logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A52 5G - połączenie poprzez adapter USB C HDMI

dudikn 26 Wrz 2022 14:05 9864 16
REKLAMA
  • #1 20208532
    dudikn
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dzień dobry
    Chciałem połączyć telefon Samsung Galaxy A51 5G z monitorem (w pracy) w tym celu zakupiłem przejściówkę USB C HDMI,ale niestety po połączeniu telefonu z monitorem nie chce to działać. Mam pytanie czy jest możliwe połączenie tego telefonu z monitorem. Chcę zaznaczyć że monitor nie ma Wi-Fi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20208621
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    Tel model nie obsluguje MHL. Mozesz ew kupic odowiedni adapter z DisplayLinkiem i zainstalowac aplikacje na telefonie.
  • REKLAMA
  • #3 20208759
    dudikn
    Poziom 10  
    blahfff napisał:
    Tel model nie obsluguje MHL. Mozesz ew kupic odowiedni adapter z DisplayLinkiem i zainstalowac aplikacje na telefonie.

blahfff a mógłbyś podać link na aledrogo do takiego adaptera żeby szło połączyć z moim fonem i monitorem
  • #4 20209194
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Nie polecam takich adapterów. To nie działa z każdym telefonem. Ogólnie nie robi się takich prowizorek. Przynajmniej ja. Może poszukaj jakiegoś chromecasta albo inaczej to się może nazywać. Sygnał będzie szedł przez internet. Chyba że w pracy go nie masz..
  • #5 20209344
    blahfff
    Poziom 42  
    dudikn napisał:
    blahfff a mógłbyś podać link na aledrogo do takiego adaptera żeby szło połączyć z moim fonem i monitorem

Niestety nie. Nie korzytalem z zadnego, jest to u nas ciezko dostepne i drogie. Mozesz spojrzec na liste adapterow na stronie DisplayLinka: https://www.synaptics.com/products/displaylin...ics/displaylink-products-list?sort_by=created i szukac czegos dostepnego, np na Amazonie.

winmap napisał:
    Nie polecam takich adapterów. To nie działa z każdym telefonem. Ogólnie nie robi się takich prowizorek.

To nie jest prowizorka i najwyrazniej tez z tego nie korzystales.

winmap napisał:
    Może poszukaj jakiegoś chromecasta albo inaczej to się może nazywać. Sygnał będzie szedł przez internet. Chyba że w pracy go nie masz..

Chromecast, przynajmniej jesli chodzi o stream ekranu telefonu czy komputera nie wykorzystuje internetu, calosc dziala w oparciu o siec lokalna, i faktycznie moze to byc mniej klopotliwa i tansza opcja niz znalezienie adaptera z displaylinkiem.
  • #6 20209383
    dudikn
    Poziom 10  
    w pracy nie mam internetu z którego bym mógł korzystać jedynie ten który mam w telefonie. Popatrzę za tym chromcastem chyba że ktoś który korzysta z tego rozwiązania z adapterem podrzuci link do konkretnego działającego adaptera.
  • #7 20209486
    winmap
    Poziom 38  
    blahfff napisał:
    dudikn napisał:

Niestety nie. Nie korzytalem z zadnego, jest to u nas ciezko dostepne i drogie. Mozesz spojrzec na liste adapterow na stronie DisplayLinka: https://www.synaptics.com/products/displaylin...ics/displaylink-products-list?sort_by=created i szukac czegos dostepnego, np na Amazonie.

winmap napisał:
    Nie polecam takich adapterów. To nie działa z każdym telefonem. Ogólnie nie robi się takich prowizorek.

To nie jest prowizorka i najwyrazniej tez z tego nie korzystales.

winmap napisał:
    Może poszukaj jakiegoś chromecasta albo inaczej to się może nazywać. Sygnał będzie szedł przez internet. Chyba że w pracy go nie masz..

Chromecast, przynajmniej jesli chodzi o stream ekranu telefonu czy komputera nie wykorzystuje internetu, calosc dziala w oparciu o siec lokalna, i faktycznie moze to byc mniej klopotliwa i tansza opcja niz znalezienie adaptera z displaylinkiem.

Nie korzystałem z adaptera ale forum śledzę dokładnie. Były takie podobne tematy. Proszę poszukać 👍 dla mnie jest to prowizorka.. Telefon ma mieć albo nie mieć takiej opcji.. a nie jakieś przejściówki. Które nie działają z każdym modelem. Co do tych chromecastow ja kiedyś korzystalem przez internet. Tv mi nie pozwolił na lepsze możliwości.. Niestety nie pamiętam jak to tam było bo teraz już mam wszystkie możliwości bez niepotrzebnych prowizorek.. Kupując sprzęt multimedialny teraz zawsze zwracam uwagę na funkcje. To podstawa w tych czasach.

Dodano po 1 [minuty]:

dudikn napisał:
    w pracy nie mam internetu z którego bym mógł korzystać jedynie ten który mam w telefonie. Popatrzę za tym chromcastem chyba że ktoś który korzysta z tego rozwiązania z adapterem podrzuci link do konkretnego działającego adaptera.

Zapytam z ciekawości. Do czego ci obraz z tel w pracy, oczywiście jeżeli można wiedzieć 🙂
  • REKLAMA
  • #8 20209674
    dudikn
    Poziom 10  
    Bo mam taką pracę że mogę czasami zobaczyć film mecze ale jak się domyślasz jak oglądanie meczy filmów wygląda na telefonie. Dlatego chciałem skorzystać z monitora który mam w pracy aby zobaczyć filmy mecze.
  • REKLAMA
  • #9 20209708
    winmap
    Poziom 38  
    No to masz fajną fuchę 😁👍 powodzi się.😁 Na poważnie to jak ktoś napisał wyżej. Raczej Ci się nie opłaca takiego adaptera chyba że Ci mocno zależy. I wspomnę że to może nie działać.
  • #10 20209808
    blahfff
    Poziom 42  
    winmap napisał:
    Co do tych chromecastow ja kiedyś korzystalem przez internet. Tv mi nie pozwolił na lepsze możliwości..

