logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool WEIC 3C26 F - zmywarka błąd H, nie grzeje wody

gazowanykefir 24 Paź 2023 15:32 2595 12
REKLAMA
  • #1 20783608
    gazowanykefir
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam.

Poszukuję pomocy w zdiagnozowaniu problemu ze zmywarką. Whirlpool WEIC 3C26 F. Uruchamia się normalnie, chwilę po uruchomieniu wybranego programu wyrzuca literkę H na wyświetlaczu i piszczy. Jeśli pozwolę jej po piszczeć to za minutę dwie pracuje dalej, ukończy cały cykl mycia jednak nie grzeje wody (cykl jest wtedy krótszy). W trakcie cyklu kilkukrotnie potrafi wyrzucić błąd H i piszczeć (raz długo, a raz krótko piszczy - losowo).

Jeden raz na kilka prób zagrzała wodę normalnie mimo piszczenia i błędu. Odpompowuje wodę poprawnie. Podglądałem jej pracę przy otwartych drzwiach - woda leci z dolnego śmigła i z góry choć wydaje mi się, że nie z pełnym ciśnieniem (podglądałem tylko chwilę po uruchomieniu). Z okrągłego otworu w lewej ściance delikatnie leci woda, internet podpowiedział mi, że to element przelewowy płaszcza wodnego - nie wiem jak powinien pracować poprawnie, ale nie cieknie przy wyłączonej zmywarce. Węże odpływowy i doprowadzający wodę drożne.

Z braku czasu będę ją rozbierał za kilka dni. Postanowiłem że zapytam, być może do tego czasu uda mi się uzyskać jakieś cenne informacje ponieważ goglując błąd H nie ma jednoznacznej odpowiedzi - do sprawdzenia płaszcz wodny, pompa myjąca, sama grzałka na pompie, przetarte przewody przy zawiasie od otwierania zamykania, a nie chcę wymieniać wszystkiego. Nie znalazłem do tego modelu informacji jak wykonać reset (jeśli ktoś wie proszę o opisanie)- odłączenie od zasilania, przytrzymanie przycisku power (bak przycisku reset) lub różne znalezione kombinacje przycisków - bez rezultatów. Wszelkie porady, sugestie, informacje od czego zacząć bardzo mile widziane.
    Z góry dziękuję za odzew. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20783638
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Jeśli mnie pamięć nie myli "H" to problem z poborem wody :)

W praktyce błąd powoduje AirBrake lub W-Sensor ^^
  • Pomocny post
    #3 20783655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 20783667
    AsReeX
    Poziom 40  
    Robo-technical napisał:
    Począwszy od braku poboru wody, problem z odprowadzeniem aż po wyciek wewnętrzny. Wszystkie przypadki przerobiłem.

Ciekawe ... co ty nie powiesz!

Robo-technical napisał:
    Skoro nie grzeje wody to intuicja powinna podpowiadać by pierwsze co sprawdzić to właśnie grzałkę? Jakie są wartości?

Zapewniam Cię, że grzałka ma swój błąd - niestety ale Panowie fachowy nie znacie podstawowych zasad działania obecnej elektroniki. Moduł nie pozwoli na uruchomienie grzałki, jeżeli warunki brzegowe nie zostaną spełnione (a jakie... to już wam nie będę pisać), paradoksalnie obecne sprzęty wcale takie głupie nie są.

@gazowanykefir W pierwszej kolejności sprawdź pompę myjącą, a później wymień pułapkę.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.

• REKLAMA
  • #5 20783679
    gazowanykefir
    Poziom 3  
    Robo-technical napisał:
    To zanim to wszystko zaczniesz niepotrzebnie wymieniać, może warto to sprawdzić???

Oczywiście. Napisałem jednak że z braku czasu w chwili obecnej, będę w stanie zabrać się za to dopiero w weekend. Założyłem temat żeby poznać opinie, uzbierać jakieś informacje i sugestie za które z góry bardzo dziękuję.

Robo-technical napisał:
    czujnik OWI (jeśli jest)

Jest. Nie brałem tego pod uwagę, dzięki za sugestie.

Robo-technical napisał:
    intuicja powinna podpowiadać by pierwsze co sprawdzić to właśnie grzałkę? Jakie są wartości? Miernik masz? To w dłoń?

Oczywiście, mam miernik, jak pisałem wyżej - to w weekend. Pierwsze co przyszło mi do głowy to grzałka, jednak po kilku próbach ( sprawdzałem zachowanie na różnych programach myjących), na jednym programie mimo błędu woda była zagrzana poprawnie - fizycznie grzałka zadziałała. Sprawdzę to dokładniej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20783783
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20783828
    AsReeX
    Poziom 40  
    Robo-technical napisał:
    Miałem Cię za fajnego gościa. Ale widzę że po za wiedzą odnośnie serwisowania sprzętów, to masz zdolności by pełnić funkcję błazna w cyrku... Cenię sobie mocny humor, sarkazm a czasem i odrobinę złośliwości. Ale co za dużo, to i....

Od "Specjalistów AGD" powinno wymagać się wiedzy i konkretów! A nie gdybania ... i domysłów, przerobisz ileś stych takich zmywarek to możemy porozmawiać (merytorycznie) o usterkach :)

Autor tematu ma jasną informację co ma zrobić. Problem stanowi W-Sensor lub AirBrake i tyle w temacie ...

Nie mam ochoty ani czasu tłumaczyć maestrą dlaczego np. w papierach przy F-15 wpisali "jakiś czujnik wirtualny" albo w jaki sposób zmywarka sprawdza ilość pobranej wody :)
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Proszę odpowiadać autorowi tematu.

• REKLAMA
  • #8 20783853
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 20783922
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #10 20784983
    gazowanykefir
    Poziom 3  
    Robo-technical napisał:
    Konkrety będą zależeć od ilości konkretów jakie napisze autor tematu. A ten dopiero przymierza się do diagnozy sprzętu, ale wpierw chciał poznać jakieś wskazówki by nie błądzić bez potrzeby. Napisał to szczerze - szacun! @gazowanykefir

Zgadza się, dzięki za wyrozumiałość :) Wykrzesałem dziś pól godziny dla zmywarki więc opiszę co zaszło. Demontaż lewej obudowy, uruchamiam program i obserwuję. Zauważyłem że błąd występuje tylko w momencie poboru wody, śmigiełko zaczyna się kręcić i za pare sekund wyrzuca błąd na wyświetlaczu. Zdemontowałem labirynt, niespecjalnie było co tam czyścić ale przepłukałem i przedmuchałem. Sprawdziłem, delikatnie podgiąłem blaszki we wtyczce, przetarłem też ścieżki/punkty styku wtyczki na płytce. Zakładam, uruchamiam program i po raz pierwszy uruchomiło się bez błędu, zagrzało poprawnie wodę. Błąd jeszcze wystąpił pod koniec cyklu akurat jak zakładałem już boczną blache, nie wydaje mi się jednak żeby to miało wpływ. Cykl się zakończył, wyłączam i włączam żeby sprawdzić na szybko czy po raz drugi uruchomi się bez błędu jednak błąd wystąpił ponownie początkiem cyklu w momencie poboru wody. Oprócz tego śmigiełka i płytki jest tam coś co przypomina mi kontaktron ale już nie miałem czasu żeby dokładnie to zbadać, nie ma tam więcej elektroniki więc myślę że kupie cały labirynt z turbinką taki jak w linku:
    https://allegro.pl/oferta/plaszcz-wodny-z-tur..._unit_id=56472477-b0de-4a3b-9ed0-c9d6fcfb81bd

On ma inne numery niż mój (mój ma C0027916) ale w spisie pasujących modeli jest moja zmywarka i wizualnie wygada tak samo. Zamontuję i dam znać czy to rozwiązało problem. Jeśli ktoś ma inne pomysły chętnie przeczytam. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, miłego dnia.

Wnętrze zmywarki z widocznym labiryntem wodnym i cewkami.
  • Pomocny post
    #11 20784993
    AsReeX
    Poziom 40  
    Co powoduje trudności w czytaniu ze zrozumieniem? W drugim poście dostałeś gotowe rozwiązanie, co masz wymienić! Kup sobie właściwą pułapkę, bo na "oko" to wiesz. Druga sprawa jest taka, że po "modelu" to ... nie jeden kanapowicz się przejechał :)

Teraz kolega @robotechnical powinien się wypowiedzieć, co wymieniła w tych swoich zmywarkach przy "H" xD
  • #12 20785359
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    AsReeX napisał:

Zapewniam Cię, że grzałka ma swój błąd - niestety ale Panowie fachowy nie znacie podstawowych zasad działania obecnej elektroniki. Moduł nie pozwoli na uruchomienie grzałki, jeżeli warunki brzegowe nie zostaną spełnione (a jakie... to już wam nie będę pisać), paradoksalnie obecne sprzęty wcale takie głupie nie są.

Obraziłeś mnie, ostatniego Mohikanina, który logikę współczesnych sprzętów ma w paluszku! :)
  • #13 20789090
    gazowanykefir
    Poziom 3  
    Wymienilem labirynt z turbinką, zmywarka pracuje bez błędu H, poprawnie grzeje wode. Wyglada na to ze wszystko wróciło do normy. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool WEIC 3C26 F, która wyświetla błąd "H" i nie grzeje wody. Po uruchomieniu programu, zmywarka działa, ale po chwili pojawia się błąd, a cykl mycia jest skrócony. Użytkownik podejrzewa problemy z grzałką, czujnikiem OWI, pompą myjącą lub elementem AirBrake. Po kilku próbach i demontażu obudowy, użytkownik zauważa, że błąd występuje podczas poboru wody. Po czyszczeniu labiryntu i podgięciu blaszki we wtyczce, zmywarka działała poprawnie, ale błąd powrócił. Ostatecznie wymiana labiryntu z turbinką rozwiązała problem, a zmywarka zaczęła poprawnie grzać wodę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA