian.pc 17 Wrz 2022 16:27 3450 7
REKLAMA
  • #1 20194640
    Sebastian.pc
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Mam awarię zmywarki w domu. Model to Whirlpool WEIC 3C26F
    Początkowo zmywarka przestała działać i wyświetliła błąd 15. Wyczytałem w instrukcji, że błąd wskazuje na awarię pompy obiegowej i w internecie, że może pomóc oczyszczenie pompy. Wyczyściłem więc wszystko rozkręcając pompę. Wykręciłem całość ze zmywarki i podłączyłem ponownie. Po złożeniu zmywarki uruchomiłem proces czyszczenia i tym razem wyskoczył błąd numer 3.
    F03 — Temperature sensing fault
    Issue: Washing Machines not heating on wash or dry settings.
    Zmywarka ani nie odpompowuje wody ani jej nie pobiera. Po uruchomieniu programu myjącego po około 3 minutach wyświetla błąd. W międzyczasie słychać pracę pompy oraz kilkukrotne załączanie i wyłączanie się jakiegoś przekaźnika. W pierwszej kolejności sprawdziłem opór grzałki, który wyniósł 34Ω. Czujnik NTC nie jest nawet zanurzony w wodzie.
    Czy ktoś mógłby pomóc i wskazać co może być przyczyną awarii?
  • REKLAMA
  • #2 20194953
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3725
    Dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej zmywarki. Prawdopodobnie Twoja praca poszła na marne i pompa myjąca wymaga wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 20195024
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6927
    Sebastian.pc napisał:
    Wyczytałem w instrukcji, że błąd wskazuje na awarię pompy obiegowej i w internecie, że może pomóc oczyszczenie pompy.

Bzdury pisali, pompa trup, tak już jest z tymi badziewiakami.
    https://allegro.pl/oferta/pompa-myjaca-z-turbina-488000731573-whirlpool-95w-12533203815
    Kup, wymień i na jakiś czas będzie spokój.
  • #4 20195108
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    F-03 TIMEOUT SPUST WODY
    Przekroczono maksymalny czas odpompowywania wody.

F-15 CZUJNIK WIRTUALNY
    Niespójny odczyt pomiędzy pompą myjącą a pompą spustową.

@Sebastian.pc Zajechana pompa myjąca lub uszkodzony moduł (inwerter). Pompa spustowa uruchamia się poprawnie?
  • REKLAMA
  • #5 20647316
    bobibasta
    Poziom 2  
    Mógłbyś wyjaśnić "f15 - czujnik wirtualny" ?
    Bo wszystko co tu znalazłem na ten temat można ograniczyć do - "zamknij się, i wymień pompę"
    A sądzę że to nie problem pompy tylko tego czujnika - jak pompa ma myć, skoro nie ma wody?
  • #6 20647334
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Czujnik wirtualny to właśnie np. pompa myjąca. Procesor na podstawie poboru pradu i charakterze jej pracy "wie" czy jest woda lub wystapiła jakaś usterka, itp. Oprogramowanie wykrywa nieprawidłowości i nie pozwala na dalszą pracę zmywarki. W tego typu zmywarkach nie musi być montowany nawet hydrostat, bo z pomiarów pracy pompy obiegowej i spustowej wiadomo czy jest woda i ile jej jest.
  • REKLAMA
  • #7 20647341
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    bobibasta napisał:
    A sądzę że to nie problem pompy tylko tego czujnika - jak pompa ma myć, skoro nie ma wody?

Kolego ... "czujnik wirtualny" nie jest żadnym fizycznym wihajstrem w zmywarce! W-sensor i D-sensor to odpowiednio pompa myjąca i pompa spustowa.

Ps. Opisane to masz wyżej .. aż za dokładnie jak na publicznie dostępne informacje!
  • #8 20647354
    bobibasta
    Poziom 2  
    >>20647334
    Ok - dzięki
    Jednak głupota była wymiana zmywarki na nową. Czujnik bez czujnika - świat zszedł na psy. Niedługa cała zmywarka będzie wirtualna.
    >>20647341
    Myślałem, że to forum jest właśnie po to żeby te informacje były publicznie dostępne 😉 Jak słyszę wymień "cały blok" bo coś... Znaczy tylko tyle - zmień rozmówcę. Oczekuje inf jak naprawić - nie wymienić
    Pzdr
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool WEIC 3C26F, która początkowo wyświetlała błąd 15, wskazujący na awarię pompy obiegowej. Po oczyszczeniu pompy i ponownym złożeniu urządzenia, zmywarka zaczęła wyświetlać błąd 3, związany z czujnikiem temperatury. Użytkownik zauważył, że zmywarka nie odpompowuje ani nie pobiera wody, a po kilku minutach pracy wyświetla błąd. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie pompy myjącej oraz problemy z czujnikiem wirtualnym, który monitoruje pracę pomp. Użytkownicy podkreślają, że wymiana pompy może być konieczna, a także zwracają uwagę na rolę czujników w diagnostyce usterek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA