logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cabletech URZ0336A - wsad pamięci 25VQ32BTIG, ew. 25Q32, dekoder martwy - potrzebna pomoc

witt69 04 Paź 2022 15:56 1662 5
REKLAMA
  • #1 20221019
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Witam,
    Jak w temacie. Zasilacz sprawny, dekoder "martwy". Nie wiem , pamięć o symbolu 25VQ32BTIG, myślę że odpowiednikiem będzie popularna 25Q32.
    Na razie to tylko przypuszczenie, że to wina pamięci, ale od tego można by zacząć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20238409
    witt69
    Poziom 23  
    Witam,

Po załadowaniu wsadu, odżył, dekoder po włączeniu wyświetla "boot", następnie przechodzi na nr. kanału i to wszystko. Brak wizji, na początku można go włączyć i wyłączyć z pilota. Po jakimś czasie nie reaguję na pilota, zawiesza się. I teraz pytanie, czy wsad był sprawdzony ? Jeśli jest OK, to mam sprzętowe uszkodzenie.
  • REKLAMA
  • #4 20239187
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 243
    Niestety nie posiadam takiego samego dekodera jak twój wgrywam soft na inny z takim samym procesorem i głowicą tv.
    Pobrałem plik z elektrody i dekoder się uruchamia i można przełączać kanały jest obraz na tv.
    Tu do rzucam soft od fergusona(ten sam procesor i głowica tv)
    jeśli objaw będzie taki sam jak na sofcie od cabletecha to znaczy że uszkodzone są podzespoły na płycie głównej.
    Mierzyłeś napięcia na przetwornicach ?
    Załączniki:
    • ARIVA T-25 BACKUP.BIN (4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20251497
    witt69
    Poziom 23  
    Wychodzi na to że wsad zamieszczony przez kolegę jest OK. Wróciłem do starej pamięci 25VQ32BTIG, skasowałem i wgrałem kolegi wsad. Dekoder ruszył, dostroiłem stacje OK, jest wizja. Po wyłączeniu ponownie problem, wieszanie tunera na razy brak wizji, ostatecznie wyświetlacz przestał świecić. I teraz 2-możliwości szwankujący proc, ew. podmiana na nowy winbond. Napięcia na stabilizatorach OK: 3,3V ; 1,8V ; 1,2V, ale to już inny dział. Podstawię nową pamięć, jeśli to samo to dekoder do puszki. Jeszcze małe przemyślenie, na początku wstawiłem używkę 25Q32BVSIG i na niej nie ruszyło do końca jak opisałem w 2-poście, na starej zachował się przez chwile jak sprawny. Załóżmy że stara pamięć szwankuję, a 25Q32BVSIG też nie do końca sprawna, albo jedna za za drugą nie do końca pasuję. No właśnie, jaką kolega zastosował pamięć ?
  • #6 20415234
    witt69
    Poziom 23  
    Po wylutowaniu chipa QFN i ponownym wlutowaniu wszystko OK. A swoją drogą, co za typ wymyślił taki mały radiator na ten chip. Montaż tych modeli to porażka.
REKLAMA