Wyglada na to, ze albo mylisz internet z WiFi, albo masz na mysli streamowanie np materialow z YouTube'a, Netflixa itp, gdzie telefon tylko "inicjuje" polaczenie, a Chromecast poprzez wlasne aplikacje odpala faktyczny stream przez internet. Stream z pulpitu (telefonu, komputera) nie wychodzi poza siec lokalna.

winmap napisał:
    Nie korzystałem z adaptera ale forum śledzę dokładnie. Były takie podobne tematy. Proszę poszukać 👍 dla mnie jest to prowizorka.. Telefon ma mieć albo nie mieć takiej opcji.. a nie jakieś przejściówki.

Akurat takich tematow nie bylo, szukalem a to ze wzgledu na cene i dostepnosc tego typu adapterow. Ponownie wiec, zdaje sie ze mylisz to z czyms innym, np adapterami z MHL czy SlimPort (choc to z czasow microUSB) ktore nie maja prawa w ogole z tym modelem zadzialac. https://www.youtube.com/watch?v=ob3qrK_fYPA
  • #11 20209861
    winmap
    Poziom 38  
    Myślę że nie ma już sensu pisać... Wiem że taka opcja jest. I wiem że można przez aplikacje. Tak jak piszesz że się mylę.
    Chodzi Ci o to pewnie np.
    https://www.youtube.com/watch?v=BY1rEa6kxYU

Jednak druga sprawa do autora tematu.. Z czego chcesz te filmy, mecze oglądać? Na żywo, z jakiejś aplikacji czy np polsatubox?
    Jeżeli chcesz oglądać właśnie z takich serwisów czy jakiś live aplikacji to na monitorze zobaczysz tylko czarny ekran.. Będzie tylko sam dźwięk. Wszystkie serwisy skutecznie zablokowały taką opcję. Na tel będzie działać na tv czy monitorze czarny ekran.. YouTube będzie działać czy podobne z tego co wiem.
  • #12 20209881
    blahfff
    Poziom 42  
    winmap napisał:
    Wiem że taka opcja jest. I wiem że można przez aplikacje. Tak jak piszesz że się mylę.

Masz na mysli bezprzewodowo? Nie, z uzyciem Chromecasta i ktorym sam wspomniales transmisja pulpitu leci poprzez sieci lokalna, bez udzialu internetu.
  • #13 20209905
    winmap
    Poziom 38  
    blahfff napisał:
    winmap napisał:
    Wiem że taka opcja jest. I wiem że można przez aplikacje. Tak jak piszesz że się mylę.

Masz na mysli bezprzewodowo? Nie, z uzyciem Chromecasta i ktorym sam wspomniales transmisja pulpitu leci poprzez sieci lokalna, bez udzialu internetu.

Dawno temu robiłem. Nie pamiętam szczerze jak. Zostawmy to bo nie ma sensu. Technika poszła do góry. Autor niech wpierw napisze co i jak chce oglądać bo być może będzie miał czarny ekran i wszystko będzie bez sensu.
  • #14 20210247
    dudikn
    Poziom 10  
    O tym nie pomyślałem że polsatbox canal plus mogą blokować aplikacje. Dziś i jutro nie będę miał czasu spr ale w czwartek spróbuję podłączyć laptop pod tv w domu przez HDMI i sprawdzę jak to wygląda na tv
  • #15 20210269
    winmap
    Poziom 38  
    dudikn napisał:
    O tym nie pomyślałem że polsatbox canal plus mogą blokować aplikacje. Dziś i jutro nie będę miał czasu spr ale w czwartek spróbuję podłączyć laptop pod tv w domu przez HDMI i sprawdzę jak to wygląda na tv

Chodzi mi o przesył z telefonu.. Zobacz czy laptop to samo. Z telefonu przesył z polsatu,canal plus itd. na milon procent czarny ekran. Więc nawet nie masz co próbować.
  • #16 20210372
    dudikn
    Poziom 10  
    przed chwilą sprawdziłem canal plus on line aplikacja na laptopie podłączony do tv kablem hdmi i wszystko ok.

Dodano po 1 [minuty]:

jest też jeszcze opcja ottplayer
  • #17 20210544
    winmap
    Poziom 38  
    Bo tak jak pisałem chodzi o telefon.
    Jeżeli masz Smart TV w domu to sprawdź na nim z telefonu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbował połączyć telefon Samsung Galaxy A51 5G z monitorem za pomocą adaptera USB C HDMI, jednak napotkał problemy z działaniem tego połączenia. Odpowiedzi wskazują, że model telefonu nie obsługuje standardu MHL, co uniemożliwia bezpośrednie przesyłanie obrazu. Zamiast tego, sugerowane są alternatywy, takie jak adaptery z DisplayLinkiem lub urządzenia typu Chromecast, które mogą umożliwić przesyłanie obrazu przez sieć lokalną. Użytkownik zauważył również, że niektóre aplikacje, takie jak Polsat Box, mogą blokować przesyłanie obrazu, co prowadzi do czarnego ekranu na monitorze. W końcu, użytkownik planuje przetestować połączenie laptopa z telewizorem przez HDMI, aby sprawdzić, jak działa przesyłanie obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA