logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Focus MK1 USA - Pinout: Podłączenie AUX i BT, Wejście Audio, Radio (Zdjęcie)

spinacz 19 Wrz 2022 19:12 1650 12
REKLAMA
  • #1 20198065
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2622
    Witam,
    koledzy potrzebuje jakiś pinout bądź informację na których pinach jest wejście audio AUX.
    Chce podłączyć oryginalne gniazdo bądź BT.
    Radio jak na foto.
    Ford Focus MK1 USA - Pinout: Podłączenie AUX i BT, Wejście Audio, Radio (Zdjęcie)
  • REKLAMA
  • #2 20198169
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Pokaż to radio naklejkę / layout tył... jeśli jest takie:

Ford Focus MK1 USA - Pinout: Podłączenie AUX i BT, Wejście Audio, Radio (Zdjęcie)

To może pomoże:
  • #3 20198204
    spinacz
    Poziom 42  
    Mam póki co tylko to foto.
    Na pewno jest to szerokie gniazdo i jeszcze jedno tylko, i nie wiem czy to właśnie to AUX czy to drugie.
  • REKLAMA
  • #4 20198229
    Vaniliovy
    Poziom 18  
  • #6 20198244
    spinacz
    Poziom 42  
    Kolego aż mi samemu wstyd ale czy w tych gniazdach nie ma AUX tylko zmieniarka? Na panelu jest przycisk AUX ale po wciśnięciu jest info ze AUX nie aktywny.
    O ile gniazdo 8pinowe jest czytelne ze trzeba zrobić zwore i mamy aktywny AUX to w tym złączu widzę tylko zmieniarkę.
  • #7 20198256
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    No niestety, to jedyne co idzie znaleźć do tych dinozaurów, radia są do siebie podobne a jednak są różne pinouty - może być tak jak piszesz że AUX jest lecz jest nieaktywny...Nie zdziwiłoby mnie jeśli okaże się że klepali te same fronty do kilku wersji jednostki. Niestety nigdy tych radyjek nie posiadałem więc tylko tyle mogę pomóc.

https://pinouts.ru/Car-Stereo-Ford-Volvo/ford_avic_head_unit.shtml
  • #8 20198265
    spinacz
    Poziom 42  
    Ok, czyli muszę się dobrać do środka, i może tam znajdę miejsce na to brakujące gniazdo.
  • REKLAMA
  • #9 20198304
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Zdaje się że ten AUX będzie nieaktywny software'owo w ICU itd...ewentualnie jest tam jeszcze jakaś detekcja może...możesz się w to pogapić ale raczej trudno będzie coś wymodzić - pytanie czy aż tak bardzo chce Ci się to "kopać". w takich radiach najprościej było oszukać działanie zmieniarki i wpiąć się kablem w tor audio CD - myślę że to najprędzej Ci się uda, (zakładając że ten AUX jest faktycznie nieaktywny) - tutaj w temacie przydałby się jakiś wyjadacz Car-audio :) ewentualnie jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku - transmiter FM tylko nie wiem czy to siądzie z radiem z USA.
  • #10 20198320
    spinacz
    Poziom 42  
    Z tą aktywnością to łudzę się że wystarczy zwora jak sugeruje 8 pionowe gniazdo. Zworka na enable i AUX aktywny.

Dodano po 2 [minuty]:

Tor audio zmieniarki spoko ale jak emulować jej obecność ? Pewnie trzeba by było do tego wrzucić jakieś attiny i coś wysyłać o ile nie idzie po CAN który jest widoczny w tym złączu.
  • #11 20198326
    Vaniliovy
    Poziom 18  
    Ale wygląda na to że twoje radio nie ma tego 8-pinowego gniazda - no ciekawe co będzie w środku- zobacz.
    Ja kiedyś w jakimś beckerze zrobiłem to po najmniejszej linii oporu, miałem ważniejsze zajęcia :) - po prostu w środku była płyta i się jakiś set MP3 kręcił, tor audio odłączony i wpięty kabel aux :)
  • REKLAMA
  • #12 20198356
    spinacz
    Poziom 42  
    Znam to z Forda RDS 6000, płyta z wypaloną ciszą i w tor audio AUX.
    A co do tego USA to liczę że PBC uniwersalne i obsadzone elementy tylko brak gniazda hehe.
  • #13 20292237
    spinacz
    Poziom 42  
    Niestety auto już nie wróciło, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat pinoutu wejścia audio AUX w radiu Ford Focus MK1, aby podłączyć oryginalne gniazdo lub Bluetooth. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić naklejki na radiu oraz poszukać schematów pinów w Internecie. Istnieje możliwość, że AUX jest nieaktywny w oprogramowaniu radia, co wymagałoby modyfikacji, takich jak zworka w 8-pinowym gnieździe. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z podobnymi modelami, sugerując, że w niektórych przypadkach można podłączyć AUX bezpośrednio do toru audio zmieniarki. Ostatecznie temat został zamknięty, ponieważ użytkownik nie wrócił do auta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA