Witam,
Posiadam forda mondeo mk5 2.0 tdci 132kw w automacie z przebiegiem 243tys.
W ostatnim czasie zostały wymienionie 3 uszczelki w pompie wtryskowej z powodu pocenia sie. Jedyna naprawa w silniku.
W tym tygodniu podczas jazdy wyskoczył mi komunikat [skrzynia biegów graniczony dostep].
Zjechalem na pobocze ,zgasilem auto i ponownie odpalilem...komunikat ponownie sie pojawił i mocno szarpało samochodzie.
Przejechalem na malej prędkości 500m do zjazdu na MOP gdzie zatrzymałem sie.
Na postoju odpaliłem ponownie auto i objawy mocnego szarpania utrzymywały się. Zobaczylem ze spalaniem na postoju skrzyna automat P wzrasta 1-2lirow oraz wzrastające obroty 1000-1500 samoistnie.
Po wciśnięciu pedalu gazy powyżej 2000 obrotów szapanie,drgania ustępują.
Auto odpali za każdym razem sytuacji sie powtarza.
Wezwałem lawete i do mechanika.
Podłączyl kompa wyskoczly blad 3 na 3 cylinderze.
Mechanik powiedział ze padł wtrysk.
Zawiozlem wszystkie 4szt do regeneracji,okazało sie ze wszystkich leja..
Po zamontowani wtrysków,wymianie filtra paliwa oraz montażu nowych przewodów przelewowych,nowej pokrywy silnka odmy.
Ponownego odpalenia samochodu objaw Bez zmany...taki sam jak przywozem auto do mechanika.
Wielkie z dziwnie ,i nerwowe szukanie przyczyny dlaczego usterka nie ustąpiła...
Komputer podpięty i dalej wyskakuje blad 3 cylinder...
Został dokonaa proba ciśnienia i wszlo ze 124 cylidry maja 20bar a 3 cylider 0bar.
Postawili diagnozę ze trzeba najlepiej wymienić najlepiej na inny silnik nowszy i kompletny bo naprawa wyjdzie drożej...
Prosze ,sugestnie o pomoc jak moze być jeszcze inna przyczyna tego bledy na 3 cylindrze...
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Posiadam forda mondeo mk5 2.0 tdci 132kw w automacie z przebiegiem 243tys.
W ostatnim czasie zostały wymienionie 3 uszczelki w pompie wtryskowej z powodu pocenia sie. Jedyna naprawa w silniku.
W tym tygodniu podczas jazdy wyskoczył mi komunikat [skrzynia biegów graniczony dostep].
Zjechalem na pobocze ,zgasilem auto i ponownie odpalilem...komunikat ponownie sie pojawił i mocno szarpało samochodzie.
Przejechalem na malej prędkości 500m do zjazdu na MOP gdzie zatrzymałem sie.
Na postoju odpaliłem ponownie auto i objawy mocnego szarpania utrzymywały się. Zobaczylem ze spalaniem na postoju skrzyna automat P wzrasta 1-2lirow oraz wzrastające obroty 1000-1500 samoistnie.
Po wciśnięciu pedalu gazy powyżej 2000 obrotów szapanie,drgania ustępują.
Auto odpali za każdym razem sytuacji sie powtarza.
Wezwałem lawete i do mechanika.
Podłączyl kompa wyskoczly blad 3 na 3 cylinderze.
Mechanik powiedział ze padł wtrysk.
Zawiozlem wszystkie 4szt do regeneracji,okazało sie ze wszystkich leja..
Po zamontowani wtrysków,wymianie filtra paliwa oraz montażu nowych przewodów przelewowych,nowej pokrywy silnka odmy.
Ponownego odpalenia samochodu objaw Bez zmany...taki sam jak przywozem auto do mechanika.
Wielkie z dziwnie ,i nerwowe szukanie przyczyny dlaczego usterka nie ustąpiła...
Komputer podpięty i dalej wyskakuje blad 3 cylinder...
Został dokonaa proba ciśnienia i wszlo ze 124 cylidry maja 20bar a 3 cylider 0bar.
Postawili diagnozę ze trzeba najlepiej wymienić najlepiej na inny silnik nowszy i kompletny bo naprawa wyjdzie drożej...
Prosze ,sugestnie o pomoc jak moze być jeszcze inna przyczyna tego bledy na 3 cylindrze...
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki