logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja drukarki bezprzewodowej Brother DCP-520W z routerem INEI F680 - niewidoczna na 2.4G

andykrystofi 26 Wrz 2022 22:54 783 6
REKLAMA
  • #1 20209453
    andykrystofi
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam,

mam problem z konfiguracją nowej drukarki bezprzewodowej Brother DCP-520W. Posiadam światłowód INEI oraz router od nich o oznaczeniu F680, który rozgłasza dwie sieci 2.4G oraz 5G. Drukarkę połączyłem z siecią 2.4G po Wi-Fi, lecz kiedy laptop jest podłączony do tej samej sieci tj. 2.4G to drukarka przestaje być widoczna w systemie. Laptop podłączony pod 5G widzi drukarkę normalnie. Drukarka ma przypisany adres statyczny.
    Dzwoniłem z tym już do Brothera oraz INEI - nikt nie potrafi pomóc. Opadają ręce...
    Może znajdzie się ktoś kto będzie w stanie coś doradzić.

PS Na piętrze mam również wzmacniacz TP-LINK, który rozszerza sieci z głównego routera z nową nazwą z dopiskami EXT. Komputery na piętrze podłączone do tych sieci EXT (2.4G jak i 5G) widzą drukarkę normalnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20209720
    andykrystofi
    Poziom 3  
    Tak jest jeden serwer DHCP 192.1681.2-192.168.1.200 i z tej puli przydziela adresy. Powyżej 200 mam poustawiane statycznie urządzenia.
  • REKLAMA
  • #4 20209722
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20209739
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Wejdź w ustawienia rutera na innym kompie jak masz możliwość? Sprawdź online jaką sieć widzisz, jeśli urządzenia mają dynamiczny adres IP inne nie mogą być przypisane na stałe.Adresy przydziela się tylko po kablu. Ale warunek dodajesz jeszcze switch z Wi-Fi. Co się zaś tyczy Wi-Fi zostaw nadawanie adresu dynamiczne. Inaczej zawsze rutery będą się darły między sobą, a tym bardziej że masz wzmacniacz który pewnikiem przydziela te same adresy na niższym paśmie. I tak wygląda twój problem.
  • #6 20209754
    andykrystofi
    Poziom 3  
    meaverick napisał:
    Wejdź w ustawienia rutera na innym kompie jak masz możliwość? Sprawdź online jaką sieć widzisz, jeśli urządzenia mają dynamiczny adres IP inne nie mogą być przypisane na stałe.Adresy przydziela się tylko po kablu. Ale warunek dodajesz jeszcze switch z Wi-Fi. Co się zaś tyczy Wi-Fi zostaw nadawanie adresu dynamiczne. Inaczej zawsze rutery będą się darły między sobą, a tym bardziej że masz wzmacniacz który pewnikiem przydziela te same adresy na niższym paśmie. I tak wygląda twój problem.

Wzmacniacz ma wyłączony DHCP więc tutaj raczej nie ma problemu. Czy jeśli drukarce nadam adres dynamiczny to laptop nie będzie miał problemu z wykrywaniem jej? Skoro codziennie może mieć inny adres?

Dodano po 1 [minuty]:

Erbit napisał:
    andykrystofi napisał:
    router od nich o oznaczeniu F680, który rozgłasza dwie sieci 2.4G oraz 5G.

Skoro adresacja jest jedna do doszukuję się jakiejś separacji dla sieci 2,4GHz rozgłaszanej przez F680.

Dokładnie o tym samym myślałem, ale nie wiem jak mam rozmawiać z człowiekiem na czacie z INEI, który widać nie ma pojęcia o czym mówi. Masz pomysł jak mam do nich zagadać? W routerze nie mam opcji separacji sieci.
  • #7 20209936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją drukarki bezprzewodowej Brother DCP-520W z routerem INEI F680, gdzie drukarka jest widoczna tylko w sieci 5G, a nie w 2.4G, mimo że oba urządzenia są w tej samej podsieci. Użytkownik ustawił drukarkę na statyczny adres IP, a wzmacniacz TP-LINK nie ma włączonego DHCP. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie separacji sieci 2.4GHz oraz możliwość zmiany adresacji na dynamiczną, aby uniknąć konfliktów IP. Użytkownik rozważa również, jak skutecznie komunikować się z dostawcą internetu w celu rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA