logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciśnienie pompy wtryskowej NPFE 1QLC80-303 silnika Hatz 1D81Z

djlotnik 27 Wrz 2022 15:31 2937 8
REKLAMA
  • #1 20210241
    djlotnik
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam, jak w tytule. Silnik nie odpala, po poluzowaniu rurki wtryskiwacza ropa ledwo co sika. Mam wrażenie, że pompa podaje za małe ciśnienie ale nie mam pojęcia jakie musi być. Ktoś może poratować informacją?
  • REKLAMA
  • #2 20210383
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3273
    Dawka/ilość paliwa a ciśnienie to dwie różne rzeczy. Jak chcesz weryfikować to zdemontuj wtryskiwacz i zakręć do niego rurkę od pompy ale tak by końcówka wtrysku była poza cylindrem i tak byś był wstanie zobaczyć czy rozpyla paliwo czy nie. Wtedy za jednym zamachem sprawdzisz wtrysk i pompę. Zostanie ci kwestia kompresji w cylindrze i kąta wtrysku.
  • REKLAMA
  • #3 20210540
    djlotnik
    Poziom 10  
    sigwa18 napisał:
    Dawka/ilość paliwa a ciśnienie to dwie różne rzeczy. Jak chcesz weryfikować to zdemontuj wtryskiwacz i zakręć do niego rurkę od pompy ale tak by końcówka wtrysku była poza cylindrem i tak byś był wstanie zobaczyć czy rozpyla paliwo czy nie. Wtedy za jednym zamachem sprawdzisz wtrysk i pompę. Zostanie ci kwestia kompresji w cylindrze i kąta wtrysku.
    to nie jest glupie💪 ale popuszczajac rurkę od wtrysku słabo psikalo. Sprawdzę jak mówisz. Z tego co wiem to poprzedni sezon odpalał go ktoś na płakać. Może faktycznie kompresja lipna
  • REKLAMA
  • #4 20211468
    djlotnik
    Poziom 10  
    Wtrysk wykręcony i podłączony pod wężyk. Ani nie rozpyla ani nie leje. Po odkreceniu wtryskiwacza na wężyku pojawia się znikoma ilość ON ale po zatkaniu palcem rurki nie buduje cisnienia
  • Pomocny post
    #5 20211513
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to już wiesz że pompa jest problemem.
  • #6 20212134
    djlotnik
    Poziom 10  
    sigwa18 napisał:
    No to już wiesz że pompa jest problemem.
    rozebrałem ja dzisiaj. Dysza pompująca ma luz a do tego zacina się, czyli najprawdopodobniej gubi ciśnienie. Wiesz jak tam ustawia się kąt wtrysku? Metoda kropelkową?
  • #7 20212901
    sigwa18
    Poziom 43  
    Kąt początki wtrysku ustawia się przeważnie podkładkami (chudsza podkładka wcześniej ,grubsza później). Co do wykrycia punktu początki wtrysku to czasem jest możliwość założenia czujnika zegarowego na pompę ( w otwór przyłącza przewodu paliwa do wtrysku ) i tam można ładnie złapać ruch tłoka.
  • #8 20212979
    djlotnik
    Poziom 10  
    Czyli podkładkami w samej pompie tak?
  • REKLAMA
  • #9 20213033
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tak reguluje się odległością od krzywki. Są takie podkładki co 0,2 mm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem silnika Hatz 1D81Z, podejrzewając, że pompa wtryskowa NPFE 1QLC80-303 nie dostarcza odpowiedniego ciśnienia paliwa. Po sprawdzeniu wtryskiwacza, stwierdzono, że nie rozpyla paliwa, co sugeruje usterkę pompy. Po rozebraniu pompy zauważono luz na dyszy pompującej oraz jej zacinanie, co może prowadzić do utraty ciśnienia. Użytkownik pyta o metodę ustawiania kąta wtrysku, na co odpowiadają, że można to zrobić za pomocą podkładek oraz czujnika zegarowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA