logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] A68HM-PLUS, Patriot Viper 3 - Płyta główna nie chce komunikować się z pamięcią w Dual Channel

Wojaszek1 01 Paź 2022 08:16 639 10
REKLAMA
  • #1 20215671
    Wojaszek1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Płyta jak i pamięć RAM wg. opisu obsługują Dual Channel a mimo wszystko komunikacja między nimi odbywa się w Single Channel (zweryfikowane w GPU-Z).
    Specyfikacja mojej płyty głównej https://www.asus.com/pl/Motherboards-Components/Motherboards/Business/A68HMPLUS/techspec/
    Specyfikacja mojej Pamięci Patriot Viper 3 (2 x 4GB): https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-3-ddr3-8-gb-1600mhz-cl9-pv38g160c9k-502513/ w opisie sklepowym nie wynika jasno że obsługuje Dual Channel ale na opakowaniu mam to napisane jak byk.
    Na starej płycie GA-F2A68HM-DS2 która mi się popsuła miałem normalnie Dual Channel z tymi pamięciami. A na tej nowej nie ma.
    I w Biosie też mi pokazuje że Total memory to 4 GB zamiast 8 jak to być powinno; chociaż sam OS pokazuje że mam te 8GB. Wersję Biosa(UEFI) mam najnowszą. A może w Biosie coś trzeba zmienić? Może jakaś opcja domyślnie wyłącza/blokuje Dual Channela?
    Gniazd na pamięć w tej nowej płycie Asusa jest tylko 2 więc nie ma mowy o niewłaściwym sparowaniu kości pamięci, zresztą zamiana miejscami też nic nie dała. Jestem już bezradny! Pomocy!
    Tutaj w instrukcji obsługi płyty są jakieś wskazówki ale mój angielski nie pozwala mi tego do końca zrozumieć:
    Spoiler:
    A68HM-PLUS, Patriot Viper 3 - Płyta główna nie chce komunikować się z pamięcią w Dual Channel
  • REKLAMA
  • #2 20215680
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Tutaj masz listé pamieci DDR3 wspieranych na tej płycie ( ASUS A68HM-PLUS. FM2+) zaleznie od typu cpu Link
    - jest pod lista (FM2+ 2DIMM Kaveri Memory QVL update)
    - jest lista (FM2_2DIMM_Richland_160427)
    - ost. jest z (Update 2016/05/09 )

Spec. rozszerzona pamieci PV38G160C9K Link
  • #3 20215682
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Po pierwsze sprawdź każdą z kości najpierw w pierwszym banku pamięci a następnie w drugim. Wykluczysz tym albo uszkodzoną kośc pamięci albo uszkodzony bank na płycie.
  • REKLAMA
  • #4 20215687
    lisek
    Serwisant RTV
    Jaki masz cpu AMD na tej płycie.?

A68HM-PLUS, Patriot Viper 3 - Płyta główna nie chce komunikować się z pamięcią w Dual Channel

CPU AMD z serii Kaveri jest lepszy od Richland"a
  • REKLAMA
  • #5 20215704
    Wojaszek1
    Poziom 10  
    Mój procek to AMD Athlon(tm) X4 870K Quad Core Processor 3.90 GHz(4 rdzenie, 4 wątki)
    Płyta w Biosie widzi te kości pamięci w taki sposób:
    A68HM-PLUS, Patriot Viper 3 - Płyta główna nie chce komunikować się z pamięcią w Dual Channel A68HM-PLUS, Patriot Viper 3 - Płyta główna nie chce komunikować się z pamięcią w Dual Channel
  • #6 20215720
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Nie ma to zwiazku z dual channel, jak juz to z tym, ze kosci sa Single Rank, a nie Dual Rank, przez co nie sa obslugiwane na tej plycie, stad wykrywanie tylko polowy z 4GB.
  • REKLAMA
  • #7 20215735
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz cpu z serii Kaveri (jej ulepszona ver. Godavari)

Znajdz odpowiednie DDR3 dla tej nowej plyty i tego cpu.
    * skoro widzi Viper jako NN (PDP) i na (2nd foto) Total memory jako 4GB
    * zapewne ctrl pamieci w Kaveri nie rozpoznaje prawidłowo DDR3

p.s
    Możliwe ,że i kupiona płyta jest "uszkodzona"
    - płyta ze sklepu czy z aukcji ?
  • #8 20215762
    Wojaszek1
    Poziom 10  
    Kupiona na aukcji allegro. niby jest gwarancja na 12 mcy, ale to tylko sklepowa; tak mi się wydaje
    https://allegro.pl/oferta/asus-a68hm-plus-fm2-ddr3-usb3-sata-3-0-8382327731
    Natomiast w sklepach typu morele czy x.com już wycofana
    A jeśli chodzi o ten Rank to wygląda to tak:
    Spoiler:

chyba faktycznie muszę wymienić płytę na inną(mogę ją jeszcze zwrócić 14 dni od zakupu jeszcze nie minęło). Natomiast na kupno innych pamięci mnie nie stać. Może zaproponowalibyście jakąś listę płyt która by współgrała w pełni z moim prockiem i pamięcią skoro Dual Channel ma aż tyle współzależności?
    P.S Sory co chwila edytuje post bo coś zamotam; odświeżcie strone

Dodano po 40 [minuty]:

A i chciałem też dodać że mam Win 10 64bitowy więc nie ogranicza on wielkości pamięci jak to jest wskazane w instrukcji płyty
  • Pomocny post
    #9 20215827
    lisek
    Serwisant RTV
    Tania płyta ( MSI A88XM-E35) wspiera ten Athlon i te pamieci Viper 3
    * patrz str.20 Link_ QVL+memory
  • #10 20215835
    Wojaszek1
    Poziom 10  
    Lisek dzięki za propozycję właściwej płyty. Spróbuję zwrócić tą i poszukać na aukcji a może i w sklepie za nie duże pieniądze. Dziękuję jeszcze raz panowie :bye:
  • #11 20217399
    Wojaszek1
    Poziom 10  
    Zamykam Temat!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASUS A68HM-PLUS, która nie komunikuje się z pamięcią RAM Patriot Viper 3 w trybie Dual Channel, mimo że obie komponenty powinny to wspierać. W BIOSie widoczna jest tylko połowa pamięci (4 GB zamiast 8 GB), a system operacyjny pokazuje pełną pojemność. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z ustawieniami BIOSu lub uszkodzeniem płyty. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kości pamięci w różnych bankach, a także zwracają uwagę na możliwość, że pamięci są Single Rank, co może wpływać na ich działanie w Dual Channel. Proponują również alternatywne płyty główne, które będą lepiej współpracować z procesorem AMD Athlon X4 870K i pamięciami Viper 3.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA