Hej,
Posiadam telewizor Daewoo 14Q1T (czyli na chassis CP375) i pasowało by mi go trochę podregulować.
Mam (chyba) oryginalny pilot R-28B03, ale tryb serwisowy wymaga pilota R-30SVC.
W wątkach sprzed lat, wyczytałem, iż można go zastąpić pilotem MAK2000 (Serwis Elektroniki 11/2000, str. 28), który niestety dzisiaj wydaje się równie łatwo osiągalny co oryginał.
Stąd pomysł, aby wykorzystać IrDA w moim smartfonie z Androidem; zainstalowałem aplikację irplus i bazując na ostatniej odpowiedzi w tym wątku, wgrałem doń konfigurację RC-5 z bazy LIRC.
Patrząc na numery z listy ze schematu:
da się zauważyć jakieś prawidłowości:
- sys_00_command_0c (= 12 POWER) włącza/wyłącza telewizor
- sys_00_command_10 (= 16 VOL+) zwiększa głośność
Są też wymieszania(?) funkcji, jak np. 17, 32 i 33:
- sys_00_command_11 nie przechodzi do następnego programu, a zmniejsza głośność
- sys_00_command_20 przechodzi do nie do poprzedniego, a do następnego kanału
- sys_00_command_21 nie zmniejsza głośności, ale przechodzi do poprzedniego kanału
Niestety to wszystko, co udało mi się wykrzesać; wciskanie sys_00_command_31 (który miałby odpowiadać nr 49 SVC) też nie zmienia reakcji na sygnały, zatem prawdopodobnie było to bardziej niźli mniej przypadkowe szczęście.
Stąd pytanie: czy ktoś ma pomysł, jak takowe kody pozyskać/odgadnąć?
A może ktoś z forumowiczów ma któryś z pilotów i możliwość ich zczytania? Albo może i gotową konfigurację LIRC, to byłbym bardzo wdzięczy za podzielenie się.
Chyba, że ja nie potrafię czytać instrukcji i pomijam jakiś krok?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
PS We wspomnianą aplikację wbudowany jest (zwykły, użytkowy) pilot do TV-21T5T, który jako tako pasuje do mojego odbiornika i tam niektóre kody heksadecymalne wyglądają na zaciągnięte z RC-5-extented
Posiadam telewizor Daewoo 14Q1T (czyli na chassis CP375) i pasowało by mi go trochę podregulować.
Mam (chyba) oryginalny pilot R-28B03, ale tryb serwisowy wymaga pilota R-30SVC.
W wątkach sprzed lat, wyczytałem, iż można go zastąpić pilotem MAK2000 (Serwis Elektroniki 11/2000, str. 28), który niestety dzisiaj wydaje się równie łatwo osiągalny co oryginał.
Stąd pomysł, aby wykorzystać IrDA w moim smartfonie z Androidem; zainstalowałem aplikację irplus i bazując na ostatniej odpowiedzi w tym wątku, wgrałem doń konfigurację RC-5 z bazy LIRC.
Patrząc na numery z listy ze schematu:
da się zauważyć jakieś prawidłowości:
- sys_00_command_0c (= 12 POWER) włącza/wyłącza telewizor
- sys_00_command_10 (= 16 VOL+) zwiększa głośność
Są też wymieszania(?) funkcji, jak np. 17, 32 i 33:
- sys_00_command_11 nie przechodzi do następnego programu, a zmniejsza głośność
- sys_00_command_20 przechodzi do nie do poprzedniego, a do następnego kanału
- sys_00_command_21 nie zmniejsza głośności, ale przechodzi do poprzedniego kanału
Niestety to wszystko, co udało mi się wykrzesać; wciskanie sys_00_command_31 (który miałby odpowiadać nr 49 SVC) też nie zmienia reakcji na sygnały, zatem prawdopodobnie było to bardziej niźli mniej przypadkowe szczęście.
Stąd pytanie: czy ktoś ma pomysł, jak takowe kody pozyskać/odgadnąć?
A może ktoś z forumowiczów ma któryś z pilotów i możliwość ich zczytania? Albo może i gotową konfigurację LIRC, to byłbym bardzo wdzięczy za podzielenie się.
Chyba, że ja nie potrafię czytać instrukcji i pomijam jakiś krok?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
PS We wspomnianą aplikację wbudowany jest (zwykły, użytkowy) pilot do TV-21T5T, który jako tako pasuje do mojego odbiornika i tam niektóre kody heksadecymalne wyglądają na zaciągnięte z RC-5-extented