logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwana pompa przeciw zalewaniu >300l/min, zbiornik 400l, możliwość podłączenia 3-fazowej

18 Wrz 2022 21:25 432 10
REKLAMA
  • #1 20196656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 20196724
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 594
    Pierwsza po wpisaniu w przeglądarkę . Pompa do odwodnień WQ 1500 . Wydajność max 700l/min
  • REKLAMA
  • #3 20196765
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    Pokaż co masz i jaka średnica węża.
  • #4 20197065
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Jaka średnica rury tłocznej, jaka długość i na jaką wysokość musisz pompować?
  • REKLAMA
  • #5 20197067
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20197224
    piracik
    Rexa UNI V05/M08-523/A przy tych parametrach powinna dać jakies 350 litrów
    Taniej jednak byłoby postawić druga pompę podobną i zalaczac obie
  • REKLAMA
  • #7 20199075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20199090
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Cytat:
    @piracik wąż 40mm wewnątrz, podnosi 160cm w górę na czterech metrach długości a potem wpada do zbiornika.
    @pletwa ale co mam pokazać? Obecna pompe? Zbiornik? Nie rozumiem nawet po co pokazywać.

Jaki to wąż? Ma to znaczenie, bo wydajność zależy od oporów, a węże są różne.
    Zdjęcia są najważniejsze, setki razy było na forum, że ludzie pisali i nic z tego nie wynikało, a po zdjęciu od razu było wiadomo o co chodzi.
    Zdjęcie ważniejsze od tysiąca słów.
    Edit.
    Musisz wiedzieć że nawet najlepszą pompę można zadławić na kilka litrów na minutę, dlatego walcz z oporami, a nie mocą pompy.
  • #9 20199185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20199196
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Cytat:
    Chris_W napisał:
    Cytat:
    @piracik wąż 40mm wewnątrz, podnosi 160cm w górę na czterech metrach długości a potem wpada do zbiornika.
    @pletwa ale co mam pokazać? Obecna pompe? Zbiornik? Nie rozumiem nawet po co pokazywać.

Jaki to wąż? Ma to znaczenie, bo wydajność zależy od oporów, a węże są różne.
    Zdjęcia są najważniejsze, setki razy było na forum, że ludzie pisali i nic z tego nie wynikało, a po zdjęciu od razu było wiadomo o co chodzi.
    Zdjęcie ważniejsze od tysiąca słów.
    Edit.
    Musisz wiedzieć że nawet najlepszą pompę można zadławić na kilka litrów na minutę, dlatego walcz z oporami, a nie mocą pompy.

Obecna pompa wypompowuje zbiornik w lekko ponad minutę więc wg moich obliczeń ma około 280 litrów. Producent deklaruje 300l jeśli pompuje na płasko bez oporów. Te 20 litrów mogę zrozumieć i nie szukam większej ze względu na opory a chodzi mi bardziej o to, że w momencie konkretnej ulewy zbiornik 400 litrów napełnia mi się w około 30 sekund. Druga rzecz jest natomiast taka, że dwie pompy dają radę ale pływaki się kłócą bo za mało miejsca jest.
    Zdjęć obecnie nie załącze bo nie ma mnie na miejscu. Myślałem, że napisałem coś, co dla większości może być nieosiągalne i kolega nie dał mi wiary za co chylę czoło.

Może być jeden pływak na dwie pompy. ;)
    Tylko trzeba przerobić, najprościej to oryginalne pływaki umocować w górze ( stałe zał), dodać trzeci dodatkowy pod zasilanie pomp, który się nie będzie zaczepiał, a będzie podawał zasilanie na obie.
  • #11 20199605
    piracik
    Cytat:
    Już o tym myślałem i niestety, ale pływaki potrafią się złapać i pompa pracuje kilka godzin

Więc koniecznie trzeba zamienić pływaki na coś innego.
    Nawet pływaki kontaktronowe, które wykonują mały ruch i nie są narażone na zawieszenie o przeszkody.
    Potrzebne są jednak styczniki lub przekaźniki jako element wykonawczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pompy do odwodnienia o wydajności powyżej 300 l/min, aby skutecznie opróżniać zbiornik 400 l, który napełnia się w krótkim czasie podczas intensywnych opadów. Obecna pompa, deklarująca wydajność 300 l/min, nie radzi sobie z oporami, co skutkuje zalewaniem piwnicy. Użytkownik wyklucza użycie motopompy oraz sprzętu marki MacAllister z Castoramy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące pomp, takich jak WQ 1500 (700 l/min) oraz Rexa UNI V05/M08-523/A (350 l/min). Użytkownik rozważa również możliwość zastosowania dwóch pomp z jednym pływakiem, aby uniknąć problemów z ich współpracą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA