logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CK-5051X - telewizor nie wyłącza się z pilota, tylko wycisza dźwięk

metlock 14 Lis 2005 19:11 1235 7
REKLAMA
  • #1 1989302
    metlock
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Telewizor nie chce wylaczyc sie z pilota tylko klawiszem od sieci. Przy probie wylaczenia z pilota obraz zostaje a wycisza sie glos. Czy to drobna sprawa czy jakas powazna?
  • REKLAMA
  • #2 1991200
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Trzeba sprawdzić drogę odbiornik sygnału z pilota układ wykonawczy czy czasem któryś z kondensatorów nie powoduje zmiany kształtu sygnału sterującego.. najlepiej oscyloskopem albo przez podmianę...Sprawdziłbym też pilota...
  • REKLAMA
  • #3 1991626
    metlock
    Poziom 12  
    Wydaje mi sie ze pilot i droga sterowania podczerwieni jest ok. Telewizor reaguje na wszystkie rozkazy pilota tylko nie mozna go wylaczyc i wlaczyc z niego. Myslalem moze ze pozystor nie rozlacza obwodu. Ale niestety moja wiedz jest zbyt mizerna.
  • #4 1991736
    dbak
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Proszę sprawdzić układ wykonawczy załącznia +B.
    Prawdopodobnie uszkodzony tranzystor podający to napięcie na odchylanie H.
  • REKLAMA
  • #5 1994106
    metlock
    Poziom 12  
    Niestety nie wiem o ktory tranzystor chodzi. Czy jeden z dwoch przy
    H-drive Q401 lub Q402 ? Albo Q804 od linii POWER powiazanej z trybem stand-by idącej ze scalaka RIC01 noda 41.
  • #6 1995184
    dbak
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Proszę sprawdzić tranzystory Q803,Q804,Q805 i ewentualnie co się dzeje z napięciami 16,5V , 12V , 8V ? Ze schematu wynika , że po wyłączeniu TV pilotem te napięcia powinny zostać odłączone.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 1997317
    metlock
    Poziom 12  
    No i calkiem teraz jestem w kropce. Myslalem ze mam dobry schemat od ck-5051a ale niestety. W moim telewizorze ck-5051x nie ma tranzystorow q804 i q805 czyli mam nie ten schemat. Musze najpierw poszukac. Pozdrawiam.
  • #8 2003637
    metlock
    Poziom 12  
    Mam schematy: jeden calosci ale malo czytelny a drugi samego zasilacza ale to raczej za malo bo nie zobacze gdzie idzie linia odpowiedzialna za stand-by i jakie sa tam wartosci elementow. Poza tym w schemacie zasilacza brakuje oporu R819 ktory jest u mnie troche osmolony i nie wiem jaka powinien miec wartosc.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Samsung CK-5051X nie wyłącza się za pomocą pilota, a jedynie wycisza dźwięk, natomiast wyłączenie możliwe jest tylko klawiszem sieciowym. Problem może wynikać z uszkodzenia układu wykonawczego sterującego załączaniem napięcia +B, prawdopodobnie uszkodzony jest tranzystor odpowiedzialny za odłączanie napięć zasilających (16,5V, 12V, 8V) po wyłączeniu pilotem. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów w torze odbiornika sygnału pilota, układu wykonawczego oraz tranzystorów Q803, Q804, Q805. Jednak w modelu CK-5051X nie występują tranzystory Q804 i Q805, co wskazuje na konieczność poszukiwania właściwego schematu. Dodatkowo w schemacie zasilacza brakuje oporu R819, który jest uszkodzony w urządzeniu, co może mieć wpływ na problem. Konieczne jest dokładne zbadanie linii stand-by i wartości elementów w układzie zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA