logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie wydajności Sempron 3000+ 64 i Celeron 3GHz - różnice w architekturze

14 Lis 2005 14:23 2154 5
REKLAMA
  • #1 1988134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1988234
    Stefan Rodemzgór
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie jestem za bardzo w temacie, ale kiedys slyszalem ze AMD w swoich procesorach zwiekszylo ilosc jednostek wykonujacych mikroinstrukcje do 11 (chyba, ponoc tyle tez ma Intel Xeon 2), podczas gdy Intel w Pentium 4 ma "tylko" 5 takich jednostek... Jednak podczas wykonywania normalnej pracy na kompie (sluchanie muzyki, filmy, edycja tekstow, kompresja dzwieku itp) W Athlonach wykorzystywana jest zaledwie polowa tych jednostek czyli okolo 5-6 a w Pentium 2-3. Wiec aby zwiekszyc wydajnosc Pentium bez zwiekszania liczby jednostek, Intel posluzyl sie niezlym trikiem: stworzyl "wielowatkowosc" czyli HT. Dzieki temu pod duzym obciazeniem w procku wykorzystywane sa wszystkie 5 jednostek wykonawczych... Nie wiem czy sa to prawidlowe informacje, ale ja tak wlasnie zinterpretowalem czytane juz dosyc dawno artykuly w czasopismach komputerowych, w ktorych autorzy wyjasniali to zagadnienie...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1989266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 1991730
    ena_cp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam. Ta wydajnosc zalezy w duzej mierze tez od rdzenia procosora i jej struktury intel ma duzo bardziej skomplikowana sa to przedewszystkim zabezpieczenia przed wirusami ktore buforuja pamiec procesora i to w duzym stopniu zmniejsza ich wydajnosc. pozdrawiam
REKLAMA